Problemele profesorilor: Un dascăl predă PATRU materii, iar o educatoare VĂRUIEȘTE clasa cu ajutorul părinților

Problemele profesorilor: Un dascăl predă PATRU materii, iar o educatoare VĂRUIEȘTE clasa cu ajutorul părinților
Publicat: 10/09/2018, 11:18
Actualizat: 26/03/2019, 17:24

În școala din comuna Ezeriș, județul Caraș-Severin, opt din cei 14 profesori predau cel puțin două materii, pentru că nu se găsesc dascăli care să dorească să lucreze în localitate, care se află într-o zonă muntoasă. Mai mult de jumătate dintre ei s-au specializat în plus, astfel încât să poată preda și alte materii.

„La școala din Ezeriș avem 111 copii, de la grădiniță până în clasa a VIII-a. Fiind o școală din mediul rural, conform metodologiei, noi avem mai multe calificări, în general. De exemplu, avem un învățător care este calificat și ca institutor de limba engleză. Noi suntem 14 cadre didactice și predăm mai multe discipline. Eu, de exemplu, am patru specializări pe care le și predau: istorie, geografie, civică și religie. Ne permit specializările, eu am făcut prima facultate Istorie – Teologie, după care am mai făcut una de Geografie și automat, pot să predau patru discipline. Toți profesorii sunt calificați, nu avem necalificați. Am ajuns în situația de a ne specializa pentru că se găsește greu personal, dar mai ales pentru că sunt copii puțini, suntem o comună aflată într-o zonă de munte, în care natalitatea este foarte scăzută, scade pe an ce trece, și atunci trebuie să ne adaptăm”, a declarat corespondentului Mediafax, Cosmin Gheju, care predă la școala din Ezeriș.

Cei 14 dascăli predau la școala din Ezeriș de cel puțin 18 ani. Pentru că numărul elevilor este prea mic, în unele săli învață și copii din trei clase în același timp.

„Suntem aceeași echipă de profesori din anul 2000. Se învață în regim simultan, nu avem ce să facem. Nu avem clase de sine stătătoare. Învață două sau trei clase într-o încăpere, pentru că sunt clase în care sunt înscriși doar trei sau patru copii. Există o metodologie a învățământului simultan, dar mai mult practica se învață. Știm că este în detrimentul elevului și al dascălului, dar asta este situația”, a explicat Cosmin Gheju.

O educatoare văruiște clasa cu ajutorul părinților

O educatoare de la o grădiniță din orașul Galați a igienizat cu ajutorul părinților clasa în care predă, deoarece Primăria nu a alocat bani pentru unitatea de învățământ. Și alți profesori din oraș aflați în situații asemănătoare au apelat la părinți pentru diverse lucrări din spațiile comune ale școlilor și grădinițelor.

O educatoare din orașul Galați povestește pe Facebook că a fost ajutată la curățenie de tatăl unui copil, iar banii pentru materiale au fost strânși de la toți părinții. Ea s-a săturat să aștepte în fiecare vară ajutorul Primăriei. Curățenia a fost făcută cu aproximativ 10 zile înainte de începerea anului școlar, în condițiile în care Primăria Galați încearcă în ultima săptămâna de vacanță să igienizeze o parte din școlile și grădinițele din oraș.

Problemele profesorilor: lipsa personalului și a fondurilor de la Primărie

„După ce am așteptat o vară întreagă ajutorul Primăriei, am cerut bani părinților și cu un tătic, am văruit clasa în această săptămână. Data viitoare când vom solicita ajutor, poate vom avea noroc. Vă urez spor la rezolvat multe probleme din sistem”, a scris, pe Facebook, educatoarea Neti Guse.

Alți profesori de la colegiile importante ale orașului Galați au apelat la bunăvoința părinților chiar și pentru lucrări mai ample, precum refacerea gardurilor, a holurilor, a curților interioare și a mobilierului.

„În ultimii ani, bineînțeles și în această vară, cu bani de la părinți, s-a făcut curățenie în curtea interioară, am refăcut aleile, am refăcut gardul din jurul terenului de sport. De asemenea, am reabilitat gardul exterior al colegiului și tot cu bani de la părinți am reparat mai multe săli de clasă, cu tot cu mobilierul din interior”, a declarat pentru Mediafax, profesorul Onuț Atanasiu.

Primăria Galați a anunțat că valoarea lucrărilor făcuteîn școli până săptămâna trecută a depășit 6,5 milioane de lei. Dascălii se plâng însă că și anul acesta, numeroase unități de învățământ sunt încă în șantier, iar cursurile încep printre schele, găleți de var și mormane de resturi. Alți profesori se plâng de calitatea manualelor, de programa școlară și de numărul mare de elevi din clasele unde vor preda.

În fiecare an, zeci de școli din municipiul Galați se deschid pentru cursurile din noul an școlar, deși în interior se fac diverse lucrări de reparații și igienizare. De fiecare dată, profesorii arată cu degetul către Primărie, pe care o acuză că nu a început reparațiile și igienizările din timp, astfel încât totul să fie gata până în luna septembrie. Istoria se repetă și în 2018, în zeci de unități școlare din Galați.

„Lucrările de igienizare au început târziu și anul acesta, au început săptămâna trecută. Școala începe tot printre schele, cu mizerie, zgomote”, povestește profesorul Onuț Atanasiu.

Citește mai multe Mediafax!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu