Primul primar care anunță că va pune în aplicare legea eutanasierii: Cei 700 de câini din adăpost vor fi eutanasiați primii

Primul primar care anunță că va pune în aplicare legea eutanasierii: Cei 700 de câini din adăpost vor fi eutanasiați primii
Publicat: 11/09/2013, 20:12
Actualizat: 29/07/2014, 01:48

Autoritățile din Ploiești spun că vor începe eutanasierea câinilor comunitari imediat după ce va intra în vigoare legea care modifică OUG 155/2001 și după ce va trece termenul de 14 zile lucrătoare, iar primii vor fi eutanasiați cei 700 de câini din adăpostul Primăriei.

Primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, a declarat, miercuri, că în municipiu va începe eutanasierea câinilor comunitari după ce va intra în vigoare legea votată marți de Senat, act normativ care permite eutanasierea maidanezilor care nu sunt adoptați. Bădescu a precizat că primii care vor fi eutanasiați sunt câinii care în prezent se află în adăpostul primăriei, situat în Parcul memorial „Constantin Stere”, cunoscut localnicilor drept Parcul Bucov.

„Vor fi cele șapte zile lucrătoare necesare revendicării, după care alte șapte zile de adopții, după care se va trece la eutanasiere. Începem cu câinii din adăpost”, a declarat primarul Ploieștiului pentru corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă autoritățile locale sunt pregătite pentru astfel de operațiuni și cine anume se va ocupa de eutanasierea sutelor de maidanezi, edilul Ploieștiului a explicat că în prezent la adăpostul pentru câini comunitari este un medic veterinar angajat și că autoritățile intenționează să înființeze un cabinet veterinar care să se ocupe de această operațiune.

„Va fi înființat un cabinet veterinar. Noi avem un doctor angajat, dar va fi necesar un cabinet, după care se vor stabili procedurile necesare acestui act, pe care nu le cunosc eu. Medicul veterinar se va ocupa de aceste chestiuni”, a spus Bădescu.

Primarul a precizat că ploieștenii care au ținut câini pe lângă blocuri pe domeniul public vor avea posibilitatea de a-i ține în adăpostul de la Bucov, contra unei taxe.

„La sfârșitul acestei luni, cel mai probabil, va fi supus votului consilierilor locali un proiect de hotărâre care să prevadă că iubitorii de animale vor putea să păstreze în adăpost acești câini contra unei taxe lunare. Ei vor fi îngrijiți în continuare, li se va asigura asistență medicală și tot ceea ce înseamnă în îngrijire. Acest proiect va intra în vigoare oricum înainte de a fi aplicată legea, pentru că până ajunge la Monitorul Oficial, probabil va fi contestată la Curtea Constituțională, practic avem timp pentru a emite o hotărâre de Consiliu Local în sensul acesta. M-aș bucura să existe cinci sute de iubitori de animale care să plătească această taxă pentru astfel de câini. Noi vom da această posibilitate”, a mai spus Iulian Bădescu.

El a adăugat că a discutat și cu reprezentanții PNL și cu PDL cu privire la acest subiect și toți au fost de acord.

Întrebat cât va fi taxa pe care iubitorii de animale vor trebui să o plătească pentru întreținerea unui câine în adăpost, Iulian Bădescu a spus că acest lucru nu a fost încă stabilit, că se vor face calcule pentru fundamentarea unui tarif și că, în opinia sa, acest tarif va fi sub 500 de lei pe lună pentru fiecare câine.

Autoritățile din Ploiești spun că pe străzile orașului s-ar afla aproximativ 3.500 de câini, însă nu au o situație exactă în acest sens.

„Nu putem fi siguri că 3.500 este cifra exactă a câinilor de pe străzi pentru că aproape în fiecare dimineață angajații noștri constată în diverse zone ale orașului prezența unor animale noi, care au fost aduse din alte părți. Ne dăm seama de acest lucru mai ales după comportamentul câinilor. De altfel, ne-au și fost semnalate cazuri în care câini fără stăpân au fost descărcați în cartierele de la periferia Ploeiștiului, din păcate, cei care au văztu aceste lucruri nu au notat și numerele mașinilor din care au fost descărcate animalele”, declara Laura Moagher, directoarea Administrației Parcului „Constantin Stere”, autoritatea care se ocupă de ridicarea câinilor fără stăpân de pe străzile Ploieștiului.

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptați sau revendicați în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a trecut, marți, de votul final al Camerei Deputaților, forul decizional în privința acestui proiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu știe dacă legea adoptată de Parlament privind eutanasierea câinilor fără stăpân este soluția cea mai bună, dar este evident că între viața unui câine și cea a unui om trebuia aleasă cea din urmă, legea prevăzând și adopția sau ținerea în adăposturi a câinilor.

El a dăugat că proiectul de lege adoptat prevede și variantele adăposturilor și al adopției câinilor, iar într-un termen rezonabil fenomenul ar putea fi redus la limite acceptabile.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...