PRIMA COLIZIUNE. De ce vrea CSM să-i ia Monei Pivniceru dreptul de a-i alege pe urmașii lui Morar și Kovesi. Cine e în cărți pentru cele două posturi

PRIMA COLIZIUNE. De ce vrea CSM să-i ia Monei Pivniceru dreptul de a-i alege pe urmașii lui Morar și Kovesi. Cine e în cărți pentru cele două posturi
Publicat: 19/09/2012, 07:54
Actualizat: 04/05/2015, 23:50

CSM susține că nominalizarea viitorului procuror general și a procurorului șef al DNA trebuie făcută de către consiliu și nu de către Ministerul Justiției condus de către Mona Pivniceru. O analiză a Direcției Legislative a Consiliului arată că propunerile pentru cele două funcții de conducere „să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secției pentru procurori”. Pe de altă parte, ministrul Justiției a declarat că ea este cea îndreptățită să nominalizeze procurorii care îi vor înlocui pe Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi. Pivniceru a fost acuzată de CSM de lipsă de transparență în procedura de nominalizare pentru Parchetul General și DNA.

În ședința de marți, 18 septembrie, CSM a pus în discuție procedura de nominalizare a procurorilor care vor conduce Parchetul General și DNA. Procedura a fost deja declanșată de către ministrul Mona Pivniceru la solicitarea premierului Victor Ponta. În plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Direcției Legislative care spune în mod clar că procurorul general și șeful DNA să fie aleși de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În raportul Direcției Legislative se menționează că propunerile pentru funcțiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (șeful DNA, procurorul general) să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secției pentru procurori. „Această soluție corespunde din punct de vedere legislativ identității de statut a magistraților judecători și procurori și rolului CSM de garant al independenței justiției și nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor”, se mai arată în document. CSM arată într-un comunicat public că a însușit criticile Direcției Legislative.

Pivniceru: „Merg înainte pe procedura mea”

Argumentația specialiștilor CSM are la bază ideea că, având în vedere că președintele, vicepreședintele și șefii de șecție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către CSM, atunci și procurorul general și procurorul șef al DNA să fie puși în funcție de către acest consiliu. În replică, ministrul Justiției a declarat că nu va modifica procedura. „Merg pe procedura mea. Una sunt numirile de la ICCJ și altceva înseamnă nominalizările pentru Parchetul General și DNA”, a declarat Mona Pivniceru.

Pentru ca CSM să numească procurorul general și șeful DNA este însă necesară modificarea legislației. O asemenea modificare a legislației este puțin probabilă având în vedere că MJ a declanșat deja procedura de nominalizare a șefilor PG și DNA. Cu toate acestea, premierul Ponta s-a arătat în urmă cu câteva luni deschis la ideea ca CSM să numească șeful DNA și procurorul general.

Ponta pe 18 mai: Procurorul general și șeful DNA trebuie să fie numiți doar de CSM, fără președinte și fără ministrul justiției

Pe 18 mai, într-o emisiune televizată, premierul Victor Ponta a declarat că este adeptul ideii ca procurorul general și șeful DNA să fie numiți de către Consiliul Superior al Magistraturii. „Am o părere pe care mi-o susțin și anume că în viitor procurorul general și șeful DNA trebuie să fie numiți doar de CSM, fără președinte și fără ministrul justiției”, spunea Victor Ponta. El a afirmat că din procedura de numire în cazul celor două funcții trebuie eliminat elementul politic. „Am imaginea că foarte curând va trebui să revenim la sistemul pe care l-am promovat, dacă nu mă înșel, în 2004 – când domnul Diaconescu era ministru al Justiției – acela în care atât procurorul general, cât și șeful DNA să nu mai aibă nicio legătură în ceea ce privește numirea nici cu ministrul justiției, care inevitabil este o funcție politică, nici cu președintele țării, care e o funcție hiperpolitică, și să aibă legătură doar cu CSM-ul”, susținea Victor Ponta în aceeași emisiune televizată. Citește transcriptul emisiunii în care premierul a vorbit de numirile procurorului general și a șefului DNA.

Procedura propusă de Pivniceru – declarată netransparentă

Revenind la controversa CSM-Pivniceru, în documentul prezentat în plenul Consiliului se menționează că procedura anunțată de ministrul Mona Pivniceru este netransparentă. „Întreaga etapă preliminară a procedurii de selecție este netransparentă în condițiile în care analiza și evaluarea riscurilor depuse de către candidați și menționate în anunțul de selecție, așadar inclusiv al unui număr de minim zece lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea, se realizează de către ministrul Justiției, nefiind prevăzute niciun fel de criterii și fără posibilitatea contestării rezultatelor astfel obținute”, se menționează în raportul prezentat în plenul CSM.

Specialiștii CSM au mai criticat și termenul prea scurt pe care îl au candidații pentru a-și prezenta proiectul managerial. Ministrul Mona Pivniceru a declarat că în opinia ei termenul de 15 zile este unul rezonabil. Pivniceru a menționat însă că se va gândi dacă nu prelungește acest termen.

Direcția Legislativă a CSM a mai arătat că ministerul Justiției nu a asumat procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA printr-un ordin de ministru. Fără acest ordin procedura nu poate fi atacată în instanță. Ministrul Mona Pivniceru a declarat că în opinia ei anunțul postat pe pagina de Internet a MJ are valoare de ordin de ministru.

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Schmidt-Hăineală, a declarat că joi va avea loc o întâlnire de lucru privind procedura de selecție a procurorului general și a procurorului șef al DNA, care să corespundă exigențelor cerute de lege și de Comisie Europeană.

Cum vrea Pivniceru să numească înlocuitorii lui Morar și Kovesi

În procesul de numire al procurorului general și al procurorului șef al DNA sunt implicate trei instituții: ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și președintele României. Ministrul Justiției face propunerile pentru cele două funcții, CSM le avizează sau nu (avizul fiind unul formal), iar președintele numește prin decret procurorii în cele două funcții, având posibilitatea să refuze o singură dată propunerile făcute de MJ.

Pe 1 septembrie premierul Ponta i-a cerut ministrului Mona Pivniceru să declanșeze procerdurile de numire a procurorului general și a șefului DNA.

Pe 17 septembrie MJ a anunțat că a declanșat procedura de selectare a celor doi candidați pentru conducerea Parchetului General și a DNA. MJ a stabilit termenul de depunere a cererilor de înscriere la concurs până pe 24 septembrie.

Pe 25 septembrie vor fi publicate numele procurorilor care s-au înscris la concurs.

Procurorii înscriși în concurs trebuie ca până pe 1 octombrie să depună la MJ și proiectul managerial. În perioada 2-3 octombrie candidații vor susține un interviu cu ministrul Justiției. Pe 4 octombrie MJ va transmite CSM numele celor doi procurori propuși pentru PG și DNA.

Ultimul cuvânt în nominalizarea celor doi procurori îl are minstrul Mona Pivniceru. Ultima fază în cadrul procedurii de la MJ este interviul pe care candidații care îl vor susține în fața ministrului Mona Pivniceru. Potrivit procedurii, aceste interviuri nu vor fi publice decât abia după ce ministrul va anunța pe cine a ales. Unul din aspectele criticate de membri CSM a fost și acela că acest interviu ar trebui să se desfășoare la fel cum se derulează cele din cadrul consiliului.

Presa a vehiculat până în prezent două nume pentru cele două funcții: procuroarea Alina Bica – fost secretar de stat în Ministerul Justiție pentru funcția de procurorul general și procurorul Marian Drilea. O variantă vehiculată încă din 2011 este și aceea ca actualul șef DNA să candideze pentru funcția de Procuror General iar Laura Codruța Kovesi să candideze pentru funcția de procuror șef DNA. Legal nu există nici un impediment ca cei doi să facă această rocadă. Un alt nume vehiculat pentru șefia DNA este și cel al lui Codruț Olaru, actualul șef al DIICOT. Niciuna din aceste variante nu a fost confirmată.

Contactată de gândul, procuroarea Alina Bica a precizat că va spune joi dacă se înscrie sau în cursa pentru funcția de procuror general.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simona Halep, în lacrimi. Veste CRUNTĂ despre campioana României
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro