Președintele Consiliului European, la București: România întrunește toate condițiile legale de aderare în spațiul Schengen

Președintele Consiliului European, la București: România întrunește toate condițiile legale de aderare în spațiul Schengen
Publicat: 05/07/2012, 17:52
Actualizat: 05/07/2012, 22:58

Președintele Traian Băsescu a susținut o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care se află în cea de-a treia vizită oficială la București.

Toți liderii europeni au subliniat că toate condițiile de aderare a României la Schengen au fost îndeplinite. Am îndemnat Consiliul să ia o decizie în această privință în septembrie”, a declarat Van Rompuy, care a lăudat eforturile autorităților române pentru a crește încrederea în siguranța de la granițele noastre. „Inițiative precum cele din domeniul controlului frontierelor și al cooperării poliției vor da asigurări că România va deveni un punct de intrare sigur în zona Schengen”, a explicat oficialul UE.

„Vreau să încurajez noul guvern și continuarea reformelor începute. Valorificarea fondurilor UE este crucială„, a adăugat președintele Consiliului European, care a subliniat că „participarea României la noul pact fiscal european este foarte apreciată la nivel european”.

Traian Băsescu a declarat că l-a informat pe președintele Consiliului European că autoritățile române intenționează ca, „de la mijlocul anului, să revenim la salariile de dinainte de reducerea cu 25%, pentru a stimula consumul și pentru a respecta o obligație publică”. „I-am prezentat președintelui Consiliului European măsurile pe care partea română vrea să le ia pentru încheierea anului cu creștere economică”, a mai declarat Băsescu.

Tototodată, președintele Traian Băsescu i-a spus, miercuri, președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, că mandatul său de șef al statului poate fi mai scurt, pentru că în România „președintele poate fi suspendat”.

Președintele Consiliului European se află, miercuri, într-o vizită oficială la București, care marchează împlinirea a 7 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE.

Van Rompuy a fost primit, miercuri dimineață, la Palatul Cotroceni de către șeful statului român.

Traian Băsescu și Herman van Rompuy au făcut fotografia oficială în fața jurnaliștilor, după care au intrat în Salonul Albastru al palatului, pentru convorbiri tete-a-tete.

La începutul întrevederii, președintele Băsescu a remarcat că Van Rompuy se află în a treia vizită la București și l-a felicitat pentru obținerea celui de-al doilea mandat de președinte al Consiliului European.

„Da, este al doilea mandat, dar mandatul meu este mai scurt decât al dumneavoastră”, a spus Van Rompuy, însă șeful statului a replicat: „Nu poți să știi. În România, președintele poate fi suspendat, ceea ce nu e cazul pentru președintele Consiliului European”.

Ulterior, Traian Băsescu i-a mai spus oficialului european că el este un susținător al scurtării mandatului șefului statului român, pentru ca acesta să coincidă cu mandatul de 4 ani al Legislativului.

Administrația prezidențială a anunțat, marți seară, că în discuții vor fi abordate teme europene precum eforturile de relansare a creșterii economice și finalizarea aderării României la Schengen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern