Ponta: Povestea interimatului la Parchet și DNA seamănă cu Oltchim, Pivniceru să trateze foarte serios

Ponta: Povestea interimatului la Parchet și DNA seamănă cu Oltchim, Pivniceru să trateze foarte serios
Publicat: 03/10/2012, 14:01
Actualizat: 29/07/2014, 19:06

Premierul Ponta i-a solicitat ministrului Justiției, Mona Pivniceru, să nu se lase atrasă în „capcane politice” în cazul propunerilor pentru noul procuror general și noul șef al DNA, susținând că interimatul anunțat în urma expirării mandatului lui Kovesi începe să semene cu situația de la Oltchim.

El a spus miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că i-a solicitat deja ministrului Justiției, care poartă în aceste zile discuții la Bruxelles cu comisarul european Viviane Reding, să evite astfel de capcane.

„Am rugat-o să nu se lase atrasă în capcane politice, tocmai din partea celor care nu ar trebui să facă politică. Ea are o discuție foarte clară cu Comisia Europeană, are o lege foarte clară, să facă propunerile pentru noul procuror general și noul șef la DNA. Nu este treaba Guvernului cine sunt acești oameni, treaba noastră este doar să știm că s-a respectat legea, să știm că două instituții importante fundamentale ale statului sunt conduse de oameni numiți conform procedurilor legale. Povestea asta cu interimatul care numește un alt interimat, care după aia desemnează un interimat, începe să semene cu Oltchim-ul. Aș vrea și sper ca doamna ministru când se întoarce (de la Bruxelles – n.r.) să trateze foarte serios această situație”, a afirmat Ponta.

Procurorul general al României, Codruța Kovesi, l-a delegat pe șeful Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar, în funcția de prim-adjunct al procurorului general, pentru șase luni.

Kovesi a declarat, luni, că a luat această decizie întrucât Daniel Morar are cea mai mare vechime la conducerea unei instituții, colaborează cu instituțiile europene, participând la evaluările în cadrul MCV, are experiența necesară pentru a asigura măsurile de continuitate și stabilitate în ce privește activitatea Ministerului Public.

Codruța Kovesi a precizat că începând de luni a încetat delegarea lui Marius Iacob în funcția de prim-adjunct al procurorului general, iar în locul acestuia a fost propus Daniel Morar, care a acceptat delegarea pe această funcție.
Conducerea DNA va fi preluată de unul dintre adjuncții procurorului șef Daniel Morar.

Tot de luni au încetat delegările pe funcții ale consilierilor personali ai procurorului general al României, Dana Tițian și Marius Bulancea, precum și a șefului Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Valentin Șelaru, la solicitarea lor.
Noul ministru al Justiției, Mona Pivniceru, are stabilite joi, la Bruxelles, întrevederi cu vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding, care deține și portofoliul pentru Justiție, Drepturi Fundamentale și Cetățenie, precum și cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.

În cadrul discuțiilor va fi antamată chestiunea privind procedura de selecție a procurorilor pentru funcțiile de procuror general al României și procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție pe care Comisia Europeană o dorește transparentă și credibilă, mai ales că vineri ar urma să fie făcută publică lista finală a candidaților. În două scrisori transmise ministrului Justiției în 11 și 21 septembrie, Comisia i-a precizat acest lucru.

Mai mult, în scrisoarea din 21 septembrie, transmisă de secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, se precizează că pentru a evita orice neînțelegere procedura de selecție trebuie să fie transparentă și publică, să includă interviuri, să fie stabilite criterii clare în cererea de candidaturi, precum și implicare din partea conducerii Ministerului Public și DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro