Polițele încheiate de compania implicată în scandalul asigurărilor de locuință pot fi verificate online

Polițele încheiate de compania implicată în scandalul asigurărilor de locuință pot fi verificate online
Publicat: 16/05/2014, 15:23
Actualizat: 05/02/2019, 16:15

Pentru a verifica valabilitatea polițelor PAD emise prin Omniasig, asigurații trebuie să introducă seria și numărul poliței, codul numeric personal (CNO) și numărul de identificare al asiguratului.

„Menționăm că Omniasig a început să emită polițe PAD din 29 august 2013 și, până la 15 aprilie 2014, această societate a emis 66.896 asigurări obligatorii de locuință, din care polițe PAD de tip A (prima obligatorie de 20 euro) – 64.197 și polițe PAD de tip B (primă obligatorie de 10 euro) – 2.620”, se arată într-un comunicat al PAID remis MEDIAFAX.

În august 2013, Omniasig a încheiat un protocol cu PAID pentru distribuirea poliței de asigurare obligatorie a locuinței (PAD), ca urmare a modificarii legislației privind asigurare obligatorie a locuințelor din 17 iulie 2013.

Procurorii și polițiștii au făcut, miercuri, 49 de perchezițiile la sedii centrale și la sucursale ale Omniasig din București și din toate județele, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a arătat joi, într-un comunicat de presă, că în această cauză au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri, care urmează să fie analizate în cadrul probatoriului administrat.

Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat până la acest moment a rezultat că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, mai mulți angajați ai firmei de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuințelor, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuințe obligația încheierii unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței (PAD – poliță de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polițe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii 260/2008 de dispozițiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 și intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice și juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuințelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiții, susțin procurorii, societățile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condițiile existenței asigurării obligatorii a locuinței, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuințele de tip A și 10 euro pentru locuințele de tip B.

Sumele de 20 și, respectiv, 10 euro trebuiau virate de societățile de asigurare în conturile societății de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esențială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

„Antedatând polița de asigurare facultativă, s-a creat aparența că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instanței supreme.

Procurorii au mai arătat că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajații companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie și să încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

„Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absența unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.

Șeful Direcției de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ioniță, a declarat miercuri că în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare și gradul de vinovăție al persoanelor implicate.

PAID a fost înființată în septembrie 2009 și are un capital social de 19,34 milioane de lei.

Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiuni.

Primele polițe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,5 milioane de locuințe.

Potrivit legislației, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia PAD – polița de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurați și afectați de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundație, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorități pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Totodată, societățile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia, pentru aceste categorii de riscuri, asigurări facultative ale locuințelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Prețul poliței PAD, care în prezent se ridică la 10 euro (locuințe tip B), respectiv 20 euro (locuințe tip A), în funcție de suma asigurată (10.000 sau 20.000 de euro), este stabilit prin Ordin al președintelui Autorității de Supraveghere Financiară.

Anul trecut, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, iar la finele lunii aprilie societatea avea 1,16 milioane de polițe.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Piața imobiliară. Cele mai mari chirii din țară, raportate la veniturile salariale
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore