Premieră în ultimii 25 de ani. Un transport cu o valoare de 40 de milioane de euro, capturat în două tiruri

Redactor:
Andrei Dumitrescu
Peste 300 de kilograme de heroină, cu o valoare de piață de aproximativ 40 de milioane de euro, au fost capturate marți, după ce două tiruri, care transportau paleți din rumeguș, au fost oprite concomitent, unul la punctul de trecere a frontierei din Satu Mare, iar al doilea la Bistrița.

Procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat că cele 333 de kilograme de heroină reprezintă cea mai mare captură de acest gen după 1990.

În cele două tiruri a fost găsită cantitatea totală de 333 de kilograme de heroină, cu o puritate de 60-65 la sută, cu o valoare totală de opt milioane de euro, însă, odată ajunsă pe piața neagră, împărțită în doze, și vândută consumatorilor, prețul stupefiantelor ar fi crescut de cinci ori și ar fi ajuns la o valoare finală de aproximativ 40 de milioane de euro. În mod obișnuit, puritatea heroinei care ajunge la consumator este de aproximativ 10-15 la sută.

Directorul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din Poliția Română, comisarul șef Claudiu Cucu, a spus că gruparea de traficanți era monitorizată de patru ani, drogurile proveneau din Afganistan și aveau ca destinație Olanda de unde o parte era exportată în alte țări europene.

Operațiunea a avut numele de cod „săgeata verde”, iar polițiștii și procurorii DIICOT au colaborat și cu autoritățile din Turcia și Ucraina.

Potrivit unor surse juridicare, gruparea de traficanți era coordonată în România de cetățeanul turc Yigit Hakan, care era sprijinit de doi conaționali, Sincar Husein și Iokman Omer, și de românii George Solomon Săman și Liviu Bîngă.

În perioada în care gruparea de traficanți a fost monitorizată, polițiștii de la combaterea criminalității organizate au constatat că aceștia aduceau drogurile sub paravanul firmei de transport Unitrafic SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea.

Prin intermediul firmei de transport, traficanții au făcut, din 2011, mai multe transporturi, traficanții folosind o rută nouă, prin Caucaz, acestea tranzitând între altele Turcia, Rusia și Ucraina. La un transport, reprezentanții firmei câștigau 1.000 de euro pentru fiecare kilogram de heroină.

Drogurile erau ascunse în rezervorul suplimentar al tirurilor, după ce erau inițial îmbibate cu piper și ardei iute, pentru a nu putea fi detectate de câini. Într-un rezervor încăpeau, conform polițiștilor, aproximativ 340 de pachete, care cântăreau în jur de 500 de grame fiecare.

Anchetatorii au ridicat și au dus la audieri 11 persoane, patru dintre aceștia fiind ulterior reținuți. Cei patru suspecți, doi turci și doi români, au fost prezentați miercuri magistraților Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.

Pentru anihilarea rețelei de trafic de droguri au fost angrenați peste o sută de polițiști.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide