Producătorii de medicamente: Românii sunt subtratați și trăiesc cu cinci ani mai puțin față de media europeană

Producătorii de medicamente: Românii sunt subtratați și trăiesc cu cinci ani mai puțin față de media europeană
Publicat: 26/11/2012, 17:07
Actualizat: 19/05/2015, 05:00

România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană privind cheltuielile pentru îngrijiri medicale și medicamente, ceea ce se reflectă în speranța de viață, cu cinci ani mai mică decât media europeană, dar și în pierderi economice de peste 18 miliarde de euro, potrivit reprezentanților ARPIM.

La conferința Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenția de presă Mediafax și ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, au participat, din partea Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), vicepreședintele Efthymios Papataxiarchis și Sorin Popescu, șef grup comunicare.

Potrivit lui Sorin Popescu, deși în România se află 3,6 la sută din populația Europei, cheltuielile pentru medicamentele din țară reprezintă doar unu la sută din cele europene, ceea ce înseamnă că „suntem subtratați”.

El a susținut că România este pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește cheltuielile pentru îngrijiri medicale și medicamente, care sunt direct proporționale cu speranța de viață, precizând că deși românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii ’70, ei mor cu cinci ani mai repede decât, în medie, europenii.

Popescu a adăugat că pentru „a ajunge în Europa” în 2020, România trebuie să aloce cel puțin cinci la sută din PIB pentru Sănătate în 2013.

Tot din 2013, taxa clawback ar trebui transformată dintr-un instrument care pune în pericol existența medicamentelor pe piață, într-unul care garantează existența acestora, a mai arătat Popescu, propunând ca producătorii să nu mai plătească taxă pe marjele de farmacie și distribuție, bugetul alocat să fie egal cu consumul anului precedent, iar pacienții să nu mai riște să rămână fără medicamente prin excluderea acestora de pe lista de compensate pentru neplata taxei.

Sorin Popescu a menționat că un studiu Avangarde recent arată că al doilea motiv de îngrijorare al românilor, după locul de muncă, este sănătatea, invocată de 35 la sută dintre respondenți.

Totodată, 88,5 la sută dintre români vor să aibă acces la tratamente inovatoare și 56,9 la sută ar fi de acord să plătească prețul întreg pentru medicamentele generice, dacă le-ar fi rambursate cele inovatoare.

La rândul lui, Efthymios Papataxiarchis a arătat, la conferința Mediafax Talks about Health Reform, că investițiile mici în sănătate se traduc prin pierderi mari. Astfel, România pierde aproximativ 18,6 miliarde de euro – reprezentând 15 la sută din PIB-ul pe 2010 – pe termen mediu și lung, din cauza stării de sănătate precare a populației. Dacă starea de sănătate a populației ar fi la nivelul mediei UE, România ar câștiga 6,7 miliarde de euro.

Totodată, 20 la sută din populația României suferă de boli cronice, procent estimat să crească în curând, a mai spus Papataxiarchis.

În prezent, în România ar fi aproximativ 100.000 de bolnavi de cancer, peste două milioane de persoane diagnosticate cu hepatită B sau C și 500.000 de pacienți cu boli de rinichi. Principalele cauze de deces în România sunt bolile cardiovasculare, cancerul, bolile sistemului digestiv, accidentele și bolile respiratorii.

Ministrul Sănătății a dezbătut problemele din sistemul sanitar, împreună cu toți cei implicați în acest domeniu, la conferința Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenția de presă Mediafax și ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern