Procedurile de ADOPȚIE au fost SIMPLIFICATE. Ce stimulent FINANCIAR vor primi părinții adoptivi

Redactor:
Maria Stan
Senatul adoptă un proiect de lege care simplifică procedurilor de adopție. Vezi ce stimulent financiar vor primi părinții adoptivi

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopției, precum și pentru abrogarea art.5 alin. (7) lit.ș) și cc) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2014 privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Direcția socială „are obligația să facă demersurile necesare identificării și contactării părinților firești, să-i informeze periodic asupra locului în care se află efectiv copilul, asupra modalităților concrete în care pot menține relații personale cu acesta, precum și asupra demersurilor pe care părinții firești trebuie să le facă pentru reintegrarea copilului în familie”, reiese dintr-un amendament.

Un alt amendament adoptat vizează faptul că managerul de caz „stabilește ca finalitate planul individualizat de protecție în cazul în care părinții firești cu vârsta de peste 18 ani își exprimă consimțământul la adopție în cel puțin 60 de zile după părăsirea copilului. În acest caz, adopția ca finalitate a planului individualizat de protecție se stabilește în maximum 45 de zile de la exprimarea consimțământului la adopție de către părinții firești”.

Proiectul de lege stipulează că „efectele hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii adopției se mențin până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani„, precum faptul că „instanța poate solicita din nou consimțământul la adopție al părinților firești, dacă după data la care consimțământul a devenit irevocabil, aceștia fac dovada, prin orice mijloc de probă, a existenței în mod excepțional a unei cauze obiective, neimputabile, de natură să determine revenirea asupra consimțământului inițial”, conform altui amendament adus legii.

Procedurile de ADOPȚIE au fost SIMPLIFICATE

Proiectul revizuiește cadrul normativ în materia adopției și introduce prevederi care să asigure celeritatea în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, respectiv debirocratizarea procedurilor privind adopția.

Inițiativa legislativă urmărește eliminarea din procedură a identificării rudelor de până la gradul al IV-lea, în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția, flexibilizarea derulării procedurii de adopție pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum și a grupurilor de frați care nu pot fi separați.

Au fost introduse noi stimulente financiare în vederea susținerii familiilor care doresc să adopte un copil cu vârstă mai mare, cu handicap sau un grup de frați (600 lei, respectiv 900 lei), respectiv achitarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură în cuantum de 1.500 de lei pe an.

Senatul a votat proiectul, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

Deputatul neafiliat Oana Bîzgan a anunțat că va depune un nou amendament la Camera Deputaților pentru a introduce adopțiile internaționale pentru copiii greu adoptabili, începând cu 1 ianuarie 2020.

„Este un subiect sensibil pentru România, dar avem datoria să punem la punct un sistem coerent, care să le acorde și acestor copii șansa să trăiască alături de familie, într-un mediu prielnic. Nu ne putem ascunde sub problemele vechiului sistem până la nesfârșit. Orice întârziere înseamnă diminuarea sau chiar eliminarea șansei unui copil de a intra într-o familie care dorește să îl adopte. La jumătatea lunii decembrie, voi realiza o dezbatere publică în acest sens, pentru a putea include părerile tuturor părților interesate, voi reveni cu o invitație zilele următoare”, a scris Oana Bîzgan, miercuri pe Facebook.

Foto: Hepta

 

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Fosta iubită a lui Dani Mocanu, luată la mișto de Cheloo: 'Câte clase ai?' Răspunsul...
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Fata avea 16 ani cand s-a maritat cu un miliardar de 52 de ani. Iar...
Primele imagini cu Florinel Coman, în mașină, după ce a fost prins de poliție cu...
EXCLUSIV. Cum a fost salvat Alexandru Arșinel. Dezvăluirile făcute în premieră
VIDEO Protest cu fumigene, la Palatul Cotroceni. Sindicaliştii din poliţie se ceartă şi se îmbrâncesc...
BANCUL ZILEI – Partidă matinală pe masa din bucătărie
UDMR pune presiune pe UE pentru împușcarea urșilor din România. „Este nevoie de o rezoluție...
Fosta iubită a lui Dani Mocanu, luată la mișto de Cheloo: 'Câte clase ai?' Răspunsul...
Pe Instagram păpușă, la SurvivorRomania… diferită! Fanii nu o recunosc pe vedetă și o blamează...
Într-un laborator din SIBERIA, rușii testează ceva extrem de PERICULOS. „Dacă scapă cumva de acolo...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ministerul Educației face lumină pentru toți elevii. E oficial, ce se întâmplă 1 și 8...
Ţara care a devenit un paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri...
Vera a fost torturată și apoi ucisă. Tânără avea doar 23. ANUNŢ ŞOC: Cine este,...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Un român care s-a săturat să trăiască printre străini a decis să revină în ţară...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide