Președintele AEP Constantin Mitulețu-Buică, trimis în judecată la doi ani după scandalul demiterii abuzive a doi directori

Președintele AEP Constantin Mitulețu-Buică, trimis în judecată la doi ani după scandalul demiterii abuzive a doi directori
Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică. Sursa: Mediafax Foto

Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, va fi judecat pentru demiterea abuzivă a doi directori care se ocupau de centralizarea rezultatelor alegerilor și de coordonarea proceselor electorale.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au finalizat ancheta și vor trimite luni instanței rechizitoriul din dosarul în care îl acuză pe șeful AEP de trei fapte de abuz în serviciu, din care una în formă continuată, au declarat pentru Gândul surse judiciare.

Alături de Constantin Mitulețu-Buică va fi judecat și secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, pentru o infracțiune de abuz în serviciu.

Dosarul va ajunge luni la Judecătoria Sectorului 3 și va intra mai întâi în procedură de cameră preliminară.

Cauza a fost deschisă în urma unei plângeri penale făcute de un angajat din AEP, care îl acuza pe Constantin Mitulețu-Buică de concediere abuzivă a doi angajati, dar și pentru angajarea ilegală a altor 16 oameni. Mitulețu-Buică s-a prevalat în timpul anchetei de dreptul la tăcere, au precizat pentru Gândul sursele citate.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a fost pus sub acuzare în acest dosar din 25 martie. Constantin-Florin Mituleţu-Buică declara atunci că procurorii îl acuză că, în 2019, a aplicat două sancţiuni disciplinare pentru doi directori din instituţie, el susținând însă că nu a făcut nimic ilegal.

„Am fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, pentru două sancţiuni disciplinare cu avertisment din anul 2019, pentru doi directori. În momentul acela eram sub presiunea comisiei pentru anchetă pentru a pune la dispoziţie documente, aceştia (cei doi directori – n.r.) nu s-au conformat solicitării preşedintelui. La momentul următor au considerat să demisioneze şi, când au constatat că trebuie să mai stea în instituţie 30 de zile, au cerut acordul părţilor şi au plecat pe cale amiabilă. Pentru sancţiuni disciplinare cu avertisment am fost chemat. Au făcut (cei doi directori – n.r.) plângere penală la Parchet pentru că le-am dat avertismentul ilegal. Nu-mi reproşez nimic. Activitatea autorităţii, după ce au plecat, s-a demonstrat că a fost foarte bună: trei alegeri fără evenimente – alegerile prezidenţiale şi cele locale şi parlamentare de anul trecut, drept pentru care nu am ce să-mi reproşez şi nici colegilor mei care îşi desfăşoară activitatea în continuare”, spunea atunci Mituleţu-Buică, pentru Agerpres.

Șeful AEP preciza că este vorba de Gabriel Saucă, directorul Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, care coordona activitatea de centralizare a rezultatelor alegerilor, şi Cristian Petraru, șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale.

„Dacă doi oameni de bază, înalţi funcţionari publici în funcţie de autoritate, pleacă şi lasă de izbelişte, atunci am aplicat sancţiunea disciplinară şi, ulterior, aceştia au demisionat. Consider că nu am făcut nimic ilegal în cei doi ani de când conduc instituţia şi se vede că lucrurile sunt bune”, mai spunea şeful AEP.

În iulie 2019, liberalii reclamau „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directori din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică.

Ulterior, 14 organziații și experți electorali au cerut, printr-o scrisoare deschisă, clarificări legate de motivele și procedurile care stau la baza demiterii de către Mitulețu-Buică a celor doi directori ai instituției.

” Considerăm că motivele – conform surselor publice – pentru care se solicită demiterea celor două persoane sunt confuze și par a nu fi în acord cu datele existente la acest moment. De asemenea, procedura nu este transparentă, mai ales în contextul în care există atacuri susținute politic împotriva sistemului SIMPV și a instituțiilor care îl gestionează”, arătau semnatarii scrisorii deschise.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete