Președintele Consiliului European, în Parlament: „România a făcut față crizei economice cu responsabilitate, dar și cu frustrare și furie”

Președintele Consiliului European, în Parlament: România a făcut față crizei economice cu responsabilitate, dar și cu frustrare și furie
Publicat: 05/07/2012, 17:54
Actualizat: 05/07/2012, 18:20

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, se află miercuri într-o vizită oficială la București, pentru a discuta cu autoritățile române despre măsurile de relansare a economiei țării noastre, dar și despre aderarea României la spațiul Schengen.

Este cea de-a treia vizită oficială a fostului premier belgian la București, iar aceasta a început cu o întâlnire cu președintele Traian Băsescu. După discuțiile cu șeful statului, Van Rompuy a mers în plenul Parlamentului României, unde a vorbit despre nevoia ca autoritățile române să continue reformele, cu accent pe justiție și absorbție de fonduri europene. Oficialul european a declarat că țara noastră este foarte apreciată pentru felul în care s-a comportat în timpul crizei economice și a subliniat, la fel ca în cadrul conferinței de presă susținute cu Traian Băsescu, faptul că România a îndeplinit toate condițiile legale de aderare la spațiul Schengen.

Vizita președintelui Uniunii Europene la București, care marchează împlinirea a șapte ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, se va încheia cu un dejun de lucru cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Din România, Van Rompuy va pleca la Sofia.

gândul vă prezintă principalele declarații făcute de Herman van Rompuy în discursul din Parlamentul României:

10.55 Pentru România, o utilizare bună a fondurilor europene este un factor-cheie. Rezolvarea slăbiciunilor, mai ales în ceea ce privește eficacitatea guvernului este crucială pe viitor.

10.52 Aș dori să încurajez guvernul român să depună în continuare eforturi pentru a face față crizei. România a făcut față provocărilor crizei economice cu responsbailitate, dar și cu frustrare și furie.

10.50 În timpul crizei economice, România a rămas unită cu ceilalți membri ai UE și a făcut față responsabilităților sale și pe plan intern. Euro va deveni și moneda dumneavoastră. O ratificare rapidă a noului pact fiscal este crucială acum. Va contribui la prevenirea unor crize viitoare.

10.48 Libertatea de mișcare, de acces la servicii și muncă sunt valori de bază ale UE, ale statului de drept. Iar în acest spațiu, nu există loc de stigmatizare, după cum se întâmplă în acest moment în anumite țări. Intrarea României în spațiul Schengen este una dintre aceste probleme. Toți liderii europeni au subliniat nu o dată că toate condițiile legale de aderare la acest spațiu au fost îndeplinite. Mă bucur că România ia măsuri în privința siguranței granițelor.

10.45 Proiectul european s-a născut din ideea că nu vom fi prizonierii istoriei noastre. Țara dumneavoastră a beneficiat nespus de aderarea la UE.

10.40 V-am vizitat țara în 1974. Chiar dacă mi-am spus că nu o să vizitez nicio țară comunistă, România a fost singura excepție pe care am făcut-o până în 1989. Țara dumneavoastră a ocupat un loc foarte important în harta mea mentală a Europei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”