Președintele CJ Cluj, Horia Uioreanu, audiat la DNA

Președintele CJ Cluj, Horia Uioreanu, audiat la DNA
Publicat: 20/08/2012, 15:57
Actualizat: 05/07/2013, 20:34

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, care este și vicepreședinte al PNL Cluj, a sosit la sediul DNA Cluj, luni după-amiază, afirmând că a fost chemat ca martor, „probabil în dosarul referendumului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Horea Uioreanu a sosit, luni după-amiază, în jurul orei 15.35, la sediul DNA Cluj, spunând că a fost sunat pentru a se prezenta la ora 16.00.

„Am fost sunat de la DNA Cluj să mă prezint la ora 16.00, în calitate de martor. Nu știu pentru ce a am fost convocat, voi afla despre ce e vorba. Probabil în dosarul referendumului. Nu am nimic de ascuns”, a spus Uioreanu.

El a venit la sediul DNA Cluj însoțit de un avocat.

Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, și Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, sunt urmăriți penal de către DNA Cluj, alături de alte patru persoane, pentru infracțiuni la legea referendumului, informa DNA.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au început urmărirea penală față de Teodor Atanasiu – deputat, președinte al organizației județene PNL Alba, pentru folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, prevăzută în art. 13 din Legea 78/2000, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, este urmărit penal pentru trafic de influență, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzute în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Totodată, s-a început urmărirea penală față de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăți comerciale de pază și protecție, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: cumpărare de influență, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus și Nicușor Ștefan Hanzi, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni: complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii afirmă că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, învinuitul Teodor Atanasiu, în înțelegere cu învinuitul Dumitru Samson, a inițiat o acțiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania și Banat la referendumul din 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani și alte foloase materiale.

„Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineții de 29 iulie 2012, în înțelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relații în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acționeze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educație), iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localități de pe raza județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Arad, Timiș grupuri de interlopi care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin. Măgurean Bogdan a acționat în sensul celor stabilite, în condițiile în care i s-a pus la dispoziție un spațiu din sediul organizației PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulți lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în același scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanții de pe raza acestor județe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani și alte foloase materiale”, se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârșitul zilei de 29 iulie 2012 și în zilele următoare, banii fiind transmiși lui Măgurean de Samson, iar, pe de altă parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu.

De asemenea, s-a stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson i-a promis învinuitului Măgurean că va utiliza influența de care se bucură la nivelul ministerelor și îi va influența pe funcționari să acorde contracte firmei de pază și protecție reprezentate de Măgurean.

Președintele Alianței Civice Democrate a Romilor (ACDR) Cluj-Napoca, Nicușor Ștefan Hanzi, spunea, vineri, că a fost audiat, miercuri, la DNA Cluj, susținând că nu a îndemnat pe nimeni să meargă la vot și nu a primit bani de la nimeni.

„M-a sunat cineva să mă întrebe în calitate de președinte al ACDR Cluj-Napoca dacă știu câți romi am și câți ar putea să meargă la vot la referendum. Și am spus câți sunt aici, câți dincolo, dar nu am spus câți merg la vot pentru că nu puteam ști asta. Eu nu am îndemnat pe nimeni să meargă la vot. Și ni s-au ascultat telefoanele și pentru atâta lucru am fost audiat la DNA Cluj și procurorii mi-au spus că sunt învinuit și urmărit penal. Și am zis că nu înțeleg pentru ce anume, că am spus câți romi sunt în oraș? Am zis procurorilor că nimic nu e adevărat din ce m-au acuzat, mai ales că nu am primit niciun ban de la nimeni”, spunea Hanzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman