Primarul din Sf. Gheorghe, de Ziua Maghiarilor: Fiecare cetățean român trebuie să înțeleagă că noi nu suntem imigranți

Primarul din Sf. Gheorghe, de Ziua Maghiarilor: Fiecare cetățean român trebuie să înțeleagă că noi nu suntem imigranți
Publicat: 15/03/2014, 18:13
Actualizat: 29/07/2014, 16:51

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus, în discursul ținut la manifestările organizate în municipiu de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că în 15 Martie maghiarii trebuie să își pună întrebarea dacă sunt destul de curajoși pentru a-și cere drepturile, de a rămâne pe pământul natal sau de a le aduce aminte celor care în urmă cu 95 de ani au promis autonomie că promisiunile nu se prescriu.

Antal a subliniat că, indiferent dacă reprezentanții comunității maghiare sunt sau nu la guvernare, ei întotdeauna trebuie să lucreze ca autonomia Ținutului Secuiesc să se realizeze, ca limba maghiară să devină oficială în Ținutul Secuiesc, ca această regiune să fie una prosperă și bogată.

„Acestea sunt țelurile noastre și pentru realizarea lor trebuie să muncim, fie că plouă, fie că bate vântul”, a spus el.

Primarul a precizat că în fiecare an s-a spus și se va repeta dacă va fi necesar că maghiarii nu se tem, pentru că știu că pe teamă nu se poate construi un viitor și că fiecare cetățean român trebuie să înțeleagă că maghiarii nu sunt imigranți veniți dintr-o țară săracă.

„Vom repeta până când fiecare cetățean român, indiferent că ne iubește sau nu, va înțelege că noi nu suntem imigranți, nu am imigrat în România dintr-o țară săracă în speranța unei vieți mai bune. Acesta este pământul nostru natal, noi nu ne-am mișcat de aici, doar granițele s-au mișcat deasupra capului nostru”, a adăugat edilul.

Ulterior, Antal Arpad a precizat, pentru jurnaliști, că este responsabilitatea celor care conduc România să adopte legi prin care maghiarii se pot simți confortabil.

„Mesajul principal al discursului meu este că noi nu suntem niște imigranți, care am venit dintr-o țară săracă cu speranța de a primi aici, în România, bunăstare. Noi stăm aici de peste o mie de ani, pe pământul nostru natal, doar granițele s-au mișcat peste capul nostru. Eu cred că este responsabilitatea celor care conduc această țară să adopte legi prin care noi ne putem simți confortabil. Nu vrem să facem absolut nimic împotriva românilor, vrem să trăim împreună cu ei în bunăstare, în pace. Vrem legi care ne permit să luăm decizii pentru comunitatea noastră”, a subliniat edilul.

Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obținerea autonomiei.

Manifestările de la Sfântu Gheorghe au început cu un marș din două direcții spre centrul orașului, respectiv din zona gării și din cartierul Simeria, la care au participat aproximativ 100 de călăreți din grupurile păstrătoare de tradiții ale husarilor, fanfare, cercetași, alături de autorități locale și localnici.

Marșul a fost urmat, în Piața Libertății, de inaugurarea unui tablou panoramic de 43 de metri lungime, cu imagini în memoria lui Gábor Áron.

La manifestare au participat, potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane, centrul municipiului fiind împodobit cu cocarde în culorile roșu-alb-verde, iar participanții au desfășurat un steag secuiesc de 250 de metri și un steag maghiar, tot de 250 de metri lungime.

În acest an, invitatul principal al manifestării a fost Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, care, în discursul rostit în fața mulțimii, a invocat faptul că mesajul de la 1848, și anume „să fie pace, libertate și înțelegere”, este actual și în zilele noastre.

Totodată, el a subliniat că libertatea înseamnă drepturi, iar acolo unde există drepturi există și libertate.

Nemeth a vorbit și despre problema autonomiei, subliniind că pentru realizarea acestui scop maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei.

Formațiunile maghiare au organizat împreună, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea zilei de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Kiss Edit, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ