Primarul Piteștiului Tudor Pendiuc, cercetat în arest la domiciliu

Primarul Piteștiului Tudor Pendiuc, cercetat în arest la domiciliu
Publicat: 19/11/2014, 19:48

Instanța a mai decis ca fiica edilului, Ema Pendiuc, să fie cercetată în continuare sub control judiciar.

Tribunalul București a decis, în 8 noiembrie, arestarea preventivă a primarului din Pitești, Tudor Pendiuc, și a oamenilor de afaceri Valentin Vișoiu, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, în dosarul de corupție legat de atribuirea și prelungirea unui contract privind transportul public local.

Fiica primarului, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, și Florin Șerban Barbu, care fuseseră reținuți de procurorii DNA, au fost puși în libertate, judecătorul dispunând în cazul acestora măsura controlului judiciar.

Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală și i-au reținut, în 6 noiembrie, pe primarul Tudor Pendiuc, pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată (două acte materiale), și pe fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Anchetatorii i-au reținut și pe Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, Florin Șerban Barbu, acționar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mită și spălare de bani, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanți ai societăților Girexim Universal SA și CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii DNA au arătat, în ordonanțele de reținere, că societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local.

Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

Astfel, primarul Tudor Pendiuc a inițiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii și contrar cererilor formulate în repetate rânduri de consiliul de administrație al societății și fără a ține cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, în mod nelegal, membrilor consiliului de administrație al societății de transport public local să includă în caietul de sarcini condiții restrictive pentru a limita participarea operatorilor privați la licitație și a inițiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participațiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Pitești, în care se menționau soluții contrare celor susținute de el, pentru a induce în eroare membrii consiliului local, au scris procurorii în ordonanțele de reținere.

Cele două firme erau obligate să dețină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziționate în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.

De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentația de achiziție (fișa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participațiune societăților CNCD și Girexim Universal și că nu a desființat contractul, în condițiile în care asocierea de firme nu deținea autobuzele în proprietate.

Gheorghe Văsîi și Constantin Scarlat, reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deține un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

Totodată, Văsîi și Scarlat, începând cu data de 22.02.2008 și până în luna septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenției, au semnat adrese de înaintare către Primăria Pitești pentru a încasa subvenția și au semnat procesele-verbale de validare și verificare a subvenției, în baza cărora Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăților către asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA, au mai scris procurorii în ordonanțele de reținere.

Mai mult, susțin procurorii, Pendiuc a ordonat plățile prin care asocierea de firme încasa subvenția și a inițiat și prelungit contractul, invocând, în mod nereal, existența unei stări de urgență, în condițiile în care fusese înștiințat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract și știa că firmele nu dețineau autobuzele în proprietate.

În schimbul acestor decizii, în 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Vișoiu, un apartament în București, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, susțin procurorii.

Emanuela Pendiuc este acuzată că, pentru a ascunde primirea, de către tatăl său, a apartamentului, în 26 noiembrie 2007 a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 și contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL.

Florin Șerban Barbu este acuzat că a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparenței încasării sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din București care ar fi fost primit ca mită de către tatăl acesteia.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Pitești pentru prima dată în anul 1992 și de atunci ocupă fără întrerupere această funcție, fiind reales de piteșteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc conduce PSD Argeș, după ce fostul președinte al organizației județene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern