Primarul arestat al Sectorului 2, suspendat din funcție. Cine este primar interimar în locul lui Onțanu

Primarul arestat al Sectorului 2, suspendat din funcție. Cine este primar interimar în locul lui Onțanu
Publicat: 25/03/2016, 18:54
Actualizat: 27/09/2018, 19:53

„De obicei alte instanțe transmiteau abia la ultima sentința, decizia, magistrații Curții de Apel ne-au informat azi, iar potrivit legii a trebuit să-l suspend din funcție” a declarat prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, pentru MEDIAFAX.

Atribuțiile primarului suspendat „au fost preluate automat de viceprimarul Mihai Mugur Toader”, a mai explicat prefectul.

Magistrații de la Curtea de Apel București au dispus, vineri, arestarea preventivă a lui Neculai Onțanu pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită.

În același dosar, judecătorii au mai dispus arestarea avocatei Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit deciziei magistraților, Șutru Toma, secretar al Consiliului local al Sectorului, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat că ar fi solicitat pentru intervenția sa două milioane de euro, banii fiind mascați sub forma unui contract de vânzare cumpărare pentru un teren care nu putea fi utilizat, prețul acestuia fiind supraestimat, spun procurorii.

Procurorii DNA arată că în perioada 2006-2007, Neculai Onțanu, în calitate de Primar al Sectorului 2, ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, fără a ține cont de recomandările juriștilor din cadrul instituției pe care o conducea.

„ Inculpatul Onțanu Neculai era președintele subcomisiei de fond funciar, iar inculpatul Șutru Toma era secretarul subcomisiei. Inculpații au avut o implicare directă pe parcursul procedurii și au fost interesați de finalizarea cu succes a acesteia. Demersurile efectuate de Onțanu Neculai și Șutru Toma au avut un caracter atipic, printre acestea regăsindu-se păstrarea nemijlocită a documentației în biroul secretarului, ignorarea opiniilor formulate de departamentul juridic și formularea propunerii de reconstituire în lipsa avizului emis de acest departament”, menționeză procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Într-o notă a Direcției Juridice referitoare la dosarul de retrocedare, directorul departamentului evidenția că „din dosarul de revendicare lipsesc mai multe documente clarificatoare cu privire la întinderea dreptului revendicat și modalitatea de reconstituire” acesta propunând „completarea dosarului de către solicitant precum și solicitarea unor date de la Arhivele Naționale, respectiv obținerea unui punct de vedere din partea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților”, explică procurorii DNA.

În finalul notei Direcției Juridice se preciza că „în lipsa clarificării aspectelor semnalate se va afla în ,,imposibilitatea de a aviza o eventuală propunere de atribuire în echivalent”. Nota în cauză a fost aprobată de către primarul Neculai Onțanu, însă acesta a convenit cu inculpatul Șutru Toma să formuleze propunerea de reconstituire a dreptului de proprietate în lipsa avizului”, arată DNA în referatul trimis judecătorilor.

În schimbul intervenției sale, după emiterea titlului de proprietate, Neculai Onțanu ar primit „o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil”, susțin procurorii.

„Onțanu Neculai i-a transmis lui (…) ca în contul foloaselor care i se cuveneau să îi fie cedat dreptul de proprietate asupra unei părți din lotul de teren atribuit în strada Barbu Văcărescu. Inculpatul a cerut ca terenul să fie transferat unui intermediar pe care l-a indicat, respectiv inculpata Radu Loredana Claudia. (…) i-a transmis la rândul său această solicitare lui (…), urmând ca acesta să se ocupe de încheierea contractului de vânzare cumpărare prin mandatarul proprietarului, pe care îl coordona”, se arată în referat.

Prețul prevăzut în contract a fost de 50.000 de euro, de zece ori mai mic decât valoarea minimă prevăzută la acel moment pentru zonă, spun anchetatorii, explicând că la momentul respectiv „s-a menționat că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența de 45.000 euro s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, iar cele două contracte au avut caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”.

„La data de 17.12.2008, Radu Loredana Claudia a revândut terenul către (…), persoană apropiată primarului Onțanu Neculai (cei doi erau colegi în cadrul Partidului (…) , (…) ). Relația apropiată dintre inculpatul Onțanu Neculai și beneficiarul final al terenului, care l-a obținut la un preț mult inferior valorii reale, confirmă faptul că prin transferul inițial al dreptului de proprietate s-a urmărit crearea unui beneficiu patrimonial indirect primarului Sectorului 2” mai arată procurorii anticorupție.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
ȘOCANT! Câți lei a dat un turist pe 4 nopți într-un hotel din Mamaia! Mulți...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Sfâşietor. Ce a postat Irinuca, fiica lui Columbeanu, pe Instagram, după ce Monica şi Mr....
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Anamaria Prodan, la capătul puterilor! Reghe ar fi plecat de acasă doar cu hainele de...
INTERVIURI 31 iulie, Ziua orgasmului. Ce relaţie avem cu orgasmul?
Zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul. La unele nu te-ai...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Un șofer de 90 de ani, care nu își mai amintea drumul spre casă, a...
ȘOCANT! Câți lei a dat un turist pe 4 nopți într-un hotel din Mamaia! Mulți...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Ce restricții au fost relaxate de azi, 1 august. Ce au voie toți românii să...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Prima țară din Europa lovită de valul 4 de coronavirus. Situația este tot mai gravă
Divorț bombă în familia Clejanilor. S-au despărțit în secret. Judecătorii au desfăcut căsătoria
Reghecampf, lovitură fatală pentru Anamaria Prodan. Antrenorul renunță la tot
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...