Procurorul General: Dorința de a pune sub control Justiția e mai puternică decât rațiunea

Procurorul General: Dorința de a pune sub control Justiția e mai puternică decât rațiunea
Publicat: 07/12/2017, 12:29
Actualizat: 26/03/2019, 08:23

„Nu aș putea caracteriza activitatea Camerei Deputaților, dar vă pot spune un singur lucru: modificarea legilor Justiției în aceste condiții improprii și fără să avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce va bulversa în mod sigur Justiția română. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credință. Nu trebuie să fii mare jurist pentru a înțelege aceste lucruri. Dar se pare că dorința de a pune sub control Justiția este mai puternică decât rațiunea", a declarat, joi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, prezent la ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe articole proiectul de lege privind Statutul magistraților, la capătul a 11 ore de dezbateri și scandal, urmând ca data votului final asupra proiectului să fie decisă în următoarea ședință a Biroului Permanent.

Deputații majorității parlamentare au respins toate amendamentele opoziției, singurul amendamente admise fiind cele care se referă la răspunderea magistraților în cazul erorilor judiciare.

Textul primului amendament adoptat cu 100 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” și 3 abțineri, este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice”.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase (PSD), a anunțat că data votului final asupra acestui proiect, precum și a proiectului de modificare a Legii ANI, va fi stabilită în următoarea ședință a Biroului Permanent.

Dezbaterile au avut loc într-o atmosferă tensionată, în care opoziția și-a exprimat protestul față de faptul că nu a putut să-și susțină în plen amendamentele. Deputații USR chiar au ocupat o vreme tribuna Camerei, Stelian Ion folosind o portavoce pentru a prezenta plenului amendamentele USR, iar deputații PNL părăsind sala în semn de protest.

Totodată, a avut loc un schimb de replici între deputatul Cosette Chichirău (USR) și senatorul Șerban Nicolae (PSD), venit la Cameră în calitate de coinițiator al proiectului, Chichirău acuzându-l pe pesedist că fură, iar senatorul catalogând-o ”proastă” și ”asistată social”.

În paralel, câteva sute de persoane s-au adunat la Palatul Parlamentului, la ieșirea dinspre Parcul Izvor pentru a protesta față de noua formă a Statutului magistraților, înregistrându-se și un incident între deputatul Ioan Terea (PSD), care încerca să plece din Parlament, și câțiva protestatari. Primul susține că mașina i-a fost lovită, iar protestatarii că Terea ar fi încercat să forțeze ieșirea din Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii