Ponta renunță la nominalizarea șefilor DNA și Parchetului General: „Probabil că voi numi un nou ministru al Justiție”

Ponta renunță la nominalizarea șefilor DNA și Parchetului General: Probabil că voi numi un nou ministru al Justiție
Publicat: 03/04/2013, 09:42
Actualizat: 21/05/2015, 12:28

UPDATE 12:51 Președinta CSM, Oana Hăineală a declarat că secția de procurori a consiliului a decis ca șefii parchetelor să fie aleși în urma unei proceduri de selecție așa cum a fost agreeată cu Comisia Europeană. „Din punctul de vedere al secției de procurori a CSM avem nevoie de oameni care să aibe un portofoliu cu anchete și trimiteri în judecată validate. Este nevoie de oameni care să știe cum funcționează aceste structuri. Trebuie să fie buni manageri, oameni echilibrați. Cu premierul am avut o discuție de principiu și secția de procurori a CSM a emis un punct de vedere. Nu am discutat nominal vreun nume”, a declarat președintele CSM Oana Hăineală

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat după discuția cu procurorii din CSM că nu va mai nominaliza direct procurorii pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA. Ponta a precizat că secția de procurori a CSM nu a agreea acestă procedură și că noii șefi ai parchetelor vor fi aleși printr-o procedură de selecție similară cu cea folosită de Mona Pivniceru. Victor Ponta a mai declarat că nu a discutat cu Codruța Kovesi de peste un an și nici nu a propus vreunui alt procuror funcțiile de conducere din parchete.

„Nu am făcut nici un fel de nominalizare. Nu am vorbit despre nici un nume. Am avut o discuție cu secția de procurori despre procedură. Dacă mergem pe procedura actuală sau dacă mergem pe procedura discutată cu Comsia Europeană. Opinia secției de procurori este de a merge pe o procedură de selecție. Am zis că nu facem propuneri dacă nu ne înțelegem. Probabil că voi numi un nou ministru al Justiției.

Nu m-am răzgândit deloc. Tot timpul am spus că mă voi consulta cu secția de procurori. Ei au considerat că asta e procedura. Noul ministru trebuie să facă o procedură care să nu fie pusă sub semnul întrebării. Nu am vorbit cu doamna Kovesi de peste un an”, a declarat Victor Ponta

UPDATEDupă ce Victor Ponta a răspuns unei întrebări prin care confirma că o va propune pe Codruța Kovesi la DNA, purtătorul de cuvânt al guvernuluiAndrei Zaharescu a declarat pentru gândul că răspunsul premierului a fost înțeles greșit.

Andrei Zaharescu a declarat că o a răspuns la o altă întrebare. „Premierul nu a răspuns la întrebarea unui reporter dacă o va numi pe doamna Kovesi la DNA. El a fost întrebat unde va face declarații și a spus: > A fost o neînțelegere. Nu a dat un răspuns punctual la întrebarea dacă o numește pe Kovesi la DNA”, a declarat Zaharescu.

Premierul discută, la ora transmiterii acestei știri, cu procurorii din CSM despre numirile la DNA și Parchetul General.


Premierul Victor Ponta a anunțat în această dimineață că Laura Codruța Kovesi va fi propunerea sa pentru șefia DNA.Premierul, care a participat la un eveniment la Jandarmerie, a fost întrebat dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar, potrivit Mediafax, răspunsul acestuia a fost: „Da”.

Crin Antonescu, care se opune numirii lui Kovesi, a evitat să comenteze declarația premierului. După ce a participat alături de Ponta la o dezbatere pe tema regionalizării, întrebat despre opțiuea pentru Kovesi, liderul PNL a spus doar că nu are cunoștință de vreo nominalizare oficială.

Anunțul premierului a fost făcut cu o oră înainte de întâlnirea pe care o va avea cu membrii secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii despre numirea unui nou procuror general și a unui procuror șef la DNA. Întâlnirea care are loc la ora 11.00 a fost solicitată de șeful guvernului în calitate de interimar la Ministerul Justiției. Premierul a declarat că va discuta cu membrii CSM despre procedura de numire, dar a lăsat să se înțeleagă că le va prezenta și două propuneri pentru funcțiile amintite.

Până acum pentru DNA a fost vehiculat numele Codruței Kovesi, fostul procuror general al României. Pentru Parchetul General a fost menționat numele lui Tiberiu Nițu, ales de Mona Pivnieru anul trecut și respins de CSM.

Posibila numire a lui Kovesi la DNA a fost criticată intens de către președintele PNL Crin Antonescu. Victor Ponta a declarat însă că își asumă aceste numiri și că este pregătit să le facă în cel mai scurt timp, însă nu înainte de a obține un acord de principiu de la CSM și de la Traian Băsescu. Premierul a mai precizat că după ce va discuta cu secția de procurori a CSM va avea și o discuție cu președintele Traian Băsescu și că dacă obține acodrul celor două părți ar putea face propunerile pentru CSM chiar miercuri 3 aprilie.

Gândul a relatat că premierul și președintele au avut deja o discuție preliminară și că Victor Ponta îl susține pe Tiberiu Nițu la Parchetul General, iar Traian Băsescu pe Kovesi la DNA.

Potrivit legislației numirea procurorului general și a procurorului șef al DNA se face în felul următor: ministrul Justiției, în acest caz Victor Ponta, propune două nume, cei doi procurori sunt audiați de secția de procurori a CSM care emite un aviz negativ sau pozitiv, iar în final președintele decide dacă îi numește sau nu. În forma actuală a legii nici una din cele trei instituții nu poate fi exclusă din acest proces.

VREMEA în țară și în București. Când se opresc ploile‏

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?