POZIȚIE. Orban critică planul lui Cercel: Un act iresponsabil. Guvernul nu vrea să mențină izolarea bătrânilor

POZIȚIE. Orban critică planul lui Cercel: Un act iresponsabil. Guvernul nu vrea să mențină izolarea bătrânilor
POZIȚIE. Orban critică planul lui Cercel: Un act iresponsabil. Guvernul nu vrea să mențină izolarea bătrânilor / Sursa FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 21/04/2020, 22:43
Actualizat: 07/04/2021, 01:14

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că planul doctorului Adrian Streinu-Cercel, care prevede, printre altele, prelungirea termenului de izolare a bătrânilor după starea de urgență, este un act iresponsabil, relatează Mediafax.

Premierul Ludovic Orban a criticat, marți, planul doctorului Adrian Streinu-Cercel şi dă asigurări că Guvernul nu ia în calcul o prelungire a termenului de izolare a persoanelor de peste 65 de ani.

„Domnul Streinu-Cercel vorbeşte în numele său. Nu are nicio legătură cu deciziile la nivelul Guvernului şi critic sever aruncarea în spaţiul public a unor propuneri care nu au fost analizate şi care nu fac parte din deciziile care se iau la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la nivelul Guvernului. Nu există nici cea mai mică intenţie privitoare la părinţii şi bunicii noştri de a îi menţine în izolare o perioadă atât de lungă sau de a asigura un spaţiu de carantină şi ruperea din familii”, a spus Orban, la TVR.

Premierul a mai spus că gestul doctorului Streinu-Cercel este iresponsabil.

„Transmiterea publică a unei astfel de propuneri nu face bine societăţii, nu face bine nimănui şi consider că este un act iresponsabil, cu atât mai mult un act iresponsabil care vine din partea unui profesor care este considerat un specialist în epidemiologie. Pare că nu înţelege deloc societatea”, a mai declarat Ludovic Orban.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a avut, marți, o reacție virulentă la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în țara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare, iar un astfel de plan este „inacceptabil”. Șeful statului nu a pronunțat numele Institutului Național „Matei Balș” sau al directorului său, Adrian Streinu-Cercel.

„Într-un astfel de plan cineva propunea de exemplu, o măsură aberantă, altfel nu pot să îi spun, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse într-o anumită zonă de carantină”, a spus Ioahnnis.

„Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panică în populație și panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a mai spus președintele.

În proiectul propus de Adrian Streinu Cercel apare o nouă categorie de risc, și anume 40-65 de ani. Bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 – 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu