Premierul britanic David Cameron vine miercuri în România și se va întâlni cu Iohannis și Cioloș

Premierul britanic David Cameron vine miercuri în România și se va întâlni cu Iohannis și Cioloș
Publicat: 09/12/2015, 11:56

David Cameron a promis că va organiza până la sfârșitul anului 2017 un referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană. Premierul Marii Britanii încearcă să îi convingă pe liderii țărilor europene să susțină ideile sale în sensul reformării Uniunii Europene și pentru reconfigurarea relației Marii Britanii cu Blocul comunitar. Subiectul ar urma să fie prioritar la viitorul summit al Consiliului European din 17-18 decembrie, la care ar urma să participe și premierul român Dacian Cioloș, mandatat de președintele Klaus Iohannis.

Înaintea vizitei la București, David Cameron va merge, miercuri dimineață, la Varșovia, unde Guvernul conservator polonez îi împărtășește pozițiile relativ eurosceptice. Cu toate acestea, Polonia va primi cu reticență planurile britanice privind limitarea accesului imigranților comunitari la indemnizații sociale.

Săptămâna trecută, David Cameron s-a aflat în vizită în Bulgaria, unde a lăudat măsurile luate de Guvernul Boiko Borisov pentru limitarea imigrației extracomunitare, atrăgând reacții din partea organizațiilor pentru drepturile omului, dat fiind că Bulgaria a construit un gard metalic pe un segment al frontierei cu Turcia. „Marea Britanie a menținut și va menține întotdeauna propriile frontiere. Noi nu suntem în Spațiul Schengen. Dar este important ca Europa să aibă frontiere externe puternice, iar aici, în Bulgaria, vedem un Guvern angajat în mod absolut în acest sens”, afirma David Cameron.

Liderul de la Londra a anunțat patru obiective în negocierile privind reconfigurarea relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană – protejarea pieței unice în sensul respectării intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurențial al UE, limitarea procesului de integrare europeană și restricționarea accesului angajaților străini la indemnizații sociale britanice. Însă ajungerea la un acord privind reconfigurarea relației Marii Britanii cu UE va fi o sarcină „dificilă”, avertiza, în noiembrie, președintele Consiliului European, Donald Tusk. „Solicitările Marii Britanii sunt foarte dure. Trebuie să spun că va fi cu adevărat o sarcină dificilă să ajungem la un acord”, declara Donald Tusk, care va coordona negocierile cu Londra privind reformarea Uniunii Europene și reconfigurarea relației Marii Britanii cu Blocul comunitar. Tusk a atras atenția că nu există garanții privind ajungerea la un acord până în decembrie în negocierile cu Marea Britanie.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Francois Hollande, au semnalat că sunt deschiși negocierilor, trasând însă o „linie roșie” în jurul unui subiect-cheie care nu va face obiectul discuțiilor – principiul liberei circulații în spațiul UE. Un alt punct controversat al planului liderului de la Londra, care ar necesita modificarea Tratatului UE, se referă la restricționarea accesului angajaților europeni la indemnizații sociale în Marea Britanie. Cameron ar vrea ca Marea Britanie să limiteze accesul la indemnizații sociale, inițiativa fiind contestată dur de state central și est-europene precum Polonia, Cehia și Slovacia.

Turneul lui David Cameron are loc și în contextul crizei imigrației extracomunitare care afectează Uniunea Europeană, al riscurilor teroriste și al tensiunilor dintre NATO și Rusia.

În iunie 2014, David Cameron denunța abordarea federalistă europeană a lui Jean-Claude Juncker. Cameron avertiza statele UE că nominalizarea lui Jean-Claude Junker pentru postul de președinte al Comisiei Europene va avea efecte negative pentru fiecare țară, României, Bulgariei și Poloniei transmițându-le că riscă să rămână fără protecție în fața Rusiei. „Unele persoane strică reputația UE pentru că spun un lucru în public și altul în discuții private. V-o spun direct, veți regreta această decizie. Marea Britanie are o problemă cu domnul Juncker din cauza vederilor federaliste ale acestuia. El nu înseamnă nimic pentru cetățenii Marii Britanii. Ei nu îl cunosc. Cum ar putea să îl știe dacă nu a făcut niciodată campanie acolo?! De data asta, este problema noastră. Dar, data viitoare, va fi a dumneavoastră. Oricine de la această masă care se opune puternic instituirii postului de președinte al UE va fi prins în cursă. Prin cedarea puterilor de apărare a intereselor naționale, și dumneavoastră veți rămâne fără putere de acțiune”, afirma Cameron. Referindu-se la Letonia, Lituania și Estonia, Cameron preciza: „Protecția noastră pentru aceste țări este garantată în prezent, dar un alt președinte (al Comisiei Europene – n.red) ar putea fi de altă părere…”. Adresându-se liderilor Poloniei, României și Bulgariei, Cameron a avertizat: „Am pus interesele dumneavoastră înaintea celor ale Rusiei, dar ce se va întâmpla dacă acest candidat pentru postul de președinte al CE se va gândi că acordurile comerciale cu Rusia sunt mai importante?”, îi avertiza Cameron pe liderii statelor europene.

În urmă cu mai puțin de o lună, Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, i-a trimis o scrisoare președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în care îi sugerează intensificarea relațiilor comerciale între UE și Uniunea Economică Eurasiatică, o manevră care a stârnit nemulțumirea unor state est-europene ce au relații tensionate cu Moscova.

La București, premierul britanic va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, dar și cu premierul Dacian Cioloș, aceasta fiind prima vizită oficială pe care Cameron o face în România.

Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu David Cameron și în luna iunie, la Bruxelles, cu ocazia summitului UE-CELAC. Iohannis declara atunci că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul britanic, a susținut că locul Marii Britanii este în interiorul Uniunii Europene și că o eventuală ieșire a acestei țări ar slăbi atât poziția Blocului comunitar, cât și pe cea a Londrei. De asemenea, președintele Klaus Iohannis mai spunea, legat de întâlnirea cu David Cameron, că preocuparea acestuia este că în cadrul liberei circulații sunt multe persoane care solicită beneficii sociale, șeful statului român propunând un proces de reflecție, cum se poate despărți dreptul la liberă mișcare de cel la beneficii. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a acordat un interviu cotidianului Financial Times, în care a îndemnat Guvernul britanic să evite măsurile discriminatorii împotriva cetățenilor români, amintind că libertatea de circulație este un principiu fundamental al Uniunii Europene.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele