Premiul Nobel pentru Pace 2016: Juan Manuel Santos, președintele Columbiei

Premiul Nobel pentru Pace 2016: Juan Manuel Santos, președintele Columbiei
Publicat: 07/10/2016, 12:33

Comitetul de la Oslo a explicat că a decis să acorde prestigioasa distincție președintelui Juan Manuel Santos pentru contribuția sa la rezolvarea războiului civil din Columbia, un conflict soldat cu cel puțin 220.000 de morți, iar aproape șase milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza luptelor.

„Premiul ar trebui ca de asemenea să fie considerat drept un omagiu adus poprului columbian care, în pofida greutăților și abuzurilor, nu și-a pierdut speranța într-o pace dreaptă, dar și tuturor celor care au contribuit la procesul de pace,” se mai afirmă în comunicatul dat publicității de Comitetul Nobel norvegian.

Președintele Santos a inițiat negocierile care au culminat cu semnarea unui acord de pace între Guvernul columbian și gherilele comuniste FARC, și a depus eforturi constante pentru ca procesul de pace să continue, se mai afirmă în comunicat, care precizează că rezultatul referendumului privind acordul de pace nu a fost cel dorit de președintele Santos, o majoritate restrânsă a alegătorilor columbieni a decis împotriva acordului.

Acest rezultat a cauzat o mare incertitudini în ceea ce privește viitorul Columbiei, existând riscul ca războiul civil să reizbucnească, fapt ce face cu atât mai crucial ca părțile implicate să continue să respecte armistițiul, avertizează Comitetul Nobel de la Oslo.

Anul acesta, numărul candidaților propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace a atins cifra record de 376, depășind precedentul record, de 278 de propuneri, stabilit în anul 2014, a anunțat Comitetul Nobel de la Oslo, instituția care acordă distincția.

Lista pe acest an include 228 de persoane și 148 de organizații, iar printre alții, pe listă figurează Papa Francisc, cancelarul german Angela Merkel, voluntarii care i-au ajutat pe imigranții ajunși pe insulele grecești sau actrița americană Susan Sarandon, dar și controversatul om de afaceri și politician Donald Trump, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA.

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit Cvartetului pentru Dialog Național din Tunisia, „pentru contribuția sa decisivă la construirea unei democrații pluraliste” în această țară, după revoluția din 2011. Cvartetul a fost format în vara lui 2013, când procesul de democratizare din Tunisia era în pericol să se prăbușească din cauza asasinatelor politice și a tulburărilor sociale. Acesta a stabilit un proces politic alternativ, pașnic, într-un moment în care țara era în pragul războiului civil.

Premiile Nobel au început să fie decernate începând cu anul 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

În testamentul său, industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896) considera că premiul Nobel pentru pace ar trebui să revină „aceluia care a acționat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, inițierea și multiplicarea congreselor pentru pace”.

De-a lungul timpului, comitetul Nobel a lărgit acest concept pentru a premia artizanii unor acțiuni umanitare, apărători ai mediului înconjurător și campioni ai luptei împotriva sărăciei.
Academia suedeză atribuie Nobelul pentru literatură, Karolinska Institutet pe cel pentru fiziologie și medicină, Academia regală suedeză pentru Științe decernează Nobelurile pentru fizică și chimie, iar un comitet special desemnat de Parlamentul norvegian atribuie Premiul Nobel pentru pace. Testamentul nu explică însă metodologia pe care fiecare comisie trebuie să o urmeze pentru a decerna premiile în fiecare disciplină.
Între 1901 și 2015 au fost acordate 96 de premii Nobel pentru Pace, prestigioasa distincție fiind decernată către 103 persoane și 23 de organizații. Comitetul Internațional pentru Cruce Roșie a primit cele mai multe distincții, fiind onorată cu trei astfel de premii.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului