Poziții contrare între membrii CNA în privința unui spot publicitar cu Ecaterina Andronescu

Poziții contrare între membrii CNA în privința unui spot publicitar cu Ecaterina Andronescu
Publicat: 12/12/2013, 23:27
Actualizat: 28/07/2014, 18:43

Un spot publicitar pentru promovarea egalității de șanse în care a apărut Ecaterina Andronescu a fost analizat joi de CNA, membrul Narcisa Iorga spunând că publicitatea în legătură cu oamenii politici este interzisă în afara campaniei, însă propunerea sa de interzicere a clipului a fost respinsă.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, un spot publicitar pentru proiectul „Împreună pentru informarea, conștientizarea și promovarea egalității de șanse și gen”, în care a apărut și Ecaterina Andronescu. Spotul a fost difuzat în luna decembrie la mai multe televiziuni.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că respectivul spot încalcă articolul 139 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepția perioadelor de campanie electorală”, pentru că Ecaterina Andronescu este senator.

Astfel, Narcisa Iorga a propus aplicarea unei decizii de intrare în legalitate în cazul acestui spot, fapt care presupune că acesta nu mai poate fi difuzat până nu este modificat astfel încât să respecte legislația audiovizualului.

Însă, propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (6) pentru a fi aplicată. „Pentru” intrarea în legalitate a respectivului spot publicitar au votat patru membri ai Consiliului (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos și Laura Georgescu), în timp ce „împotrivă” au votat Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Christian Mititelu și Radu Călin Cristea.

Narcisa Iorga a spus că nu este nicio diferență între acest spot cu senatorul PSD Ecaterina Andronescu, care poate emite în continuare pe posturile TV cu acordul CNA, și un alt spot publicitar interzis de la difuzare de CNA în anul 2009, în care apărea Monica Iacob Ridzi, care la vremea respectivă era ministru al Tineretului și Sportului din partea PDL.

„Eu nu văd nicio diferență între cazul Monica Ridzi și cazul Ecaterina Andronescu. Una era ministru, cealaltă este senator. Singura diferență era că una era de la PDL și cealaltă este de la PSD. Eu nu citesc altfel acest articol 139 (…). Este un om politic de la PSD care are voie să facă publicitate, iar dacă este de la PDL nu are voie. Sunt curioasă dacă mâine apar alte spoturi publicitare cu oameni politici de la PDL, parlamentari, primari, ce or fi ei, tot așa votați? Dacă, de mâine încolo, toți oamenii politici apar în spoturi publicitare la orice, ce facem?”, a întrebat Narcisa Iorga în ședința de joi a CNA.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus că Monica Iacob Ridzi promova un eveniment propriu, în timp ce Ecaterina Andronescu promovează o idee. „Dacă primarii PDL, parlamentarii PDL promovează o idee, chiar n-am absolut nimic împotrivă sau în principiu”, a spus Gubernat.

La rândul său, Narcisa Iorga a spus că în spotul în care apărea Ridzi era promovată Ziua internațională a tineretului, care se sărbătorește pe 2 mai.

De asemenea, Iorga a spus că Legea audiovizualului interzice publicitatea în legătură cu oameni politici în afara campaniei. „Doamna Andronescu e un om politic PSD care are voie de la CNA să facă publicitate comercială”, a insistat Iorga.

La invitația Monicăi Gubernat să țină cont și de „spiritul legii”, nu doar de „litera legii”, Narcisa Iorga a răspuns ironic: „Spiritul legii spune că PSD are voie și PDL nu”.

„Dacă vreți dumneavoastră să politizați, n-aveți decât”, a venit imediat răspunsul Monicăi Gubernat. „Dumneavoastră ați politizat prin vot, oamenii propuși de PSD și PNL (în CNA, n.r.) au votat pentru publicitate politică la PSD”, i-a răspuns la rândul său Narcisa Iorga.

În schimb, membrul CNA Lorand Turos a atras atenția că el nu vrea ca membrii Consiliului să meargă „pe o latură politică a discuțiilor”. El a precizat însă că nu s-ar bucura ca în viitor în spoturile publicitare difuzate în afara campaniei electorale să apară politicieni.

„Consiliul face și desface, poate să interpreteze într-un fel sau altul. Eu, sincer, nu mă bucur, dar accept această interpretare a Consiliului în urma acestui vot. Sincer nu m-aș bucura ca în viitor, în diferite reclame, spoturi publicitare, plătite sau neplătite, din bani privați sau din bani europeni, să apară politicieni. Eu cred că realizatorii spotului sau cei care probabil cu bună intenție s-au alăturat acestei campanii nu știau exact această prevedere a Codului și ce era în spatele acestei prevederi când s-a formulat (…) Dar, în naivitatea mea, am încrederea că politicienii nu vor abuza de interpretarea pe care am dat-o astăzi și că politicienii nu vor apărea în spoturi publicitare plătite sau neplătite”, a mai spus Lorand Turos.

În schimb, membrul CNA Christian Mititelu a spus că în cazul acestor spoturi este importantă și cauza.

„Sunt unii care i-au reproșat în Marea Britanie prințului Charles că a făcut reclamă unei alte țări, România (…) Te mai uiți și la cauză”, a spus Christian Mititelu. El a precizat că în privința spotului cu Ecaterina Andronescu cauza era „egalitatea de șansă”. Mititelu a spus că nu știe dacă Ecaterina Andronescu a avut de câștigat din apariția în acest spot, însă „cauza poate că a câștigat”, pentru că Ecaterina Andronescu este o persoană „mai respectată și care nu e așa partizană ca politician”.

„Dacă noi ar trebui să aplicăm legea ca o mașinărie, probabil că nu ar mai fi nevoie de noi. Ar fi un calculator care ar aplica legea pur și simplu fără să se uite nimeni cu minte și cu spirit la ce se întâmplă acolo. E foarte importantă cauza pentru care se face această campanie”, a spus, la rândul său, membrul CNA Cristina Trepcea.

Pe de altă parte, Monica Gubernat a întrebat retoric dacă Ilie Năstase poate fi considerat sau nu om politic, având în vedere că a fost membru de partid și a candidat la primăria Capitalei. Ea s-a referit la faptul că Ilie Năstase apare în numeroase reclame, chiar dacă a candidat la un moment dat pentru o funcție politică.

Pe de altă parte, tot în ședința de joi, CNA a analizat un alt spot publicitar la detergentul Bonux. În acest spot era folosit incorect cuvântul „totdeauna” în loc de „întotdeauna”.

În acest caz, la propunerea Narcisei Iorga, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate, fapt care presupune că acesta nu mai poate fi difuzat în forma în care încalcă legislația audiovizualului.

Spotul respectiv încalcă articolul 83 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice și morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna