Ponta, către revoluționari: Nu sunteți 20.000, stăm de vorbă doar la Parlament

Ponta, către revoluționari: Nu sunteți 20.000, stăm de vorbă doar la Parlament
Publicat: 24/02/2015, 14:43

Victor Ponta a fost așteptat, la ieșirea de la prezentarea bilanțului Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2014, de un grup de revoluționari, în frunte cu Dumitru Dincă, care i-a reproșat premierului că de trei ani de zile îl roagă să-i primească pe revoluționari la Palatul Victoria, dar nu au primit niciun răspuns și nici cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, nu au ajuns la nicio înțelegere.

Premierul le-a spus revoluționarilor că ordonanța care privește indemnizațiile lor este discutată în prezent la Parlament și le-a promis că va fi prezent la discutarea acesteia în comisiile de specialitate.

Dumitru Dincă i-a replicat că ordonanța promovată de Guvern este o „ticăloșie”, dar Victor Ponta a subliniat, în context, că numărul real al revoluționarilor nu este 20.000, iar scopul noilor reglementări legislative este să elimine certificatele de revoluționar neîntemeiate.

„Nu e ticăloșie, că nu puteți fi 20.000, că nu au fost 20.000 de revoluționari. Dumneavostră, care ați fost revoluționar, dumneavoastră chiar sunteți, dar nu sunt 20.000 de revoluționari în țara asta, adevărați. Nu sunt 20.000”, a spus Ponta, adăugând că nu se poate aplica legislația actuală, care ar pune în plată 20.000 de indemnizații de revoluționar.

Un protestatar i-a cerut premierului să „îi scoată” Guvernul pe cei care nu sunt revoluționari.

„Statul nu este al meu. Ce, eu sunt statul? Ce, eu sunt Ludovic?” i-a răspuns premierul Ponta, făcând aluzie la sintagma celebră „Statul sunt eu”, a regelui Franței Ludovic al XIV-lea.

Ponta i-a îndemnat pe revoluționari să transmită sesizările de fraudă pe această temă la Direcția Națională Anticorupție, așa cum a făcut și Guvernul.

Agenția MEDIAFAX a prezentat, la începutul lunii februarie, informația potrivit căreia numărul revoluționarilor care vor mai primi indemnizații, după ultimele modificări operate de Guvern, este estimat să scadă de la peste 20.000 de persoane înregistrate în prezent la mai puțin de 5.000 de revoluționari, conform unor surse oficiale.

Potrivit acestora, revoluționarii care vor mai primi indemnizații vor fi prezentați pe site-ul Secretariatului de Stat, cu nume, ocupația din 1989 și faptele din timpul Revoluției, pentru o mai mare transparență.

Decizia a fost luată de Guvern după ce, la sfârșitul anului trecut, Executivul a introdus, printr-o ordonanță de urgență, un nou titlu de revoluționar, cel de „Luptător cu Rol Determinant”, și a decis că indemnizații vor fi acordate doar persoanelor care obțin un nou certificat care să le ateste și această calitate.

Indemnizațiile pentru revoluționari vor fi acordate doar celor care, la Revoluție, au participat la acțiuni de stradă în București, Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureș și Cluj-Napoca, ceilalți fiind obligați să prezinte documente emise de către Parchet sau să conteste procedura.

Titul de „Luptător cu Rol Determinant”, pe baza căreia mai poate fi obținută indemnizația lunară, nu este acordat decât celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, dar „doar în localitățile” în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...