Problema pe care niciun Guvern al României nu a putut să o rezolve. La fiecare opt ore un medic pleacă din țară

Problema pe care niciun Guvern al României nu a putut să o rezolve. La fiecare opt ore un medic pleacă din țară
Publicat: 19/08/2016, 08:53
Actualizat: 19/08/2016, 09:38

Andrei Găitan este medic rezident orelist în sistemul de stat și s-a gândit serios să plece din țară pentru a avea „o viață profesională împlinită, într-o societate care valorizează de la sine munca și statutul medicului, dar și pentru a putea supraviețui fără compromisuri, lucru imposibil în România în acest moment și probabil imposibil și în viitor pentru un tânăr medic la început de carieră”.

Andrei spune despre sistemul de sănătate din România că are o organizare „învechită și autocrată”, ceea ce nu ajută în dezvoltarea profesională. „Cunosc medici avangardiști în sistem care, deși au dorit și încă doresc să ajute pacienții prin tehnologii moderne și eficiente, sunt blocați și faultați de oamenii sistemului, și nu aș vrea ca, odată ajuns specialist și apoi primar, în viitor, să am parte de aceleași frustrări, de a nu putea acorda pacienților mei îngrijirile optime”.

Lucrul care l-ar motiva să rămână este o reformă reală în sistem, dar și schimbarea percepției pe care societatea o are față de medici. „Am participat în mod direct la preluarea și tratamentul de extremă urgență a primilor răniți din Clubul Colectiv, am văzut reacția populației față de medici și asistente în perioada următoare, a fost una de admirație și termeni precum „eroi” se auzeau peste tot. Nu peste mult, însă, din păcate, atitudinea publică a revenit la cea clasică , sprijinul populației pentru medici rămâne la un nivel incredibil de scăzut, de fapt indiferența este notă la ordinea zilei. Și asta nu se va schimbă”, a mai spus Andrei.

Un alt student la Medicină, Vlad, susține că va părăsi„categoric” țara după terminarea studiilor. „Am știut de când am dat la Medicină că aș vrea să plec din țară, nu eram 100% hotărât, dar mi-am dat seama că nu există niciun avantaj în țara asta, respectul pentru meseria asta în România este egal cu zero”, a spus Vlad pentru agenția MEDIAFAX.

Vlad s-a gândit deja că țara care l-ar adopta este Anglia și spune că cel mai mult îl deranjează în sistemul de sănătate de acasă lipsa de resurse, faptul că lipsesc medicamente din spitale și că medicii sunt nevoiți să-i trimită pe pacienți la farmacie să-și cumpere singuri tratamentul.

„Nu mai suntem pe vremea doctoriței Queen!”, spune el revoltat. Despre sistemul de sănătate din Marea Britanie vorbește cu entuziasm. A vizitat spitale acolo și a văzut care sunt condițiile „Au cinci săli de operație în spital, se operează pe bandă rulantă, rata de supraviețuire în urma intervențiilor chirurgicale este de 99% în ultimii ani. O intervenție acolo se făcea în maximum trei ore, iar aici, în România, aceeași operație durează și șase ore”.
Problemele vin de la lipsurile din spitale și de la deficitul de personal medical de la noi, ca să nu mai vorbim de salarii, spune Vlad. „În câțiva ani, cred că sistemul o să cadă, va veni și acel moment”.

Român care a terminat Medicina la Cambridge: „ Schema de rezidențiat nu e foarte ofertantă aici”

Însă, nu toți medicii români din străinătate sunt încântați de situația din Occident. Mihai Bica a fost primul român care a terminat facultatea de Medicină de la Universitatea Cambridge. A plecat plin de speranțe în Marea Britanie, crezând că va găsi acolo tot ce este mai bun. Într-adevăr, școala de medicină a fost pe măsura așteptărilor, însă sistemul de sănătate britanic nu este tocmai perfect, spune el.

„Chiar dacă sistemul de sănătate (NHS) în sine este foarte bun pentru pacienți, condițiile de muncă nu sunt foarte grozave pentru doctori și nici întreaga schemă de rezidențiat nu e foarte ofertantă”, a spus el. După o perioadă de specializare care durează aproximativ patru ani, în funcție de domeniul ales, tânărul ajunge în punctul în care devine un fel de medic primar, ceea ce britanicii numesc „junior doctor”, a explicat el. „Pot să fie în total 18 ani până ajungi într-o poziție de autoritate și în care poți lua decizii medicale importante. Problema e că în timpul acestui training, ești subordonat consultantului și nu ai putere de decizie aproape deloc, iar tot ce faci este o muncă de rutină, destul de banală, în care ai grijă ca ceea ce a stabilit consultantul să fie aplicat. Mie mi-au zis mulți doctori englezi să renunț la facultatea de medicină sau să plec în altă țară, de exemplu în State, unde sunt condiții mai bune”, a povestit Bica.

Studiu: 80% dintre studenți și doctori vor să plece din țară

Cât privește numărul total al medicilor plecați peste hotare…. „Nu am date despre cei care au plecat, am date despre cei care s-au așezat în țările din Europa. La Colegiul Medicilor, indiferent că vin de la municipii, de la județe, ei cer niște acte de la noi, de la instituția națională. Cu acele acte se întocmește un dosar cu care aplică într-o țară europeană. După ce șe așează acolo, eu știu că ei sunt plecați, pentru că altfel el nu mai vine să îmi spună că nu și-a găsit locul de muncă dorit. Avem plecați în ultimii 7-8 ani din România aproximativ 4.400 de medici în Germania, același număr în Franța, în Marea Britanie sunt până în 3.000, în Belgia peste 600. Aceștia sunt medicii despre care știm exact că sunt așezați”, a declarat Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor pentru agenția MEDIAFAX.

Fenomenul exodului tinerilor medici s-a agravat în ultimii ani, lucru pe care îl constată și reprezentanții sistemului de Sănătate. Recent, Colegiul Medicilor a comunicat datele unui studiu care arată că în jur de 80% dintre tinerii doctori și studenți la medicină iau în considerare să plece din țară, iar 30% din aceștia și-au făcut deja bagajele.și doar 10% aleg din start să profeseze în România.

Iar nemulțumirile sunt cunoscute de toată lumea.” Cei mai mulți se plâng de viziunea societății și a statului asupra profesiei medicale. Asta îi deranjează cel mai tare. Apoi, capacitatea de a se dezvolta în profesie, care lor li se pare că este limitată aici din condiții diferite. Apoi mai este unirea cu familiile, pentru că sunt mulți care pleacă după soț sau soție și nu în ultimul rând câștigurile materiale, care sunt cu totul altfel în țările europene decât în România pe aceeași muncă. Astea sunt cauzele. Ce am putea face? Să eliminăm aceste cauze, începând cu ultima”, a mai spus Gheorghe Borcean.

Efectele plecării medicilor se văd în spitalele din România. Circa 13.000 de posturi sunt vacante, iar multe dintre acestea sunt specializări precum Terapie Intensivă, ORL, Oncologie sau Cardiologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?