Prefectul de Suceava cere, prin ordonanță președințială, obligarea unui primar să finanțeze o școală

Prefectul de Suceava cere, prin ordonanță președințială, obligarea unui primar să finanțeze o școală
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a cerut, marți, Judecătoriei Fălticeni, ca prin ordonanță președințială, să-l oblige pe primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, să finanțeze o școală gimnazială din localitate, în acest caz prefectul formulând și o plângere penală.
Publicat: 29/10/2013, 18:13
Actualizat: 05/11/2013, 17:39

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a cerut, marți, Judecătoriei Fălticeni, ca prin ordonanță președințială, să-l oblige pe primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, să finanțeze o școală gimnazială din localitate, în acest caz prefectul formulând și o plângere penală.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, prefectul Florin Sinescu a introdus la Judecătoria Fălticeni o cerere de ordonanță președințială prin care primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, în calitate de ordonator principal de credite, să fie obligat să facă demersuri pentru deschiderea creditelor bugetare pentru trimestrul IV, astfel încât să fie plătite salariile dascălilor și achitate cheltuielile de bunuri și servicii pentru Școala Gimnazială Herla din localitate.

„Urgența acțiunii este justificată de refuzul primarului comunei Slatina de a face deschiderea de credite bugetare ceea ce a dus la imposibilitatea încasării salariilor de către personalul Școlii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, începând cu luna septembrie 2013. Totodată, nu s-au putut face viramentele către bugetul de stat și alte plăți necesare funcționării în bune condiții a școlii și nu este făcută aprovizionarea cu lemn de foc pentru iarna 2013-2014, cu toate că sumele necesare au fost alocate de Ministerul Educației prin finanțarea per elev”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, la școala respectivă necesarul de lemne de foc este de 300 de metri cubi, iar unitatea mai are în stoc aproximativ 72 de metri cubi rămași de iarna trecută, iar diferența nu poate fi achiziționată întrucât suma destinată în acest sens este repartizată pentru trimestrul IV.

Prefectura precizează că s-a încercat și rezolvarea pe cale amiabilă a conflictului, prin mediere între primar și unitatea de învățământ.

„Deoarece primarul comunei Slatina nu a dat curs demersurilor noastre prin care se dorea reintrarea în normalitate cu respectarea prevederilor legale, după ce am sesizat și Inspectoratul de Poliție Județean Suceava cu o plângere penală am fost nevoiți a formula ordonanță președințială”, a declarat prefectul.

El a menționat că efectul imediat al acțiunii va fi achitarea salariilor restante celor 49 de cadre didactice și nouă angajați din personalul auxiliar, dar și aprovizionarea cu restul de combustibil pentru sezonul rece.

„Fac pe această cale, din nou, un apel public către primarul comunei Slatina să ia decizia de a intra în legalitate atât în ce privește aspectele legate de școala din Herla cât și cele legate de funcționarea primăriei”, a mai spus prefectul.

În 15 octombrie, Prefectura Suceava a depus plângere penală la Poliție împotriva primarului PDL al comunei Slatina, Ilie Gherman, pentru abuz și neglijență pentru că nu a asigurat finanțarea unei școli gimnaziale din localitate, care astfel este în imposibilitatea de a cumpăra lemne pentru iarnă și de a plăti salariile dascălilor.

Comisarul șef Cristian Papuc de la IPJ Suceava declara atunci corespondentului MEDIAFAX că în acest caz dosarul este în faza actelor premergătoare, cercetările fiind făcute de Serviciul de Investigare a Fraudelor sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Suceava.

Ilie Gherman este primar al comunei Slatina din anul 1996 și a fost de mai multe ori cercetat și chiar condamnat, în anul 2002, la 600 de ore de muncă în folosul comunității, pentru delicte la regimul silvic. În anul 2004, el a fost cercetat, tot la sesizarea Prefecturii, pentru diverse nereguli, inclusiv neasigurarea lemnelor pentru încălzirea școlilor din comună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult