PNL a depus un proiect pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2021

PNL a depus un proiect pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2021
Publicat: 31/10/2019, 10:38

„Ieri (miercuri – n.r.), PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraților. O normă care nu este oportună acum, așa cum a constatat și Comisia de la Veneția. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistrați. Iar de aici, lanțul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil…”, a scris Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.

Liberalul a adăugat că „Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluția este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021″.

„Articolul V din Ordonanța de urgență a Guvernuuli nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, publicată în Monitorul Oficial nr. 874 din 16 octombrie 2018, se modifică și va avea următorul cuprins: „Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021″, arată proiectul de lege depus la Parlament.

Potrivit expunerii de motive, trebuie ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, iar proiectul își propune să facă acest lucru.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanțelor judecătorești și al parchetelor, a fost expus și în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casați e și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, permite pensionarea chiar și între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunțarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor”, arată inițiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienței sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate.

Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, și anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, s-a prorogat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor precizate mai sus până la 1 ianuarie 2020, termen nerezonabil pentru a determina efectele pe care norma le-ar produce asupra bunei funcționrăi a autorității judecătorești. Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor menționate, pentru a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, dar și de situația de fapt existentă în cadrul autorității judecătorești, referitoare la numărul insuficient de magistrați”, conchide sursa menționată.

Inițiativa legislativă a Alinei Gorghiu este susțintă de alți 44 de liberali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom