Pîslă (Cuțu, cuțu): Câinii din parcul Tei fuseseră returnați pe stradă cu mașinile ASPA

Pîslă (Cuțu, cuțu): Câinii din parcul Tei fuseseră returnați pe stradă cu mașinile ASPA
Publicat: 23/09/2013, 17:12
Actualizat: 28/09/2018, 23:48

Președintele Asociației „Cuțu, cuțu” Marcela Pîslă a declarat luni că acei câini din Parcul Tei bănuiți că l-au ucis pe Ionuț Anghel au fost „reteritorializați”, în 2008, chiar cu mașinile ASPA, după ce inițial fuseseră ridicați de hingheri.

Marcela Pîslă a spus, la intrarea în sediul Parchetului instanței supreme, unde a fost citată pentru audieri, că în 2008, câinii comunitari erau ridicați, pentru a fi sterilizați și vaccinați de ONG-uri, după care erau „reteritorializați”, adică li se dădea din drumul pe stradă în zonele în care fuseseră prinși.

Ea a mai declarat că Asociația „Cuțu, cuțu” și Asociația Caleidoscop, care au colaborat în acea perioadă, nu au nicio vină pentru moartea copilului. Ea a mai spus că acestor ONG-uri ar trebui să li se „ridice o statuie” pentru că, în lipsa activității lor, pe străzile Bucureștiului ar fi fost câteva mii de câini în plus.

„O statistică făcută de medicii veterinari relevă că, dintr-o cățea, șapte generații dau naștere la aproximativ 4.372 de câini. Asta ca să vă dați seama cât de importante au fost sterilizările făcute de noi”, a declarat Pîslă.

Președintele Asociației „Cuțu, cuțu” a mai adăugat reteritorializarea animalelor nu ar trebui să reprezinte un pericol și că, în lipsa acesteia, adăposturile de câini ar deveni neîncăpătoare.

„Nu trebuie să ne mai temem de reteritorializare. Trebuie păstrați în adăposturi câinii agresivi, iar cei blânzi trebuie lăsați pe stradă. Pentru a stabili care dintre câini sunt blânzi ar trebui să angajăm un etolog și să ne ajutăm inclusiv cu dresorii de câini”, a declarat Marcela Pîslă.

Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului București, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanței supreme.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Cercetările sunt în faza premergătoare începerii urmăririi penale, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub învinuire.

Șase câini au fost ridicați în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceștia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.

Anchetatorii au mers, luni, în Parcul Tei pentru a ridica noi probe, în zonă fiind găsit cadavrul unui câine de luptă. Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte al organizației Vier Pfoten România, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost informat că în Parcul Tei se află cadavrul unui pitbull și a sesizat Parchetul. Cadavrul câinelui a fost ridicat, urmând să i se facă necropsia.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
O nouă urgie peste România. Prăpăd în 12 județe
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?