Povestea femeii care nu s-a vindecat de coronavirus nici după șase luni. În fiecare săptămână are noi simptome!

Redactor:
Silviu Bănilă

Monique Jackson crede că s-a infectat cu noul coronavirus la începutul pandemiei și după șase luni tot nu se simte bine. Este una din miile de persoane aflate în această situație și ține un jurnal ilustrat cu simptomele sale și încercările eșuate de a găsi un tratament.

În urmă cu un an, Monique Jackson urmărea o discuție Ted despre ciuperci și era încântată, scrie bbc.com. Fungi, spunea invitatul de pe scenă, au inspirat world wide web-ul, au o rețea care se întinde în toate pădurile. Permit copacilor să comunice între ei dacă au probleme.

În prezent, pe măsură ce Monique se luptă cu coronavirusul pentru a 24-a săptămână la rând, se gândește deseori la acea discuție Ted.

Aceasta a suspectat că acest „Covid cu coadă lungă” este o reacție nouă, pe care medicii de abia o studiază. S-a îmbolnăvit în martie și la început a avut simptome ușoare ale bolii, dar care nu au mai lăsat-o. După câteva luni, încă se străduiește să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul ei.

Ultimele luni i-au schimbat radical viața

Monique este o extrovertită, mereu hiperactivă. Practică Thai boxing și jiu-jitsu și pedalează kilometri întregi pe zi, către și dinspre galeria de artă la care lucrează, situată în centrul Londrei.

Dar ultimele luni i-au schimbat profund viața. Acum, femeia are o listă pe peretele din dormitor, care îi reamintește să „salveze” din energia zilnică, pentru a se… spăla pe dinți.

„Nu sunt leneșă”, spune femeia. Uneori, nu poate însă decât să coboare scările case. Corpul ei refuză să coopereze și aceasta a găsit refugiu în Instagram, unde publică jurnalul despre simptomele sale.

Folosește jurnalul pentru a le spune oamenilor cu ce se confruntă și pentru a-i uni pe cei cu aceleași probleme, denumiți „long-haulers”, un fel de pacienți Covid „de cursă lungă”.

„Mi-au zis că am avut un atac de panică…”

Monique s-a îmbolnăvit odată cu un prieten, după ce au călătorit împreună cu trenul. În primele două săptămâni s-a simțit slăbită, nu se putea ridica. La farmacie nu a mai găsit termometre, dar presupune că avea febră.

În săptămână 2 a avut probleme cu respirația. A venit ambulanța și medicii i-au zis că nivelul oxigenului din sânge este bun. „Mi-au zis că am avut un atac de panică”, povestește Monique.

A încercat remedii naturiste, usturoi, ardei, dar nu mai avea gust. „Mai aveam energie să trimit mesaje la cel mult doi oameni pe zi!”, spune ea.

După două săptămâni, Monique a avut alte simptome, printre care o „ciupitură” în piept: „Am crezut că fac infarct”.

Cei de la 111 (serviciul de urgență) au sfătuit-o să ia paracetamol, care a avut efect, dar Monique s-a ales cu alte simptome: un „foc” în stomac de fiecare dată când mânca. Medicii au crezut că are ulcer (ulterior, problemele gastrice au fost recunoscute drept simptome Covid-19).

„Era o agonie” / „Un film horror”

În săptămâna 6, Monique s-a ales cu dureri urinare și de spate. Medicii i-au dat antibiotice până când au decis că nu este vorba de o infecție bacteriologică. „Era o agonie”, mărturisește femeia.

Monique a renunțat la social media. Nu a mai „consumat” știri. A aflat că mulți oameni de culoare mor răpuși de coronavirus și a comparat totul cu un „film horror”.

Au trecut săptămâni întregi și simptomele se schimbau pe zi ce trece. I s-au învinețit mâinile și le-a băgat repede sub apă caldă, pentru a reda circulația sângelui.

„Mă întrebau cum mă simt psihic”, povestește ea. „Implicația era că simptomele acestea nu puteau fi tratate și nu generau o durere reală”.

Monique s-a ales apoi cu iritații pe tot corpul și uneori se trezea în toiul nopții simțind „înțepături de cuțit” în tot corpul.

Într-o noapte, pe când vorbea cu o prietenă la telefon, a simțit că-i paralizează partea dreaptă a feței. S-a repezit la oglindă, dar chipul ei arăta normal. Medicii nu au găsit niciun semn cum că ar fi avut un anevrism.

Simptomele bizare ale coronavirusului

Uneori simțea că cineva o trage de mână sau de păr și de multe ori avea doar 5-10 minute la dispoziție pentru a le povesti medicilor ce se întâmplă cu ea. Nu era suficient.

„Dacă mi-ar fi zis: Uite ce e, ai Covid, dar nu știm să te tratăm, atunci ar fi fost bine”, spune ea.

Rezultatul testului pentru Covid-19

Au trecut 9 săptămâni până când Monique a putut face un test pentru coronavirus. Rezultatele au venit negative – dovedind că nu mai are virusul. A fost ca o eliberare, deoarece Monique se temea că-și va infecta prietenii și familia. Dar s-a simțit ciudat. „Sentimentul că ești contagios este foarte dureros din punct de vedere psihologic”, explică femeia.

Au trecut 4 luni de când s-a îmbolnăvit. Monique a decis să se mute alături de cei dragi, pentru a primia ajutor la curățenie. Starea ei părea că s-a îmbunătățit, dar după ce a folosit aspiratorul, timp de 4 minute, s-a prăbușit din nou. Nu a mai putut respira! A stat apoi 3 săptămâni în pat.

Medicii nu știu, deocamdată, cum îi pot trata pe acești oameni cu simptome pe termen lung.

Monique a reușit să primească asistență psihologică și acum se poate confrunta mai bine cu realitățile bolii. Nu credea niciodată că boala o va pune în legătură cu… amatorii de ciuperci.

Prietenii, cel mai mare ajutor

Ciupercile au proprietăți antivirale, explică Monique. Rețeaua naturii din pădure i-a adus aminte de prietenii care i-au adus mâncare la ușă, lună după lună. Oamenii pe care s-a bazat atât de mult când a fost bolnavă.

„Am fost izolată în camera mea”, a scris Monique pe Instagram. „M-am simțit mai conectată ca niciodată”. Urmăriți jurnalul lui Monique pe Instagram @_coronadiary.

Transfer de titlu pentru Universitatea Craiova. Oltenii au dat mare lovitură şi l-au convins să...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Veste teribilă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Anunț oficial, nu mai e...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide