Prima reacție a lui Raed Arafat, după ce planorul dispărut în august a fost găsit în masivul Postăvarul

Prima reacție a lui Raed Arafat, după ce planorul dispărut în august a fost găsit în masivul Postăvarul

Întrebat cum de echipele de căutare nu au găsit în vară planorul dispărut în Masivul Postăvarul, văzut, sâmbătă dimineață, de un turist care a anunțat autoritățile, aproximativ în aceeași zonă de unde se lansase, Raed Arafat a declarat pentru MEDIAFAX că încă de atunci el a avertizat că echipele de salvamontiști, jandarmi, polițiști, alpiniști, puteau trece în apropierea planorului și să nu-l vadă.

„Zona era foarte deasă, cu copaci. Puteau trece în apropierea lui și să nu-l vadă. Ca să-l fi văzut, ar fi trebuit să fie chiar lângă el, întrucât era o zonă foarte deasă”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a precizat că, din ceea ce i s-a spus acum, după găsirea planorului, copacii în zonă nu ar fi rupți, iar epava ar fi chiar la limita unei prăpăstii.

„Reamintesc că atunci, în august, au fost echipe de toate felurile care au participat la căutări, iar zona asta a fost căutată chiar de mai multe ori”, a mai spus Arafat.

La rândul său, prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci, a declarat corespondentului MEDIAFAX că locul unde a fost găsită, sâmbătă, epava planorului dispărut în august este la o distanță de circa 10-14 kilometri de Cabana Postăvarul, din Poiana Brașov, însă într-o zonă foarte abruptă și împădurită.

Întrebat de ce nu a fost găsit până acum, cu toate că nu este la o distanță mare de locul unde a decolat, prefectul a răspuns că toate acțiunile de căutare a planorului au fost coordonate de la București.

Echipele de intervenție au găsit epava planorului pilotat de Mircea Crăciun și dispărut în 6 august, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postăvarul. Echipajele s-au deplasat în zona respectivă după ce un turist a anunțat la 112 că a văzut bucăți dintr-un planor, găsind în interiorul epavei cadavrul în stare avansată de descompunere al pilotului Mircea Crăciun.

Anterior, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunța că Masivul Postăvarul, unde sâmbătă a fost găsită epava planorului dispărut în 6 august, a fost inclus de mai multe ori, în cursul verii, în arealul de căutare, într-o zonă care a depășit o mie de hectare, însă aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii pădurii.

Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, zona respectivă a fost verificată atât cu forțe la sol, inclusiv cu alpiniști, în zonele abrupte, cât și cu elicoptere și drone.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun a dispărut în 6 august, fiind căutat săptămâni în șir în mai multe zone din țară, însă fără niciun rezultat.

Aparatul de zbor a fost închiriat de la o firmă din străinătate de către pilotul Mircea Crăciun, care îl testa pentru prima dată după asamblare.

În 6 august, membri ai Aeroclubului Brașov l-au ajutat pe pilot să se înalțe și să decoleze din Masivul Postăvarul, în condițiile în care Mircea Crăciun se pregătea pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Comandantul Aeroclubului Brașov, Stelian Cojocaru, declara, la scurt timp după dispariția planorului, că atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav pilotul Mircea Crăciun a spus că intenționează să zboare aproximativ două-trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”.

Ancheta în acest caz a fost începută încă din 6 august de către procurori ai Parchetului Curții de Apel Brașov, care s-au sesizat din oficiu, fiind deschis un dosar penal cu privire la faptul că în aceeași zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanții Aeroclubului Ghimbav sau familia și nu a mai revenit la bază.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York