Ponta: Există soluții pentru UMF Târgu Mureș, dar se lovesc de orgolii și interese particulare

Ponta: Există soluții pentru UMF Târgu Mureș, dar se lovesc de orgolii și interese particulare
Publicat: 25/05/2013, 13:30
Actualizat: 28/07/2014, 21:08

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, că există soluții pentru situația Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș, însă acestea se lovesc de „orgolii și interese particulare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, în discursul susținut la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, că soluția bună trebuie să fie în interesul studenților care învață la această universitate.

„În ceea ce privește UMF Târgu Mureș, în fiecare săptămână unul dintre cei doi miniștri ai Educației și Cercetării au fost la Târgu Mureș, au dus bătălii. Eu cred că există soluții, care se lovesc de orgolii și interese particulare. Vreau să cred că toate solicitările și drepturile legitime sunt respectate, în același timp vreau să vă rog să fim parteneri în acest proiect. Nu cred că o simplă confruntare între profesorii români și maghiari este soluția bună, cred că soluția bună trebuie să fie în interesul studenților care studiază la UMF Târgu Mureș și cred că împreună cu dumneavoastră trebuie să găsim soluțiile”, a spus Ponta.

Mai multe persoane îmbrăcate în halate albe de medic au protestat, sâmbătă, la intrarea în curtea Sălii Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde are loc Congresul UDMR, față de neînființarea liniei maghiare la UMF Târgu Mureș, și i-au cerut premierului Victor Ponta să se implice în rezolvarea problemei.

Protestatarii au purtat halate albe de medic, pe care scria, în limbile română și maghiară, „Învățământ integral în limba maternă la UMF Târgu Mureș” și „Legea Educației nu se discută, se aplică”.

Protestatarii, care au avut umbrele portocalii, l-au întâmpinat pe premierul Victor Ponta, care a participat ca invitat la Congresul UDMR, cu un banner în limbile engleză și română, cu mesajul „Legalitate în UMF Târgu Mureș. Cerem intervenția Guvernului României pentru respectarea Legii Educației Naționale cu privire la organizarea învățământului universitar în limba minorităților”.

Adam Valerian, organizatorul protestului, a declarat că trebuie să se accepte ca derularea cursurilor practice la UMF Târgu Mureș să se facă și în limba maghiară și în limba română.

„Este foarte important ca premierul Victor Ponta să facă tot posibilul ca la Târgu Mureș protocolul încheiat de comun acord între reprezentanții învățământului de limbă română și maghiară să fie respectat. Îi cerem să se implice în înființarea liniei de studiu în limba maghiară la UMF Târgu Mureș, cu departamente în limba maghiară, și să se accepte ca derularea cursurilor practice să se facă și în limba maghiară și în limba română”, a spus Adam.

Protestul a fost autorizat de Primăria Miercurea Ciuc.

În luna aprilie, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înființarea unei noi facultăți în cadrul UMF Târgu Mureș, cu programe în limbile română, maghiară și engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș – instanță care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ -, decizia nefiind însă definitivă.

Hotărârea de Guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș fusese aprobată la sfârșitul lunii martie 2012 de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs față de sentința de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acțiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni