Prefectul de Dâmbovița: Situația la Pietroșița și Buciumeni e foarte gravă, dar este sub control

Prefectul de Dâmbovița: Situația la Pietroșița și Buciumeni e foarte gravă, dar este sub control
Prefectul de Dâmbovița, Dragoș Rusu, a anunțat, duminică seară, că a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o rază de trei kilometri a câinilor și pisicilor din Pietroșița și Buciumeni, localități pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.
Publicat: 16/09/2012, 22:15
Actualizat: 01/04/2019, 17:10

Prefectul de Dâmbovița, Dragoș Rusu, a anunțat, duminică seară, că a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o rază de trei kilometri a câinilor și pisicilor din Pietroșița și Buciumeni, localități pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.

Prefectul a spus că „situația este foarte gravă, dar este sub control”.

„Principalele măsuri vizează vaccinarea antirabică în zona localităților Pietroșița și Buciumeni, unde ursul a atacat cele trei persoane, și constituirea unor patrule mixte polițiști și jandarmi care să fie prezente în
cele două comune. A fost constituit Centrul local de combatere a bolilor și s-a decis ca pe o rază de trei kilometri să vaccinăm de necesitate toți câinii și pisicile, în cele două comune. De asemenea, vom vaccina și vulpile, prin momeli de vaccinare la vizuină. Situația este foarte gravă, dar este sub control”, a declarat prefectul județului Dâmbovița, Dragos Emilian Rusu, în urma unei ședințe cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare, ai Poliției, Jandarmeriei și Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care fac parte din Centrul local de combatere a bolilor.

La rândul său, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, comisar-șef Daniil Zepiș, a anunțat că echipajele de ordine publică vor rămâne și în noaptea de duminică spre luni în cele două localități unde au avut loc incidentele.

Ursul împușcat, sâmbătă seară, în localitatea Pietroșița era turbat, arată primele rezultate ale autopsiei, a anunțat șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, care a susținut că animalul este cel care cu o zi în urmă a atacat trei oameni.

„Nu există nicio îndoială că ursul este cel care a atacat și avem confirmarea că avea rabie. Faptul că a atacat ziua, și acolo unde lucrau oameni, arată că avea un comportament agresiv”, a spus șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița.

El a precizat că ursul este cel care a atacat trei persoane.

Conform sursei citate, în zona în care au avut loc incidentele au mai fost cazuri de rabie, stabilindu-se, astfel, împreună cu specialiștii, că aceasta este o „zonă rabigenă”.

În aceste condiții, ca primă măsură a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porțiune de 10 kilometri și o zonă de protecție pe o porțiune de 30 de kilometri.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus că măsurile propuse de specialiști în zona din județul Dâmbovița ar putea fi aplicate cel puțin două luni. Ea a afirmat că oamenii din zonă nu mai sunt în pericol, arătând că este convinsă că toate măsurile dispuse vor proteja localnicii.

Totodată, Rovana Plumb a mai susținut că este nemulțumită de modul în care au acționat instituțiile din subordinea ministerului în cazul ursului care a atacat trei persoane și a anunțat că de luni va dispune o anchetă în acest sens.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacați de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe față, la gât, la picioare și la coapse, dar „este într-o stare generală bună”, afirmau medicii Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, unde a fost internată aceasta. În cursul serii, femeia a fost transferată, cu o ambulanță, de la spitalul din Târgoviște la Spitalul de Arși din București, unde a fost supunsă unor intervenții chirurgicale.

Incidentele au avut loc sâmbătă, într-un interval de aproximativ șase ore, în județul Dâmbovița, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat și un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă mașină. Acesta a suferit leziuni pe spate și la față.

Sâmbătă seară, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anunțat că a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni să poată fi împușcat, spunând că trebuie intervenit sâmbătă noapte, nu mai târziu, pentru că animalul este suspect de turbare și poate ataca alte persoane.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împușcat ursul la marginea localității Pietroșița.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!