Ponta: Salariile directorilor din firme de stat nu vor mai depăși venitul directorului general

Ponta: Salariile directorilor din firme de stat nu vor mai depăși venitul directorului general
Publicat: 20/06/2012, 17:15
Actualizat: 20/06/2012, 17:15

Salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remunerația acestor angajați este mai mare decât cea a directorilor generali, a declarat premierul Victor Ponta.

Salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

„Cred că este anormal ca în companiile cu capital de stat, în afară de salariul managerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el să fie de zeci, sute și foarte multe sute de milioane de lei. Intenționăm să limităm veniturile celor din societățile comerciale cu capital de stat la nivelul directorului general sau al managerului, pentru că în acest moment știți foarte bine ce s-a întâmplat după decizia Guvernului Boc: directorul general sau managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toți directorii de sub el, uneori zeci și sute de directori, au salarii mai mari decât la cele mai mari companii multinaționale, ceea ce este o șmecherie”, a spus Ponta.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat în primă lectură în ședința de miercuri a Guvernului, premierul cerând miniștrilor să își prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare.

„La această lege care limitează drepturile salariale va exista o singură excepție, cea a operatorilor economici ale căror venituri și cheltuieli se aprobă de organisme internaționale anterior aprobării de către Guvern. După inventarierea tuturor companiilor de stat, se va lua fiecare contract în parte, deoarece este posibil să fie un contract cu valabilitate încă șase luni, doi ani sau trei ani”, a declarat la finalul ședinței purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Întrebat de jurnaliști dacă, în aceste condiții, este posibil ca la unele companii să nu poată fi aplicată această lege, purtătorul de cuvânt a arătat că este posibil dacă a fost semnat astăzi un contract cu valabilitate pentru patru ani.

„Guvernul încearcă să facă tot ce este posibil pentru a diminua (această posibilitate -n.r.), există o posibilitate dintr-o sută, ca cineva să fi semnat astăzi, luna trecută sau la începutul anului un contract cu o valabilitate de…Există această posibilitate, sigur”, a spus Zaharescu.

El a precizat însă că principiul acestei legi este că un subordonat al directorului general nu poate câștiga mai mult decât chiar directorul general. Întrebat dacă în această categorie intră și consilierii din companiile de stat, nu doar directorii generali adjuncți, purtătorul de cuvânt a răspuns că „vorbim de absolut tot, tot ce înseamnă organigramă”.

„Reducerile nu se vor aplica procentual. În principiu, directorul general are funcția de secretar de stat (este remunerat la nivelul unui secretar de stat -n.r.) și niciun subordonat nu poate să câștige mai mult decât directorul general echivalent secretarului de stat. Este o plafonare”, a spus Zaharescu.

La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească și pentru acest an perioada de plafonare a indemnizațiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remunerației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă și remunerația angajaților aflați în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizațiile membrilor Consiliilor de Administrație din companiile de stat și regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăți.

În același timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menținută pe întregul an 2010.

Premierul Victor Ponta a anunțat, recent, că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depășește 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor și numai pentru sectorul bugetar.

Șeful Guvernului a criticat în acest context faptul că tatăl președintelui Camerei Deputaților, Robertei Anastase, încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată