Președintele Traian Băsescu a fost huiduit la intrarea în sediul CSM de câteva persoane: „Ieși afară, javră ordinară!”

Președintele Traian Băsescu a fost huiduit la intrarea în sediul CSM de câteva persoane: „Ieși afară, javră ordinară!
Publicat: 06/01/2014, 13:26
Actualizat: 12/02/2019, 02:31

Președintele Traian Băsescu a ajuns, luni, la Consiliul Superior al Magistraturii, unde participă la ședința Plenului, șeful statului fiind huiduit la intrarea în sediul instituției de un grup de persoane. Câteva persoane i-au strigat lui Traian Băsescu: „Ieși afară, javră ordinară!” Este același slogan folosit în iarna lui 2012 de protestatarii care au cerut în Piața Universității și la Cotroceni demisia premierului Emil Boc și a președintelui Traian Băsescu.

Șeful statului a venit la sediul Consiliului Superior al Magistraturii în jurul orei 13.00, fiind așteptat în fața instituției de un grup de câteva persoane, care a început să huiduie când președintele a intrat în sediul instituției.

Protestatarii au scandat mesaje contra președitnelui și au afișat cartoane pe care au scris „Băsescu și CSM, aceeași mizerie”.

Șeful statului a fost întâmpinat la intrarea în CSM de fostul vicepreședinte al Consiliului, Adrian Bordea, care candidează la funcția de președinte pentru mandatul din 2014.

Ședința Plenului CSM, la care participă și președintele Traian Băsescu, a început cu prezentarea raportului de activitate din 2013 al instituției, de către procurorul Oana Schmidt Hăineală, care își încheie mandatul la conducerea CSM.

La ședința de luni a Plenului CSM urmează să fie aleasă noua conducere a CSM.

Președintele Traian Băsescu a apreciat, luni, înaintea ședinței Plenului Consiliului, că este „o lacună a legii” faptul că în fiecare an trebuie făcute alegeri pentru șefia CSM, el spunând totodată că nu este îngrijorat că alegerile de astăzi de la CSM vor schimba trendul în justiție.

„Acolo e legea de așa natură, îi obligă la schimbarea șefilor în fiecare an. Cred că este o lacună a legii. E clar că nu toți oamenii sunt de același calibru în CSM sau cu același nivel de credibilitate la opinia publică. Nu aș spune că sunt ingrijiorat că alegerile de azi vor schimba un trend în justiție, că oamenii cheie în justiție sunt președintele și vicepreședinții Înaltei Curți, ai DNA, DIICOT. Aici sunt cheile în justiție, CSM e cel care administrează justiția, având ca principale atribuții și partea de inspecție și partea de apărare a prestigiului magistraților”, a afirmat președintele, la B1 TV.

El a mai spus că nu pleacă de la premisa că CSM „ar fi structura care s-ar pune la dispoziția politicului pentru a bloca”.

Judecătorul Adrian Bordea și-a anunțat, luni, condidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorii Bogdan Gabor și Gheorghe Muscalu s-au înscris în cursă pentru funcția de vicepreședinte.

Proiectele de management ale celor trei candidați au fost postate pe site-ul CSM cu câteva ore înaintea ședinței Plenului Consiliului în care va fi aleasă noua conducere, după încheierea mandatelor președintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală și a vicepreședintelui, judecătorul Adrian Bordea.

Surse din cadrul CSM au declarat pentru MEDIAFAX că, dacă judecătorul Adrian Bordea va fi ales președinte al Consiliului, îl va susține la funcția de vicepreședinte pe procurorul Gheorghe Muscalu.

Potrivit legii, candidații pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al CSM se pot înscrie și în timpul ședinței de plen. Fiecare candidat trebuie să prezinte un proiect de management al instituției.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un președinte și un vicepreședinte, care nu pot face parte din aceeași secție. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secția pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituția a fost condusă în 2013 de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, în calitate de președinte, și de judecătorul Adrian Bordea, drept vicepreședinte.

CSM este alcătuit din 19 membri. Astfel, în urma alegerilor organizate de adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt aleși de magistrați nouă judecători și cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte și membrii de drept, respectiv ministrul Justiției, procurorul general al României și președintele instanței supreme. Acestora li se alătură doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători și cei cinci procurori.

Judecătorul Adrian Bordea a ocupat funcția de vicepreședinte al CSM în 2013, fiind ales în ședința din 26 februarie. Astfel, mandatul vicepreședintelui a început la două luni distanță față de cel al președintelui CSM, întrucât Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă la conducerea instituției în ședinta din 4 ianuarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, în 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din funcția de vicepreședinte al CSM, începând din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulată pentru ca alegerea noului vicepreședinte să poată avea loc la aceeași dată cu cea pentru președintele Consiliului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...