Primii securiști anchetați pentru crime împotriva umanității, în dosarul Gheorghe Ursu

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Primii securiști anchetați pentru crime împotriva umanității, în dosarul Gheorghe Ursu
Procurorii militari din Parchetul General i-au pus sub urmărire penală pe fostul maior de Securitate Marin Pîrvulescu și pe fostul colonel de Securitate Vasile Hodiș, pentru crime împotriva umanității, în dosarul morții disidentului Gheorghe Ursu, ucis în arestul Miliției București, în 1985, în timp ce era anchetat de Securitate.

Coordonatorul de la Securitate al anchetei disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu, precum și un alt anchetator de la Securitate al lui Ursu, colonelul în rezervă Vasile Hodiș, foști ofițeri în Direcția a VI-a a Securității, au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiuni contra umanității, de către procurorii militari ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ei sunt acuzați de torturarea unei persoane aflate sub pază, cauzarea de vătămări fizice sau psihice „ce depășesc consecințele sancțiunilor admise de către dreptul internațional”, precum și de vătămarea integrității fizice și psihice a unei persoane, fapte prevăzute de Codul Penal ca infracțiuni contra umanității.

Cei doi foști securiști sunt acuzați că „au desfășurat o serie de acțiuni represive și sistematice față de Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist”, conform Parchetului General.

Procurorii militari au decis să deschidă ancheta după ce justiția militară a blocat sistematic anchetarea lui Marin Pîrvulescu. Decizia a fost luată în plină campanie electorală, în octombrie 2014, după ce Andrei Ursu a făcut 17 zile greva foamei. În ultimul an, mai mulți foști angajați ai Miliției și Securității au vorbit ca martori cu procurorii, descriind ce s-a întâmplat în arest cu Ursu. Procurorii militari l-au audiat pe fostul șef al Securității, generalul Iulian Vlad, contrazicându-l cu documente, iar ancheta a scos de asemenea la iveală faptul că dosarul de Securitate al lui Gheorghe Ursu a fost falsificat grosolan, după 1990, conform CNSAS.

Decizia finală a judecătorului militar Gabriel Gunescu a conținut o motivare incredibilă a verdictului prin care Marin Pîrvulescu scăpa de cercetarea faptelor sale: magistratul a susținut că Gheorghe Ursu nu a fost cu adevărat un disident politic, că opoziția sa la regim a fost „nesemnificativă”, ba chiar că a fost „un privilegiat” al regimului comunist, făcându-și concediile în străinătate.

„Mi se pare că s-a făcut o anchetă foarte solidă, detaliată, s-au luat foarte multe declarații. Este o nouă abordare, asta am auzit de multe ori la Parchetul Militar: avem o nouă abordare. Au dat declarații și ofițeri superiori, inclusiv fostul șef al Securității, Iulian Vlad. Din toate aceste declarații se conturează că Pîrvulescu a fost clar torționarul care l-a torturat pe tatăl meu în toată perioada de detenție, dar că probabil ordinul a venit mai de sus”, spunea Andrei Ursu, fiul disidentului, în noiembrie 2015, la 30 de ani de la moartea tatălui său.

„Un element nou este că s-a spart un zid al tăcerii. Este pentru prima dată când niște securiști dau declarații care pot fi folosite acum în rechizitoriul care este alcătuit de Secția Parchetelor Militare, împotriva foștilor lor colegi sau șefi. Au fost audiați foști paznici din arestul Securității. A devenit foarte clară relația de subordonare totală a Miliției față de Securitate. Se știa încă de atunci, dar acum este pe hârtie. Erau efectiv lacheii Securității”, mai spunea Andrei Ursu.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide