Prefectul Capitalei i-a cerut lui Oprescu demararea de urgență a unei anchete la RATB

Prefectul Capitalei i-a cerut lui Oprescu demararea de urgență a unei anchete la RATB
Publicat: 18/07/2012, 17:36
Actualizat: 04/07/2013, 03:51

Prefectura Capitalei a solicitat primarului general demararea de urgență a unei anchete la RATB, pentru stabilirea cauzelor care au condus la accidentul de tramvai produs miercuri în zona Sebastian și a cerut ITM București să verifice respectarea normelor de protecție a muncii.

„Pentru stabilirea cauzelor care au condus la ciocnirea celor două tramvaie ce a pus în pericol siguranța unui număr mare de persoane, am solicitat primarului general al Capitalei (Sorin Oprescu – n. r.) demararea de urgență a unei anchete la nivelul RATB. Am cerut Inspectoratului Teritorial de Muncă București să demareze procedurile specifice cu privire la verificarea respectării normelor de protecție a muncii”, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, după întoarcerea de la locul accidentului.

Regia Autonomă de Transport București (RATB) a început deja, miercuri, o anchetă internă pentru a stabili din ce cauză s-au ciocnit cele două tramvaie ale liniilor 41 și 32, la intersecția Calea Rahovei cu strada Sebastian.

Potrivit reprezentanților RATB, în funcție de rezultatele anchetei, se vor aplica măsurile legale.

Ciocnirea celor două tramvaie, la intersecția Calea Rahovei cu strada Sebastian, a fost încadrată în categoria accidentelor de muncă, deoarece unul dintre vatmani a fost rănit și transportat la spital, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX inspectorul general de la Inspecția Muncii, Dantes Bratu.

Inspectorul general de stat a spus că, după verificări la locul accidentului, acesta a fost încadrat în categoria accidentelor de muncă. El a precizat că nu sunt dubii cu privire la încadrarea în accident de muncă, deoarece unul dintre vatmani, o femeie, a fost rănită și transportată la spital.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a deschis un dosar penal legat de accidentul produs în zona Sebastian, primele cercetări arătând că cele două tramvaie implicate, care circulau în sens invers, s-au lovit ca urmare a faptului că macazul s-a schimbat brusc, fără intervenția vatmanului, a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

„Din primele cercetări, a rezultat faptul că cele două tramvaie (care circulau în sens invers) s-au lovit ca urmare a faptului că macazul s-a schimbat brusc, fără intervenția vatmanului, după ce unul dintre ele trecuse deja cu primele două osii de macaz. În acest context, tramvaiul s-a rupt și a intrat în celălalt”, a precizat PICCJ.

Un tramvai al liniei 41 care se retrăgea la depoul Alexandria a intrat în coliziune, miercuri, în jurul orei 12.27, cu un alt tramvai al liniei 32 care mergea spre Piața Unirii, cauza urmând a fi stabilită, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al RATB, Brândușa Raeceanu.

„Accidentul a avut loc în jurul orei 12.27, la intersecția Calea Rahovei cu strada Sebastian, un tramvai al liniei 41 care se retrăgea la depoul Alexandria intrând în coliziune cu un alt tramvai al liniei 32 care mergea spre Piața Unirii”, a spus Brândușa Raeceanu.

Optsprezece persoane au fost rănite în urma accidentul din Rahova. Acestea au policontuzii și traumatisme, fiind transportate la spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar, Elias, Universitar și Grigore Alexandrescu, după investigații urmând să se stabilească dacă vor fi internate, a declarat medicul Bogdan Oprița.

Oprița a mai spus că cinci dintre victime au leziuni mai grave, în sensul că este posibil să aibă fracturi, nefiind vorba de afectarea funcțiilor vitale.

Medicul Bogdan Oprița a precizat că la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost dus un copil care era conștient și care, după primele investigații, avea o contuzie la coloana vertebrală în zona cervicală. El a adăugat că în urma radiografiei se va stabili dacă este vorba de o simplă contuzie sau de o afecțiune mai gravă.

În urma accidentului, traficul în zona intersecției Calea Rahova cu strada Sebastian a fost închis din toate cele patru sensuri, șoferii fiind direcționați spre Calea 13 Septembrie și Șoseaua Sălaj.

Unul dintre vatmani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.

Trei tramvaie ale liniei 41 au fost implicate, în dimineața zilei de 10 mai, într-un accident, în Pasajul Lujerului din Capitală, pe sensul spre Piața Presei Libere. Potrivit RATB, unul dintre tramvaie a rămas defect pe linie, al doilea a oprit la timp în spatele primului, însă cel de-al treilea nu a reușit să frâneze și le-a lovit pe celelalte două.

În urma accidentului au fost înregistrate aproape o sută de victime, unele dintre acestea fiind transportate cu ambulanțele la patru spitale din Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?