Președinte de onoare AMR, către Birchall: Procurorii CSM promovează anarhia

Președinte de onoare AMR, către Birchall: Procurorii CSM promovează anarhia
Publicat: 09/10/2019, 12:50

Viorica Costiniu i-a transmis un mesaj Anei Birchall prin care îi atrage atenția că în situația în care un procuror sau un judecător refuză să intre la ședință, ar fi exclus din magistratură. Președintele de onoare al AMR face, astfel, o comparație cu membrii CSM care nu se prezintă la ședințele convocate de președinte și care „se cred Dumnezei pe pământ”.

„Indiferent de deficiențele de comunicare, de conlucrare, nu există nicio normă legală care să oblige președintele CSM, indiferent cine e, să stabilească agenda plenului după cea a ministrului Justiției, oricare ar fi acesta. Obligația care i se incumbă ministrului Justiției, ca și tuturor celorlalți membri CSM, indiferent dacă sunt aleși sau de drept, este să ia act de agendă și să participe la ședință, care reprezintă prioritate față de alte activități desfășurate de membrii aleși. Boicotul procurorilor din secție este unul politic, se vede din univers, din cosmos, și sunt așa de «curajoși» pentru că ei consideră că au spatele asigurat și încalcă cu frenezie legile, normele deontologice și cele penale, care vor trebui activate față de cei care încă se cred Dumnezei pe pământ”, spune Viorica Costiniu în mesajul transmis Anei Birchall.

Președintele de onoare al AMR spune că Adina Florea ar trebui să dea în judecată CSM și să ceară daune morale, deoarece nici după șase ședințe nu s-a reușit validarea sa la SIIJ. Despre faptul că procurorii lipsesc „în mod organziat”, Costiniu spune că este „un abuz cras de serviciu”, pentru care „alții ar fi fost de mult suspendați și deferiți justiției”.

„Un coleg de-al lor a câștigat, prin prestația profesională, două concursuri. Referitor la cel de-al doilea din iunie, procurorii lipsesc în mod organizat, (i)responsabil, printr-un abuz cras de serviciu. Alții ar fi fost de mult suspendați și deferiți justiției, refuzând, în ochii lumii, să participe la ședința plenului pentru validarea concursului. În opinia mea, dna. A. Florea ar trebui să dea în judecată CSM-ul pentru a-i plăti daunele materiale și morale”, spune Costiniu în mesajul său.

Aceasta face o comparație cu un judecător sau procuror care ar refuza să intre în ședință: „Dacă un procuror ori judecător ar refuza să intre în ședințe, de mult ar fi fost exclus din magistratură”.

„Procurorii din secție promovează anarhia, sfidarea legilor, excesul de putere în detrimentul legii și al moralei, degringolada în sistem, conjugarea cu interesele politicului, oricare ar fi acesta ca nuanță, ca substanță”, mai spune Viorica Costiniu.

Președintele de onoare al AMR îi atrage atenția ministrului Justiției că „roata morii se-nvârtește” și că „ulciorul nu merge de multe ori la apă”: „Am convingerea că nu agreați o astfel de stare de lucruri care defăimează justiția prin exponenții ei reprezentativi care se cred veșnici la cârmă și ignoră o zicală: roata morii se-nvârtește…, ori ulciorul nu merge de multe ori la apă”.

Șefa CSM, Lia Savonea, a anunțat, marți seară, că va sesiza CCR privind un conflict între aceasta și acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall.

„În calitate de președinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituțională cu un conflict juridic de natură constituțională față de acțiunile ministrului Justiției Ana Birchall”, a anunțat, marți, Lia Savonea.

Potrivit șefei CSM, CCR va fi sesizată din două motive: „Primul: ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activtatea de urmărire penală. Al doilea – acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa constituțională de garant al indepenendenței justiției”, a spus Savonea.

Reacția a venit după ce mai mulți procurori CSM au lipsit de la plenul de marți, nefiind întrunit cvorumul. Pe ordinea de zi se afla validarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican