Procurorul care a închis cazul de plagiat al lui Ponta, propus adjunct la Secția de urmărire penală a Parchetului General

Procurorul care a închis cazul de plagiat al lui Ponta, propus adjunct la Secția de urmărire penală a Parchetului General
Publicat: 18/07/2016, 15:15

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, la formularea propunerii ministrul Robert Cazanciuc a fost avut în vedere faptul că din 17 iunie 2013 procurorul Cristian Lazăr ocupă cu delegație funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, având „o bogată experiență profesională și managerială”.

„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a transmis joi, 29 octombrie 2015, Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de emitere a avizului în vederea numirii domnului procuror Lazăr Aurel Cristian în funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, menționează Ministerul Justiției.

Potrivit articolului 54, alineatul 1, din Legea 303/2004, procurorul șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Cristian Lazăr este magistratul care în 26 iunie 2013 a respins contestația la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta.

„Este evident că infracțiunea de plagiat nu există, iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea și temeinicia soluției prin raportarea de însușire a calității de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996”, se menționa în rezoluția procurorului Cristian Lazăr, citată de Gândul.

Conform sursei citate, procurorul Cristian Lazăr, care ocupa și atunci cu delgație funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul instanței supreme, a motivat că nu se poate reține acuzația de plagiat pentru că premierul a preluat doar texte de lege.

„În concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenței unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică și traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparținând altor autori”, a mai arătat procurorul Lazăr în motivarea rezoluției.

Rezoluția Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, pentru infracțiunea prevăzută de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată, a fost emisă în mai 2013. Aceasta a fost însă contestată la procurorul ierarhic superior, care a decis respingerea.

Ulterior, denunțătorii premierului au atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat o soluție definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, pe 17 martie, ca inadmisibilă contestația formulată de Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Minel Augustin Ofițeru în cazul soluției de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului.

Denunțul la Parchetul instanței supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Minel Augustin Ofițeru.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Alertă! 13 morți după un atac nemilos. Lumea se cutremură
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...