Ponta îi face lui Băsescu un dar grecesc: Iulia Motoc ar putea fi judecătorul României la CEDO. EXCLUSIV

Ponta îi face lui Băsescu un dar grecesc: Iulia Motoc ar putea fi judecătorul României la CEDO. EXCLUSIV
Publicat: 14/06/2013, 13:24
Actualizat: 04/05/2015, 07:53

Surse politice din USL au declarat luni pentru gândul că Iulia Motoc, actual judecător CCR, este favorită pentru a ocupa funcția de judecător CEDO din partea României. Contactată de gândul, Iulia Motoc a precizat că nu comentează informația. Pe de altă parte, surse distincte din PSD și PNL spun că nominalizarea lui Motoc la CEDO „este iminentă”. În urmă cu o săptămână, Curtea Constituțională a decis că Guvernul va face nominalizările la CEDO. Premierul Ponta a declarat atunci că vor fi propuse trei nume, dintre care unul trebuie să fie o femeie. Dacă Iulia Motoc pleacă din CCR, configurația Curții se modifică în acest mod: 4 judecători vor fi apropiați de USL iar 4 vor juca în tabăra președintelui, astfel că votul judecătorului Valentin Zoltan Puskas de la UDMR devine crucial pentru luarea deciziilor.

Surse din USL au confirmat pentru gândul că actualul judecător Iulia Motoc ar putea fi înlocuitoarea lui Corneliu Bîrsan pentru funcția de Judecător CEDO din partea României. Surse din PNL susțin că „transferarea” Iulie Motoc la CEDO este o „variantă” fezabilă. De celaltă parte, surse politice din PSD dau ca sigură nominalizarea Iulie Motoc la CEDO.

Întrebat de gândul de acestă variantă, premierul Victor Ponta ne-a declarat următoarele: „Se va crea o comisie la nivelul Ministerul Justiției condusă cel mai probabil de ministrul Robert Cazanciuc. Acestă comisie va stabili criteriile pentru alegerea judecătorului CEDO. Pe acea listă se poate înscrie cine dorește”.

Contactată de gândul, judecătoarea CCR Iulia Motoc a precizat că nu dorește să comenteze. „Nu doresc să fac nici un comentariu. Curtea încă nici nu a publicat motivarea. Nu am să comentez până nu publicăm motivarea”, ne-a precizat Iulia Motoc.

Ponta: „Una din propuneri trebuie să fie o femeie”

Premierul Victor Ponta a declarat în urmă cu o lună că România va trebui să trimită la CEDO trei propuneri. Ponta a subliniat că, dintre cele trei propuneri, una trebuie să fie o femeie. „Noi nu putem face o singură propunere, trebuie să facem trei propuneri. Cel puțin una dintre propuneri trebuie să fie o doamnă, deci nu putem să trimitem trei bărbați, trebuie să existe un «gender balance»”, a declarat Victor Ponta în urmă cu o săptămână.

Motivarea despre care vorbește Iulia Motoc se referă exact la decizia dată de CCR în privința diferendului dintre Guvern și CSM pe numirea judecătorului la CEDO. Premierul Victor Ponta și președinta CSM, Oana Hăineală au sesizat CCR în legătură cu procedura de numire a judecătorului CEDO.

La sfârșitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanță care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanțe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la CEDO, candidații urmând să fie stabiliți până spre sfârșitul lunii iulie.

La 16 decembrie 2013, încetează mandatul actualului judecător din partea României, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidații până la 26 iulie 2013. Reprezentantul României al CEDO a fost profesorul Corneliu Bîrsan care însă după apariția dosarului de corupție în care este implicată soția sa judecăptoarea Gabriel Bîrsan acesta s-a autosuspendat din acestă funcția. În acest moment România este reprezentată la CEDO de către judecătorul CEDO al Moldovei.

Cum s-ar schimba balanța după ce pleacă Motoc

După ce Daniel Morar a fost numit de președinte la CCR, raportul de forțe s-a înclinat în defavoarea USL. Numărul judecătorilor numiți de mâna președintelui Traian Băsescu sau de Parlament pe filiera PDL a ajuns la cinci din nouă. Acum, dacă Iulia Motoc va fi propulsată la CEDO, balanța de putere din CCR se schimbă din nou, de această dată în favoarea USL, pentru că locul ocupat de Motoc la CCR revine Senatului, unde liberalii vor revendica această numire.

Anul acesta, la CCR vor fi instalați trei noi judecători, Daniel Morar propus de Traian Băsescu, Mona Pivniceru cu sprijinul PNL și Valer Dorneanu propus de PSD. Odată cu numirea lui Morar la CSM, USL a pierdut un loc, cel al lui Acsinte Gaspar, desemnat la Curtea Constituțională de Ion Iliescu în 2004.

Formula 4-4-1 de la CCR

Astfel că balanța de putere după cele trei noi numiri arăta astfel:

– Augustin Zegrean, Daniel Morar, Stefan Minea, Iulia Motoc și Petre Lăzăroiu numiți de Băsescu sau pe filieră PD

– Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader și Valentin Zoltan Puskas (care rămâne judecătorul de negociere).

Dacă Iulia Motoc va pleca, atunci 4 judecători vor fi apropiați de Băsescu, 4 apropiați de USL și Valentin Zoltan Puskas de la UDMR. Astfel că votul lui Puskas va deveni unul extrem de important în balanța de putere de la CCR.

În plus, perspectiva este una bună pentru Crin Antonescu, cpreședintele PNL urmând să aibă trei aliați în CCR: Mona Pivniceru, Tudorel Toader, numit de PNL în 2007 și viitorul judecător CCR care ar uma să fie propus tot de PNL.

LOTO, LOTO 6/49. Nu s-a câștigat la cat. I a LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 13.06.2013

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere