Primăria Sf. Gheorghe refuză să arboreze steagul României: Nu am arborat drapelul Ungariei. Sunt doar niște panglici

Primăria Sf. Gheorghe refuză să arboreze steagul României: Nu am arborat drapelul Ungariei. Sunt doar niște panglici
Publicat: 13/03/2018, 19:23

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a transmis, marți, într-un comunicat de presă, că drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la vizita invitatului special și vorbitorului de onoare dr. Lázár János, ministru, Șef al Cabinetului prim-ministrului Ungariei.

„Drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei dânsului pe ziua de 15 martie”, potrivit Primăriei Sfântu Gheorghe.

Anterior, Prefectura Covasna ceruse Primăriei Sfântu Gheorghe să amplaseze steaguri ale României, lângă cele ale Ungariei, însă Primăria subliniază că acestea nu sunt steaguri, ci panglici.

„În momentul de față, pregătindu-se de comemorarea festivă în cinstea aniversării a 170 de ani de la Revoluția și Lupta de Independență din 1848-1849, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a decorat centrul orașului cu panglici de culori naționale ungurești, piața Libertății cu drapel național unguresc, și câteva străzi cu cocarde. Niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul național unguresc nefiind același lucru cu drapelul Ungariei”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Primăria Sfântu Gheorghe susține că a amplasat panglicile conform unei hotărâri a Guvernului, care precizează că minoritățile etnice pot folosi la acțiunile specifice și însemnele proprii.

Primarul Antal Árpád-András a declarat, în legătură cu somația Prefecturii, că ziua de 15 martie se sărbătorește de 170 de ani în Transilvania, în Ținutul Secuiesc.

„Din 1989 încoace arborăm simbolurile naționale în fiecare an. Se pare că în acest an, în anul Centenarului, unii ne-ar contesta și acest drept”, a spus primarul Antal Árpád-András.

Totodată, Primăria Sfântu Gheorghe citează în comunicatul trimis presei o declarație a dr. Szekeres Attila, heraldic al orașului Sfântu Gheorghe, președintele Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania, membru al Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, în care se arată că ordinea culorilor de pe simbolurile maghiare este potrivită: „Aceasta nu este un steag! Nici drapel! Aceasta este o panglică de culori naționale ungurești. Ordinea e potrivită, deoarece dacă pe stâlp le întoarcem în sus, prezintă compoziția steagului național maghiar: roșu-alb-verde. Repet, aceasta nu este nici steag, nici drapel”.

Pe rețelele de socializare, mai multe persoane au sesizat că autoritățile au arborat pe verticală steaguri cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ceea ce face să semene izbitor cu drapelul Italiei. În plus, Prefectura Covasna a somat Primăria Sfântu Gheorghe să arboreze și Drapelul Național al României.

SURSA FOTO: weradio.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase