Pompierii spun că punerea la dispoziție a șefilor ISU București ar fi ilegală și cer explicații

Pompierii spun că punerea la dispoziție a șefilor ISU București ar fi ilegală și cer explicații
Publicat: 05/12/2015, 23:00

Revista Pompierilor a publicat un nou articol în care colegii le iau apărarea șefilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov – inspectorul șef colonel Mihai Mirel Guță, prim-adjunctul Orlando Șchiopu și adjunctul Giani Aldoiu -, care la o lună de la tragedia din clubul Colectiv au fost suspendați din funcții și puși la dispoziția IGSU.

Pompierii bucureșteni spun că punerea la dispoziție a celor trei șefi de la ISU București-Ilfov nu s-a făcut în baza legii care reglementează situațiile în care un cadru militar poate fi pus la dispoziție.

„Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziție a militarilor: articolul 82 și articolul 89”, arată pompierii.

În legea la care fac referire, articolul 82 prevede că un ofițer, maistru militar sau subofițer poate fi pus la dispoziție dacă „li se pregătește trecerea în rezervă, fie sunt bolnavi, fie au căzut în captivitate”. De asemenea, în articolul 80 din aceeași lege se arată că militarii din „Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații sau Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază se pun la dispoziție când sunt trimiși în judecată sau sunt judecați de către instanțele judecătorești în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuțiilor funcțiilor în care sunt încadrați”.

Pompierii susțin că cei trei nu au fost trimiși în judecată și cu atât mai puțin judecați de vreo instanță. „În concluzie, nici aici nu se încadrează punerea lor la dispoziție”, potrivit acestora.

„O fi vreo lege secretă pe undeva, ne-o fi scăpat nouă vreo prevedere legală? Cât de legală e această punere la dispoziție? I-am văzut executați public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumția de nevinovăție iar punerea lor la dispoziție nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare”, arată pompierii.

Mai mult, aceștia cer Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un punct de vedere oficial, prin care să li se explice care a fost legea pe care au avut-o în vedere când s-a luat decizia de a-i pune la dispoziție pe Mihai Mirel Guță, Orlando Șchiopu și Giani Aldoiu.

Pompierii își explică solicitarea adresată IGSU arătând că „subiectul punerii la dispoziție a celor trei ofițeri din comanda ISU București-Ilfov face un obiect de real interes în mass-media și constituie un precedent în Arma Pompierilor”.

Revista Pompierilor a publicat și în 27 noiembrie un articol în care colegii îi iau apărarea lui Orlando Șchiopu.

„Șchiopu este pompier călit în flăcările nenumăratelor incendii la care a participat de-a lungul carierei de salvator. Cei care au avut ocazia să lucreze cu pompierii, știu că există printre ei oameni a căror mare dragoste este «STINGEREA». Ei, pompierul Șchiopu este unul dintre aceștia”, au scris colegii pe site-ul revistei.

În ochii colegilor de breaslă, Orlando Șchiopu este un erou, care de 23 de ani a salvat sute de vieți prin activitatea sa. Mai mult, în noaptea tragediei, pe 30 octombrie, el se afla în prima linie la clubul Colectiv, se arată în articolul citat.

„În noaptea blestemată de la Colectiv, pompierul Șchiopu salva vieți. Pe fața lui se citesc îngrijorare, durere, milă, speranță. Se vede efortul supraomenesc și disperarea, dacă vreți, cu care încerca să salveze vieți”, povestesc pompierii.

Orlando Șchiopu a spus, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că a fost responsabil strict de intervenție în instituție și timp de 23 de ani a salvat vieți, iar acum se simte neapărat de către superiorii săi și „tras pe dreapta ca o locomotivă stricată”.

El a arătat că în urma scandalului privind adresa Emagic și lipsa verificărilor făcute de instituție, el și colegii săi din conducere s-au pus la dispoziție, fără să li se ceară de la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru că au considerat că „așa este deontologic și onorabil pentru niște ofțeri”.

„Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni, m-am deplsat în momentul în care am fost solicitat și, împreună cu echipa, am făcut tot ce am putut ca să salvăm oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotivă bătrână, ineficientă. Apare la televizor faptul că am fost dus la DNA cu mandat, ceea ce nu era adevărat, apare faptul că sunt un mincinos. Nu apare niciunul dintre șefi să-mi ia apărarea, este un sentiment de dezamăgire totală. (…) Eu știu doar atât: eu m-am ridicat din pat, m-am dus la intervenție și am făcut tot ce am putut pentru a salva oameni. Punct. Mai departe vom vedea. Eu nu am ce să îmi reproșez”, a spus Orlando Șchiopu în interviul pentru MEDIAFAX.

După suspendarea celor trei șefi de la ISU București-Ilfov, în 25 noiembrie, premierul Dacian Cioloș a declarat, în ședința de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea acestei instituții vor fi demise și nu se vor mai putea întoarce în sistem.

Primul-ministru a mai spus că, în perioada imediat următoare, așteaptă de la secretarul de stat Raed Arafat un plan de reformă și de restructurare a ISU, în condițiile în care a aflat abia la o lună de la incendiul din clubul Colectiv că ISU București fusese informat de problemele din Colectiv și nu a verificat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a arătat, în aceeași zi, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existența unui document privind organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane în fabrica Pionierul, la etajul 1 și în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 și 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie. În urma sesizării, inspectorul general al IGSU a informat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a dispus, în regim de urgență, efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Secretarul de stat Raed Arafat declara atunci că controlul făcut la ISU București, au fost găsite atât adresa trimisă, cât și două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU București prezenta obligațiile societății, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puțin autorizație să desfășoare o astfel de activitate.

Secretarul de stat a explicat că adresa trimisă de Emagic, în 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 și 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redicționată, în 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU București, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ și preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligațiile prevăzute de lege.

Arafat mai spunea că, din investigațiile de până acum, nu s-a găsit niciun document care să ateste faptul că a fost făcută vreo cerere la ISU de autorizare a clubului Colectiv, dar a subliniat că acest aspect încă se verifică.

Căpitanii Antonina Radu și Petrică George Matei, de la ISU București-Ilfov, arestați preventiv, au fost trimiși în judecată de DNA, în 4 decembrie, fiind acuzați că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×