Prefectura Covasna a dat în judecată CJ și Primăria Sf. Gheorghe pentru arborarea steagului secuiesc

Prefectura Covasna a dat în judecată CJ și Primăria Sf. Gheorghe pentru arborarea steagului secuiesc
Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe au fost date în judecată de Prefectura județului pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor două instituții, președintele CJ, Tamas Sandor, afirmând însă că politicienii români nu cunosc sufletul secuilor, care "nu pot fi intimidați".
Publicat: 21/09/2013, 18:20
Actualizat: 21/09/2013, 21:19

Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe au fost date în judecată de Prefectura județului pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor două instituții, președintele CJ, Tamas Sandor, afirmând însă că politicienii români nu cunosc sufletul secuilor, care „nu pot fi intimidați”.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că în prealabil a sesizat Primăria Sfântu Gheorghe și CJ Covasna pentru a îndepărta steagul secuiesc de pe instituții și, întrucât nu s-au conformat, le-a dat în judecată la Tribunalul Covasna.

El a spus că pe sediile instituțiilor publice pot fi arborate doar însemnele și simbolurile prevăzute de lege.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, care este și liderul județean al UDMR, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că în cursul săptămânii a primit o înștiințare că prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a dat în judecată conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe și pe cea a Consiliului Județean pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor două instituții.

Tamas Sandor a precizat că nu va îndepărta steagul secuiesc de pe sediul CJ, ci se va judeca cu Prefectura.

„Nu vom îndepărta steagul, ne vom judeca în instanță. Să vină cu forțele de ordine dacă vor să îl îndepărteze, noi nu o vom face”, a spus Tamas.

Președintele CJ Covasna consideră că „atacurile” împotriva simbolurilor secuiești arată că politicienii români nu cunosc sufletul secuilor și, dacă ei cred că aceștia pot fi intimidați, „greșesc foarte mult”.

Tamas a menționat că se apropie aniversarea a 100 de ani de la adoptarea Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

„Și atunci, după 100 de ani, România va trebui să dea socoteală cât s-a respectat din drepturile prevăzute în Declarația de la Alba Iulia și atunci se va putea constata că au cauzat mai multe probleme, decât au rezolvat”, a spus președintele CJ Covasna.

Alte cinci primării din Covasna au fost date în judecată de Prefectură pe motiv că autoritățile locale nu au îndepărtat steagul secuiesc de pe sediile instituțiilor, așa cum au fost somate.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, declara, la începutul lunii iulie, că a dat în judecată trei primării – cele din Baraolt, Lemnia și Arcuș, cerând instanței să dispună înlăturarea steagurilor secuiești de pe sediile instituțiilor. Potrivit prefectului, alte două primării, din Târgu Secuiesc și din Chichiș, au fost date în judecată în luna mai, pe același motiv.

Totodată, Marinescu susținea că cinci primării – din Cernat, Ghelința, Ojdula, Vârghiș și Covasna – s-au conformat somației Prefecturii și au îndepărtat steagurile.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Brașov a respins recursul declarat de primarul comunei Ozun împotriva unei sentințe pronunțate de Tribunalul Covasna, care a dat câștig de cauză Prefecturii în cazul plângerii depuse privind arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei Ozun, stabilind că acțiunea este nelegală.

Sentința, care a fost pronunțată în 18 septembrie și postată pe site-ul Curții de Apel Brașov, este irevocabilă.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că având în vedere „isteria politică din ultima perioadă împotriva maghiarilor”, era de așteptat ca instanța să ia o „decizie politică”, și asta în condițiile în care legea asigură dreptul minorităților naționale de a-și folosi propriile simboluri.

„De mai multe ori am atras atenția că în Ținutul Secuiesc sunt mai mulți cetățeni, mai multe locuințe decât primării și chiar dacă reprezentanții Guvernului, prefecții, au pornit o campanie împotriva simbolurilor noastre, constat cu fericire că cetățenii s-au solidarizat și din ce în ce mai mulți arborează steagul secuiesc și pe foarte multe mașini vedem abțibilduri SIC”, a spus Tamas.

Președintele UDMR Covasna a afirmat că, în opinia sa, primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, nu ar trebui să îndepărteze steagul secuiesc de pe sediul Primăriei.

Primarul Raduly Istvan nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei știri.

În acest caz, Tribunalul Covasna a dat câștig de cauză Prefecturii, în noiembrie 2012, în legătură cu solicitarea de a se constata că este nelegală arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei comunei Ozun și de a-l obliga pe primarul să îl înlăture. Decizia a fost atacată cu recurs, asupra căruia s-a pronunțat Curtea de Apel Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic