Povestea buzoianului cu credit în franci elvețieni care a câștigat procesul cu banca: Nu mai suportam să fiu hărțuit, îmi sunau și vecinii

Povestea buzoianului cu credit în franci elvețieni care a câștigat procesul cu banca: Nu mai suportam să fiu hărțuit, îmi sunau și vecinii
Publicat: 23/01/2015, 18:10

În 2007, Ovidiu Olteanu a contractat la Pireus Bank un credit de nevoi personale în valoare de 112.000 de franci elvețieni, scadent în anul 2025.

La momentul la care a luat creditul, buzoianul avea venituri destul de mari, fiind proprietarul unei firme, însă a urmat criza economică, veniturile i-au scăzut, iar când valoarea francului a început să crească s-a văzut în incapacitatea de a plăti lunar ratele la bancă.

El spune că în aprilie 2014 a decis să dea în judecată banca, în condițiile în care era hărțuit continuu, fiind sunat și pentru întârzieri de câteva zile.

Bărbatul mai spune că angajații băncii ajunseseră să îi sune pe vecinii săi, care îl opreau pe scara imobilului și îi spuneau că va fi evacuat dacă nu își va achita ratele la bancă.

„Am contractat creditul în anul 2007 pentru că dobânda era cea mai scăzută și era valuta cea mai ieftină de pe piață. Venind criza, au intervenit problemele si am solicitat băncii să îmi mai scadă din dobândă și să ne ajute pentru că întotdeauna depuneam banii cu o lună-două înainte, niciodată nu fuseseră nevoiți să mă sune până atunci. După ce am început să întârzii, au început să mă sune și să mă hărțuiască, să îmi sune vecinii, prietenii. La un moment dat, le-am zis să vină să îmi pună un banner mare pe poartă că am întârziat o lună. Mă sunau tot timpul. Într-o zi le-am zis că nu pot vorbi pentru că sunt la volan și atunci au spus că de ce nu vând mașina ca să le plătesc datoria sau să mai pun ceva gaj, că garanția este prea mică. Atunci am considerat că cel mai bine e sa apelez la justiție”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Ovidiu Olteanu, care la momentul contractării creditului plătea o rată lunară 970 de lei, iar înainte de intentarea procesului ajunsese să achite aproape 3.000 de lei.

Avocata Elena Pavel, care l-a reprezentat în instanță pe bărbat, spune că mai are cel puțin 20 de astfel de procese înregistrate atât la Tribunalul Buzău, cât și la Tribunalul București.

„Am solicitat înghețarea cursului franc elvețian – leu la momentul contractării împrumutului. Soluția instanței de la Buzău este un al doilea precedent după o decizie dată la Galați, care a dispus înghețarea, stabilizarea cursului la momentul la care s-a luat împrumutul, în cazul de la Buzău 28 martie 2007”, a mai spus avocata.

Ea a precizat că decizia Tribunalului Buzău poate fi un precedent pentru că se bazează pe decizia CJUE în cazul Kasler vs. OTP.

Potrivit acesteia, Curtea de Justiție a Uniunii Europene consideră că instanțele naționale se pot pronunța asupra naturii abuzive a unei clauze referitoare la mecanismul cursului de schimb dintr-un contract de credit și că instanțele pot înlocui clauzele lovite de nulitate cu dispoziții din dreptul național, dacă este pusă în pericol desfășurarea contractului în continuare.

„Din punctul meu de vedere, e o soluție salutară, toată lumea era în situație de pasivitate, nimeni nu a luat nici o decizie, justiția a deschis într-un fel sau altul calea către anumite soluții care să fie în avantajul clientului. Noi suntem dispuși la negocieri, dar să vină cu soluții să ne favorizeze pentru că dezechilibrul este nesemnificativ. Noi nu suntem inamicii băncilor, băncile i-au agresat pe oameni și nu le-au dat soluții Suntem de acord să se plătească un curs mai mare cu 10-15 la sută față de momentul contractării, dar să se vină cu soluții, nu suntem de rea-credință. Chiar mi-am sfătuit clienții să meargă să negocieze, poate obțin ceva”, a adăugat avocata buzoianului.

Angelica Miu, purtător de cuvânt al Tribunalului Buzău, afirmă, la rândul său, că instanța a admis în parte acțiunea și a stabilit caracterul abuziv al unei clauze contractuale.

„Tribunalul a admis în parte acțiunea și a stabilit caracterul abuziv al clauzei contractuale, pe care a modificat-o în parte, în sensul că a stabilizat cursul de schimb franc elvețian – leu pentru calculul tuturor ratelor contractuale la cursul datei contracării creditului, adică martie 2007”, a explicat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Buzău.

Decizia a fost luată de Tribunalul Buzău în 16 ianuarie, magistrații stabilind că fiecare rată datorată de bărbat ar trebui să fie plătită la cursul franc elvețian-leu la data încheierii contractului de credit, începând cu data scadenței primei rate și până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părți. Banca mai este obligată să plătească reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecată.

Instanța a respins însă ca neîntemeiate capetele de cerere privind plata ratelor în moneda națională și constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Decizia Tribunalului Buzău nu este definitivă.

Cursul francului elvețian a atins niveluri record joi, vineri și luni, ca urmare a eliminării plafonului minim impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, și de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. În urmă cu o săptămână, BNR a anunțat un curs de 3,7415 lei pentru franc.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×