Polițiștii rutieri, către Iohannis: Să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viața cetățenilor” la CCR

Polițiștii rutieri, către Iohannis: Să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viața cetățenilor la CCR
Publicat: 20/07/2018, 22:19
Actualizat: 26/03/2019, 04:03

„Revenim la demersul nostru din luna martie 2018 și vă înaintăm această scrisoare deschisă, urmarea adoptării în Parlamentul României a inițiativei legislative de limitare a modalităților prin care Poliția rutieră măsoară viteza de deplasare a autovehiculelor. Această lege restricționează activitățile Poliției Române pentru îndeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective: reducerea mortalitățîi prin accidente rutiere”, se arată în scrisoarea Grupului Polițiștilor Rutieri.

Porivit acestora, dacă modificările legislative vor fi adoptate, în 2019, peste 2.000 de persoane vor muri în accidente rutiere.

„Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă, prin care atenționăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va crește alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019). Domnule Președinte, vă rugăm să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viața cetățenilor” la Curtea Constituțională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituției, art. 22, alin. (1) „Dreptul la viață, precum și dreptul la integritatea fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”, se mai arată în scrisoarea polițiștilor rutieri.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a aflat despre demers și asigură că Poliția Rutieră își va face în continuare datoria, iar traficul rutier NU va fi cuprins de haos, dacă vor fi adoptate modificările Codului Rutier.

„Polițiștii au dreptul să-și spună părerea. Întotdeauna le-am respectat această părere,” a declarat Carmen Dan, după ceremonia de absolvire desfășurată la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi din Drăgășani. „Acum, referitor la acest proiect legislativ, eu m-am exprimat. Știți foarte bine că, atât la nivel de Guvern, cât și la nivel de minister s-a dat un aviz negativ. Acum, Poliția este organ de aplicare a legii. Eu sunt convinsă că toți colegii mei vor găsi soluții să adapteze legislația și vreau să vă asigur că se vor respecta întru totul dispozițiile legale. Vă asigur că Poliția Rutieră își va face în continuare datoria. Să nu se gândească nimeni că nu vom mai avea radare pe drum sau că oricine poate să facă orice în trafic.”

Potrivit polițiștilor, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu, „iar inițiatorii acestei pseudo-legi sunt, majoritatea, sancționați de Poliția Rutieră. Aceștia și-au pus PROBLEMELE PROPRIIîn balanță cu normalitatea. Niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricții”, se arată în scrisoare.

Polițiștii avertizează că, dacă această lege va intra în vigoare, Poliția Rutieră va fi depășită de numărul accidentelor rutiere.

„În condițiile intrării în vigoare a acestei legi, Poliția rutieră va fi în imposibilitatea de a-și executa misiunile și de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice. În situația în care administratorul drumului public nu montează indicatoare de presemnalizare a radarelor, va fi un semnal pentru „teribiliști” de a călca pedala de accelerație la maximum, iar Poliția rutieră se va afla în imposibilitatea de a proteja viața și integritatea corporală a cetățenilor, cum este prevăzut la art. 22 din Constituție”, se mai arată în scrisoare.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, pe 5 iulie, un proiect de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanța de Guvern nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede, printre altele, că prezența mașinilor de poliție cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 – 2.000 de metri înainte.

Grupul Polițiștilor Rutieri afirmă că nu este normal să presemnalizezi o acțiune de control, „iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezența poliției și disconsiderant în absența acesteia”.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?