Prins cu „inadvertența” Ponea, ministrul Cazanciuc insistă să spună că nu a propus-o la DNA pe procuroarea din dosarul „Duicu- trafic de influență în biroul lui Ponta”

Prins cu inadvertența Ponea, ministrul Cazanciuc insistă să spună că nu a propus-o la DNA pe procuroarea din dosarul Duicu- trafic de influență în biroul lui Ponta
Publicat: 03/07/2014, 23:17
Actualizat: 03/10/2015, 18:07
În dosarul în care Adrian Duicu a fost arestat pentru trafic de influență a fost menționat și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Acesta a trimis la CSM propunerea prin care o propunea ca șefă la direcția Judiciară a DNA pe Elisabeta Ponea, soția lui Ștefan Ponea, cel pentru care Duicu făcea trafic de influență în biroul lui Victor Ponta din Palatul Victoria.
Potrivit referatului DNA citat mai sus, Adrian Duicu a făcut toate intervențiile ca soția lui Ștefan Ponea, Elisabeta, să obțină o funcție într-o structură judiciară centrală, Parchetul General sau DNA. Chiar dacă procurorii au înregistrat ca probă la dosar „adresa Ministerului Justiției din care rezultă faptul că la data de 04.09.2013, ministrul Justiției a propus Consiliului Superior al Magistraturii numirea numitei Ponea Elisabeta în funcția de procuror șef secție la Direcția Națională Anticorupție”, atât Cazanciuc, cât și Victor Ponta susțin contrariul.
Extras din dosarul referatul cu propunerea de prelungire a arestării lui Adrian Duicu:
La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN un mesaj SMS cu următorul conținut: „Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”
La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.
Pe 3 aprilie, contactat de gândul, ministrul Justiției a declarat următoarele: „Propunerile mele au fost procurorii aflați în funcție”. Întrebat de gândul dacă a discutat vreun moment cu procuroarea Ponea despre promovarea la DNA, ministrul nu a mai răspuns.
Cazanciuc a declarat, în aprilie, la postul public de televiziune că a avut o discuție cu Elisabeta Ponea în perioada în care recruta procurori pentru DNA. A negat, însă, că a propus-o la DNA. „Nu am formulat o asemena propunere. Doamna Ponea a fost unul dintre zecile de magistrați care au fost la Ministerul Justiției în perioada în care încercam să găsim procurori adecvați pentru diversele funcții de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, doamna Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova în perioada 2006-2012, deci un om cu foarte mare experiență care teoretic poate să aspire la o funcție de conducere la nivelul Ministerului Public. Doamna Ponea nu se regăsește printre propunerile făcute de Ministrul Justiției nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja în momentul de față în funcție”, a declarat Cazanciuc la TVR.
Prezent la CSM, Robert Cazanciuc a continuat să afirme din nou că nu a propuns-o pe Elisabeta Ponea, însă acum și-a nuanțat declarația și a spus că nu a propus-o președintelui României. Cazanciuc nu a răspuns întrebării dacă își prezintă demisia din funcție. Cazanciuc a declarat următoarele:
„Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul Justiției face propunerile președintelui României. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum în funcție. În cadrul procedurii de selecție a fost și doamna Ponea, dar propunerile au fost altele. Au fost zeci de procurori în acest proces de selecție. Din punctul meu de vedere, dincolo de prevederea legală legată de vechimea de 10 ani au fost și alte criterii: experiența profesională, probitatea și dorința de a face echipă. În aceste condiții am inițiat un dialog cu procurorul general, cu șeful DNA, cu membri CSM. Când toate aceste condiții au fost întrunite au fost trimise propuneri președintelui României. Doamna Ponea a avut două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova, una dintre cele mai mari unități de parchet din țară. Nu s-a regăsit printre propuneri. Eu o cunosc pe doamna Ponea de la Parchetul Curții de Apel, am lucrat cu dumneaei în 2006-2009”, a spus el.
Inadvertența din declarația lui Robert Cazanciuc
Ministrul Justiției a declarat că, potrivit legii, el a făcut propunerile pentru șefii din DNA către președintele Băsescu. Aici, ministrul a formulat o nouă inadvertență. Propunerile pentru direcțiile DNA au fost înainte de Ministrul Justiției inițial la CSM. La CSM propunerile au fost analizate pentru a primi un aviz. Apoi propunerile au revenit la MJ care apoi au fost trimise la președintele României. Astfel că inițial propunerile au ajuns la CSM. Aici procurorii susțin că MJ a trimis numele Elisabetei Ponea pentru șefia secției Judiciare a DNA.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...