Președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, ridicat și dus cu mandat la DNA

Președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, ridicat și dus cu mandat la DNA
Publicat: 10/02/2015, 10:59
Actualizat: 11/02/2015, 08:54

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Silvian Ciupercă (PSD)este suspectat de fapte de complicitate la abuz în serviciu și folosirea influenței pentru a fi acordate contracte de consultanță pentru SC Consult Invest.

Sursele citate au precizat că a fost emis un mandat de aducere la DNA și pe numele lui Cezar Gheorghe Vâlcan, directorul executiv al Direcției de Achiziții și Patrimoniu din Consiliul Județean (CJ) Ialomița, în același dosar.

La sfârșitul lunii octombrie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut percheziții la sediile Consiliului Județean Ialomița, Spitalului Județean Ialomița și Agenției de Dezvoltare Sud-Muntenia, în anchetă fiind vizat și Silvian Ciupercă. Tot atunci au fost făcute percheziții în București și județele Ialomița și Călărași, la sediile unor firme și la locuințele unor persoane.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA din acel dosar, obținute de MEDIAFAX, președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, ar fi favorizat o firmă din Timișoara, căreia i-ar fi fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituției cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

„Președintele Consiliului Județean Ialomița, Ciupercă Vasile Silvian, abuzând de prerogativele funcției deținute a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timișoara, în detrimentul bugetului de stat Ialomița, prin atribuirea, în mod fraudulos,a contractului de concesiune a unei suprafețe de 495,6583 ha, teren agricol, aparținând domeniului privat al județului Ialomița, ce a făcut obiectul licitației din data de 14.04.2014”, se menționa în documentele citate.

Conform procurorilor anticorupție, Silvian Ciupercă, împreună cu directorul executiv al Direcției de Achiziții și Patrimoniu din CJ Ialomița, Cezar Gheorghe Vâlcan, „au acționat pentru identificarea unor soluții pentru ca SC Green Harvest SRL Timișoara să fie declarată câștigătoare a licitației, deși oferta acesteia nu a era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune”.

Procurorii anticorupție arătau că se fac cercetări pentru abuz în serviciu. Ciupercă era suspectat și de alte infracțiuni, între care trafic de influență și instigare la fals, conform documentelor aflate la dosar.

În aceleași documente se arăta că fostul director al Spitalului Județean Slobozia, Vasile Olaru, a dat contracte publice pentru programe informatice de care unitatea beneficia deja, iar la verificările Ministerului Sănătății ar fi fost protejat de șeful CJ Ialomița, care ar fi determinat întocmirea unui raport de control fals.

„Activități ilicite desfășurate la SJU Slobozia în perioada în care manager al instituției era Olaru Vasile: achiziționarea unui program de gestiune informatică a activității printr-un număr de trei contracte încheiate în aceeași zi, prin achiziție directă, toate situate ca valoare sub plafonul de 30.000 de euro impus de lege pentru metoda achiziției directe, deși program de acest fel exista în instituție; achiziționarea unui program de calculator pentru emiterea rețelelor în format electronic, deși beneficia de un astfel de program pus la dispoziție gratuit de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, se preciza în documentele respective.

Problemele privind activitatea fostului manager al SJ Slobozia nu sunt singurele din dosar ce au legătură cu președintele CJ Ialomița.

Astfel, anchetatorii îl suspectează pe acesta și de intervenții privind falimentul SC Ultex Țăndărei, societate în faliment care avea nevoie de aviz pozitiv de la ANAF pentru a putea fi scoasă la vânzare.

Tot Ciupercă „se implică în mod activ în acțiuni de influențare a numiților Mușat Liviu, președinte al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, Vișan Mariana, director în cadrul aceleiași instituții și Scripcă Dragomir, expert în cadrul Biroului Județean Ialomița al aceleiași agenții, pentru ca aceștia să-și îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu (în sensul amânării vizitelor de monitorizare, amânării constatării neconcordanțelor în vederea remedierii lor), cu scopul sprijinirii intereselor numitei Trandafir Elena Corina, consultant în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, pentru ca beneficiarii acestor proiecte să nu suporte corecții financiare”, se mai preciza în documente din dosar.

Potrivit declarației de avere depusă în luna iunie 2014, președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, deține un teren intravilan de 800 de metri pătrați, moștenit în 2003, și un teren agricol de cinci hectare, pe care l-a cumpărat în 1999 împreună cu soția sa, Sabina Ciupercă, ambele terenuri fiind în Țăndărei. Tot în Țăndărei, președintele CJ Ialomița are un apartament de 89 de metri pătrați cumpărat în 1991 cu soția sa și o casă în construcție de 110 metri pătrați, al cărei parter este nelocuibil.

Ciupercă deține și un autoturism Opel Astra din 2006, iar la capitolul active financiare a trecut în declarația de avere un card în euro deschis la BRD în anul 2010, în valoare de 7.000 de euro.

În declarația de avere a lui Silvian Ciupercă apare menționat și faptul că este membru supleant la Comitetul Regionilor de la Bruxelles, iar în urma participării la dezbateri și ședințe ale comitetului a realizat venituri provenite din decontările de cheltuieli cu transportul și diurna, fără însă a preciza suma.

Potrivit aceluiași document, Ciupercă a realizat în anul fiscal anterior venituri în valoare de 55.404 lei, în calitate de salariat la Consiliul Județean Ialomița, iar soția sa a obținut pensie în valoare de 1.353 de lei pe lună. Alți 3.200 de lei au reprezentat venituri pe care soția lui Silvian Ciupercă le-a obținut în rma arendării unui teren agricol.

În declarația de avere depusă de Ciupercă sunt trecute și veniturile obținute de către cei doi copii ai săi, Lucia și Mihai, de 27.000 de lei, respectiv 32.000 de lei.

Potrivit declarației de interese depusă de Ciupercă în 2013 și neactualizată în 2014, acesta este vicepreședinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, precum și membru fondator și membru în Consiliul de Administrație al Fundației Ialomița 2000.

Silvian Ciupercă este președinte al organizației județene PSD Ialomița și membru în Comitetul Executiv Național PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Piața imobiliară a sărit în aer. Scumpirile nu se mai opresc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!