Primar din Buzău: Își bat joc de noi firmele care fac deszăpezirea, nu răspund la telefon

Primar din Buzău: Își bat joc de noi firmele care fac deszăpezirea, nu răspund la telefon
Publicat: 28/01/2014, 15:30
Actualizat: 01/08/2014, 10:43

Primarul din comuna buzoiană Brădeanu, izolată din cauza zăpezii, a declarat, marți, că firma care trebuia să deszăpezească drumurile din localitate „își bate joc de ei” și că oamenii vin „disperați” la Primărie pentru a cere să fie curățate drumurile județene, întrucât nu mai au alimente.

Primarul din Brădeanu, Nistor Ștefan, a declarat că toate satele care aparțin comunei sunt izolate, întrucât firma care trebuia să deszăpezească drumurile nu a făcut acest lucru.

„Noi local am rezolvat. Oamenii care au putut și-au deszăpezit în curți, noi am intervenit, însă mai trebuie deszăpezite drumurile. Degeaba avem noi grijă și sunt oamenii de la Consiliul Județean care ne ajută, dacă cei care se ocupă de deszăpezirea drumurilor își bat joc de noi”, a spus primarul.

El a precizat că sună de două-trei zile la reprezentanții firmei care ar trebui să se ocupe de deszăpezirea drumurilor județene, însă aceștia nu i-au răspuns niciodată.

„Cei de la firmele de deszăpezire nu mi-au răspuns niciodată, de două-trei zile îi sun”, a menționat primarul.

Edilul a precizat că oamenii nu mai au alimente și vin „disperați” la Primărie pentru a cere să fie deszăpezite drumurile județene, „singura lor fericire fiind că nu s-a luat și curentul”.

Nistor a precizat că în unele zone din comuna Brădeanu zăpada atinge și patru metri.

„Suntem blocați complet. Sunt 2.890 de persoane în trei sate Brădeanu, Smârdanu și Mitropilia. Suntem blocați de sâmbătă, toți mă întreabă când ne despăpezesc. Sunt zone cu zăpadă de două, trei, chiar patru metri. Am avut case complet acoperite cu zăpadă. Cei care vin dinspre Scutelnici nu mai au combustibil. Își bat joc de noi cei care fac deszăpezirea, nu răspund la telefon”, a mai spus alesul local.

Pentru deszăpezirea drumurilor județene, Consiliul Județean Buzău are contract cu trei firme – Liciu Con, Nikost Impex și Petro Consind -, iar valoare totală a contractului este de 12,88 milioane de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Buzău, Oana Ghimbășanu.

Firma Liciu Con trebuie să acționeze pentru deszăpezire în zona Buzău – Vintilă Vodă, firma Nikost, în Râmnicu Sărat, iar Petro Consind zona Pogoanele – Șețu, inclusiv comuna Brădeanu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, Marius Sîrbescu, declara, marți dimineață, că 20 de drumuri județene sunt în continuare blocate, în timp ce pe DN 2 C Costești Padina, limita cu județul Ialomnița, este restricție de 3,5 tone, iar pe DN 2 B Buzău-Brăila sunt restricții pentru mașinile cu masa mai mare de 7, 5 tone. De asemenea, DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila este în continuare închis.

El susținea că numărul localităților izolate a scăzut totuși semnificativ în ultimele ore, după ce multe drumuri au fost deschise, astfel că mai sunt izolate satele din trei comune – Chiojdu, Scutelnici și Bozioru.

Ulterior, prefectul de Buzău, Gabriel Baltă, a declarat în localitatea Vadu Pașii, unde a mers împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea și cu ministrul Mircea Dușa, că în județ mai sunt izolate cinci localități, iar întrebat de jurnaliști care sunt acestea el a răspuns: „Sunt cinci localități izolate, nu le cunosc. Nu am lista acum. Sunt Brădeanu, Vâlcelele, nu le știu pe toate în amănunt, se lucrează acolo”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că trebuie făcut tot ce este omenește posibil pentru a ajunge la oamenii din comunele afectate de viscol, astfel ca până miercuri să nu mai existe localități izolate, în condițiile în care „vine al doilea val de ninsori și viscol”.

Liviu Dragnea a declarat că dacă în urmă cu o zi în Buzău erau izolate aproximativ 50 de localități, marți mai sunt doar câteva comune și câteva sate.

„Evoluția este bună în condițiile date. Față de 57 de localități izolate ieri, astăzi de dimineață erau 4 comune și 7, 8-10 sate. Sperăm ca până mâine dimineață să nu mai fie izolate, că de mâine vine al doilea val de ninsori și viscol, care va fi la fel de puternic. Trebuie să facem tot ce este omenește posibil să putem ajunge cu ce este necesar la cetățeni. Ce am văzut e în regulă, în linii mari s-a acționat bine, avem resurse să facem față noului val, dar trebuie să rămânem mobilizați. Mâine va fi de dimineața cod portocaliu aproape în aceleași județe afectate, mâine după-amiază timp de șase ore viscolul va fi foarte, foarte puternic, meteorologii nu știu încă daca va fi cod roșu, dacă se întrunesc condițiile pentru cod roșu, dar va fi foarte aproape”, a spus Liviu Dragnea.

Bucureștiul și 14 județe din sudul și estul țării vor fi, miercuri, între orele 06.00 și 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece județe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați și jumătatea de sud a județelor Argeș și Dâmbovița.

Potrivit avertizării cod portocaliu, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 – 70 de kilometri pe oră. În județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea, vântul va avea la rafală peste 70 – 80 de kilometri pe oră. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern