Premierul Florin Cîțu, declarații după tragedia de la „Victor Babeș”: „Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla” / Raed Arafat explică ce s-a întâmplat în TIR-ul în care au murit trei pacienți – LIVE VIDEO

Redactor:
Cătălin Prejbeanu
Premierul Florin Cîțu, declarații după tragedia de la „Victor Babeș”: „Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla” / Raed Arafat explică ce s-a întâmplat în TIR-ul în care au murit trei pacienți – LIVE VIDEO
FOTO: Alexandru Dobre -Mediafax Foto

Prim-ministrul Florin Cîțu susține declarații de presă, la Palatul Victoria, în urma incidentului de la Spitalul „Victor Babeș”, unde trei paciente au decedat în TIR-ul care funcționa ca unitate mobilă COVID-19.

Florin Cîțu a susținut o conferință de presă după ce în cursul zilei de luni, 12 aprilie, a avut loc un incident la Spitalul „Victor Babeș” în urma căruia trei pacienți COVID-19 au decedat.

„În această seară încă o tragedie în România, la Spitalul «Victor Babeș». Trei persoane au decedat. În acest moment nu știm de ce. Concoleanțe famiilor îndoliate. Din ce știm până acum, se pare că este un accident. Dar a început și o anchetă. Am Am vorbit și cu ministrul de Interne. Bineînțeles, că o să vină după această declarații de presă. I-am cerut ca această acnhetă să fie cât mai rapidă și mai transparentă pentru că toți vinovații trebuie să răspundă. suntem într-o luptă și într-un război cu această pandemie de un an de zile.

Presiunea pe spitale este foarte mare, pe secțiile de Terapie Intensipă este foarte mare. Trebuie cu toții să ajutăm. Tocmai de aceea în ultima perioadă am vorbit despre această campanie de vaccinare, este singura soluție. În acest moment este foarte important.

De ce am ieșit în seara asta și era important? Am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug în aceste momente de comunicare. Cetățenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente. Au nevoie să le explicăm. De aceea l-am adus în această seară pe domnul Arafat. (…) Nu trebuie să mai fugim. Trebuie să le comunicăm transparent românilor de fiecare dată.

Vom încerca să avem mai multe paturi de Terapie Intensivă. Așa cum am cerut acum două luni de zile.

Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla. Eu sper că n use vor mai întâmpla. Și sper să avem resursele să reducem presiuni. Dar ca să reducem presiunea ș ica să ne asigurăm că așa ceva nu se va mai întâmpla trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes. Ele merg mână în mână în acest moment”, a declarat Florin Cîțu.

De asemenea, și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a oferit explicații referitoare la ce s-ar fi întâmplat în TIR-ul ATI unde trei paciente au decedat.

Raed Arafat, explicații despre ce s-a întâmplat în TIR-ul de la „Victor Babeș”

„Transmit și eu condoleanțe famiilor celor trei pacienți care au fost victimele acestui accident. Vreau să subliniez clar că ce spun acum poate fi modificat de ce apare în anchetă sau alte date. Ce vă spun acum e ce știu la acest moment și ce pot să comunic sub rezerva faptului că este o anchetă și aceste lucruri pot fi modificate pe parcurs.

TIR-urile de Terapie Intensivă sunt fabricate să funcționeze în două modilități. Una este total independetă pe butelii de oxigen și generator electric propriu. Doar atunci când funcționează câteva ore. Pe o durată mai lungă se conectează la curent din afara TIR-ului, al spitalului, și se conectează la sursa de oxigen permanentă, de regulă, a spitalului, care de regulă este un stocator de oxigen, și acest este cazul TIR-ului de la Babeș, care intră în camera tehnică, se conectează la TIR și de acolo intră oxigenul în aparate și sistemele de livrare a oxigenului pentru pacienți. Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în TIR. Acestea există și la ieșire din stocator, și la intrare în TIR. Presiunea nu trebuie lăsată să urce mai mult decât, din ce știu până acum, la 5,8 maxim.

Astăzi, ce s-a întâmplat? La un anumit moment, aceastră presiune a crescut la peste 6 bari. Cum? De ce? Ce robinet s-a deschis mai mult? Ce întrerupător? Asta face obiectul anchetei.

Ce s-a întâmplat în tir? Ventilatoarele care sunt de fabricație americană, deci nu vorbim de ventilatoare de calitate slabă sau care nu sunt făcute să funcționeze în condiții grele, când se depășește 6 bari intră în sisteme de autoprotecție și se opresc, astfel presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat cu toate ventilatoarele din TIR care s-au oprit împreună și au creat situația de urgență din interiorul Terapiei Intensive”, a explicat Raed Arafat.

Cum s-a acționat după defectarea TIR-ului

Totodată, Raed Arafat a explicat și modul în care au acționat medicii în încercarea de a-i salva pe toți pacienții care se aflau în TIR-ul afectat.

„Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situația și să încerce să ventileze bolnavii, care se preiau pe balon. Nu toți bolnavii din TIR erau pe ventilație. Între timp au fost trimise și ambulanțe să preia pacienții până se remediază situația.

Este de menționat. Era prezent în curtea spitalului un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele, când s-a întâmplat această situație, din informațiile pe care le avem. Dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo având în vedere că sunt pacienți COVID, chiar dacă i s-au oferit materiale de protecție a preferat să rămână afară și să dea indicații colegilor din interiorul TIR-ului. Aici s-a întâmplat ce nimeni nu a dorit. Unii pacienți, chiar dacă au fost luați pe baloanele de ventilație, adică ventilație manuală, au intrat în stop, nu s-a reușit resuscitarea, erau în stare foarte critică. Cinci pacienți au fost transferați la alte spitale.

La acest moment este o anchetă derulată de Poliția Capitalei și care va stabili după audieri etc. ce s-a întâmplat acolo. Cert este că compania care a verificat ventilatoarele ulterior, ventilatoarele având un log electronic care arată ce s-a întâmplat, e clar că în jurul orei 16:25 ar fi crescut presiunea brusc, peste 6 bari. Asta explică clar urgența care a apărut. Personal am aflat după orele 17:000. S-a ținut legătura de către mine și doctorul Călin Alexandru cu managera spitalului. Colegii de la SMURD au trimis echipe de sprijin și ulterior am intrat în legătură cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cu care am avut discuții pe parcurs și s-a intervenit pentru primirea bolnavilor prin alte părți”, a mai explicat șeful DSU, Raed Arafat.

„Nu este nimic improvizat”

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că momentan nu se știe de ce presiunea a crescut atât de mult, acest lucru urmând a fi elucidat în urma anchetei.

„Referitor la instalația de oxigen. Instalația până la TIR se face de către firme autorizate. Aceasta este făcută de o firmă autorizată contractată de spital, de serviciul de sănătate al primăriei. Nu este nimic improvizat. Este făcut totul corect, autorizat, stocatorul a fost adus special. Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș până a ajuns aici. (…) Și acum a funcționat sâmbătă, duminică, astăzi până după-masă. Această creștere bruscă a presiunii este o greșeală umană sau dacă este o chestiune tehnică. Urmează să descoperim”, a mai susținut șeful DSU.

Știre în cursa de actualizare…

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide