Președintele CJ Alba despre acidentul aviatic: Localnicii au găsit victimele după mirosul fumului

Președintele CJ Alba despre acidentul aviatic: Localnicii au găsit victimele după mirosul fumului
Publicat: 25/01/2014, 18:45
Actualizat: 29/03/2019, 17:28

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, susține că victimele accidentului aviatic din Apuseni au fost găsite „după miros” de către localnici, care au simțit fumul de la focul făcut de răniți, adăugând că cei care au intervenit nu au avut date concrete în privința locului în care a căzut avionul.

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel (PDL), a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că supraviețuitorii acidentului aviatic din Apuseni au avut noroc că s-au implicat localnicii din Horea în căutări.

„Prin miros au fost găsiți. Asta mi-au spus cei de la Horea implicați în căutări, că victimele au fost găsite de localnici după ce au simțit mirosul de fum de la focul pe care l-a făcut probabil doctorul Zamfir ca să se încălzească. Vizibilitatea era foarte dificilă în zonă și cred că au avut noroc că s-au implicat localnicii în căutări”, a spus Dumitrel.

Șeful CJ Alba a adăugat că nu poate face aprecieri privind modul în care a decurs operațiunea de căutare, deoarece nu este în măsură să facă acest lucru, însă a precizat că din informațiile pe care le are echipele de căutare nu au primit datele concrete și exacte privind locul în care a căzut avionul.

„Aprecierea privind această intervenție nu pot să o fac eu, pentru că sunt alte instituții ale statului care se ocupă și analizează modul în care s-a acționat. Din punctul meu de vedere s-a intervenit și oamenii și-au făcut treaba în condițiile de vreme în care s-a lucrat și pe baza datelor pe care le-au avut cei care au fost prezenți acolo. Așa cum am înțeles de la cei care au fost și au acționat în zonă nu au avut datele concrete privind locul în care a căzut avionul”, a afirmat Dumitrel.

Acesta a adăugat că, din punctul său de vedere, greșeala operațiunii a fost că instituțiile statului nu sunt dotate cu aparatura necesară pentru astfel de cazuri.

„Marea hibă a operațiunii a fost faptul că instituțiile statului nu sunt dotate cu aparatura necesară pentru a identifica persoanele căutate în astfel de situații”, a declarat Dumitrel.

Întrebat dacă au vreo vină și cei care au coordonat în teren operațiunea de căutare a victimelor, Dumitrel a răspuns că nu își poate exprima un punct de vedere.

„Nu pot să spun eu lucrul acesta. Sunt alții care anchetează și verifică. Dar trebuie avut în vedere și faptul că principala problemă au fost condițiile meteo. Toți cei care au venit în zonă, atât din Alba, cât și din județele învecinate, au încercat cu datele pe care le aveau să intervină”, a afirmat Ion Dumitrel.

Președintele CJ Alba a adăugat că instituția pe care o conduce a participat la această operațiune prin serviciul Salvamont, care a plecat în zonă în momentul în care a fost alertat, respectiv în același timp cu echipele ISU Alba.

„Nu au existat datele clare privind locul în care trebuie să caute victimele accidentului aviatic și toți au desfășurat acțiunile pe baza datelor eronate pe care le-au primit”, a conchis Dumitrel.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului, și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Potrivit raportului vicepremierului Gabriel Oprea privind modul în care reprezentanții instituțiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, ROMATSA nu a manifestat un rol activ, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanșat operațiuni de căutare și nu a cerut sprijinul Centrului de Operații Aeriene din MApN.

Directorul general al ROMATSA Aleodor Frâncu a demisionat miercuri, declarând că a făcut acest gest „pentru liniștea și stabilitatea instituției”, dar că nu are nimic să-și reproșeze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată