Procurorii, HUIDUIȚI și CRITICAȚI în comunele din Olt verificate pentru votul la referendum

Procurorii, HUIDUIȚI și CRITICAȚI în comunele din Olt verificate pentru votul la referendum
Publicat: 14/08/2012, 23:15
Actualizat: 17/08/2012, 10:26

Peste 20 de localități din Olt au intrat în vizorul procurorilor după ce prezența la referendum a atins sau chiar a depășit sută la sută. Primari, președinți și membri ai secțiilor de votare au fost audiați, în unele zone precum Piatra Olt oamenii legii fiind huiduiți de către localnici.

Aceștia i-au întâmpinat cu huiduieli pe procurori, care au încheiat zeci de procese-verbale în urma audierilor, cerându-le acestora să plece și să înceteze cu aceste acțiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În județul Olt, prezența la unele secții de vot a atins cote greu de imaginat. Astfel, la mai multe secții de vot din județ s-a înregistrat o prezență de peste 200 la sută în ziua referendumului. Tocmai de aceea, procurorii au decis să facă o vizită în teritoriu pentru a verifica cum de s-a ajuns la anumite secții de vot din mediul rural să fie atât de multe persoane înscrise pe listele suplimentare și cum s-a făcut ca în ziua votului procentele să se apropie de sută la sută în aproape toate secțiile de vot dintr-o comună sau alta.

Potrivit președintelui PSD Olt, Paul Stănescu, procurorii Direcției Generale Anticorupție au început ancheta în județul Olt lunea trecută, iar până acum au verificat mai multe secții de votare din aproximativ 20 de localități.

„Procurorii DNA sunt în județul Olt de mai bine de o săptămână și au verificat foarte multe secții de votare, unde a fost înregistrată o prezență mare la vot. Spre exemplu, astăzi, sunt în Piatra-Olt, Vitomirești și Sâmburești. Eu nu am fost chemat, însă am informațiile de la primari și membrii PSD care au fost prezenți în secțiile de votare în ziua referendumului”, a precizat Paul Stănescu.

În localitatea Piatra Olt, procurorii au ajuns marți dimineață, la ora 9.00. S-au întâlnit cu primarul, dar și cu doi dintre președinții de secții de vot din 29 iulie.

„Ieri (n.r. – luni) am fost informat de către un reprezentant al IPJ, de la Poliție, că vor veni astăzi la Piatra Olt niște cadre din zona DNA pentru a culege niște informații legate de referendumul din 29 iulie și am fost invitat la discuții eu și încă trei șefi de secții. O doamnă este plecată din localitate, iar astăzi eu și ceilalți doi șefi am fost la audieri, în calitate de martori”, a declarat primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu.

Edilul șef din Piatra Olt a explicat că localitatea sa este poziționată la un nod de căi ferate, dar și pe drumul național, iar cinci dintre cele șapte secții de vot au fost poziționate în gară și chiar la șoseaua principală și asa se face că s-au nimerit atât de mulți votanți.

În plus, primarul mai spune că locuitorii comunei au ieșit la toate alegerile din trecut în număr mare la vot.

„Probabil că dânșii au venit pentru că procentul de participare la Piatra a fost important, de 91 la sută, dar Piatra Olt de-a lungul timpului a tot avut procente importante: la referendumul pentru constituție, din 2003, unde miza nu era atât de mare, a fost 80 la sută, la alegerile locale a fost de peste 70 la sută, în condițiile în care au votat numai localnicii, iar acum au fost numai 7-800 pe listele suplimentare și acest număr se justifică pentru că cinci din cele șapte secții sunt la intersecții de trafic, feroviar și rutier. Și lumea, să știți că a fost dornică să vină la referendum”, a mai spus Tudor Udrescu, primar Piatra Olt.

Localnicii din Piatra Olt nu au fost însă la fel de rezervați ca primarul lor. Zeci de oameni au ieșit în fața primăriei cu buletinele la vedere, supărați că procurorii vin acum să îi tragă la răspundere de ce au votat așa mulți la referendum. Oamenii au cerut să fie lăsați în pace și chiar au declarat că dacă mai trebuie un referendum pentru același lucru vor ieși din nou toți la vot sau poate chiar mai mulți.

„Este sat cu oameni săraci, mulți dintre noi suntem pensionari, peste 70 de ani, dar cinstiți. Ce vin ei acuma să ne verifice că ce și cum am votat noi. Nici nu spun de unde sunt, vin așa. La mine, unul nu au venit, dar am auzit cum băteau la porțile oamenilor”, a declarat Nicolae Drăgescu, localnic din Piatra Olt.

„La mine nu au venit, dar au intrat la unii vecini care nu au dat în viața lor cu ochii de așa ceva și oamenii se mai sperie”, spune Gheorghița Vasile.

Când procurorii au venit la sediul Poliției din Piatra Olt, au fost întâmpinați cu huiduieli de către localnicii adunați în fața postului.

„Unde veniți, mă, așa, m-au sunat oameni cu lacrimi în ochi să îmi spună cum veniți voi, dar e posibil, ce am făcut, nici nu ne spuneți….” declara Nicolae Trucă, viceprimar în localitate, în momentul în care procurorii au intrat în postul de Poliție.

„Am votat la referendum și mai ies la vot o dată, dacă mi se cere, să îl mai dau jos o dată. M-am săturat de el, să plece!” declara Gheroghe Stoica, un localnic din Piatra Olt, ținând buletinul cu ștampila votat la vedere.

În această săptămână, procurorii DNA au început ancheta și în localitatea Bărăști, unde au audiat mai multe persoane.

„Au venit în localitatea noastră trei procurori de la DNA. Am fost audiat și eu în calitate de martor. Nu au vrut să-mi spună mai multe, doar mi-au pus întrebări despre cum s-a desfășurat referendumul. Știu că au fost audiați președinții din două secții de votare și ceilalți membri și observatori. În comuna noastră au fost trei secții de votare, însă doar la două se face anchetă, acolo unde prezența depășește sută la sută. De altfel, la una dintre secții prezența a fost de 200 la sută”, a precizat Vergil Gealapu, primarul localității Bărăști.

Procurorii DNA au făcut cercetări în peste 20 de localități din județul Olt, unde prezența la referendum a depășit sută la sută, magistrații audiind președinții mai multor secții de votare, dar și membrii acestora.

Ancheta procurorilor DNA va continua și în zilele următoare în alte localități.

Marți, Direcția Națională Anticorupție a informat că se fac cercetări în legătură cu organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Georgiana Stănescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom