Profesorii români au metode de predare ÎNVECHITE. De ce aleg studenții din România MASTERATE peste hotare

Profesorii români au metode de predare ÎNVECHITE. De ce aleg studenții din România MASTERATE peste hotare
Publicat: 30/09/2018, 13:21
Actualizat: 02/10/2018, 14:58

Târgul internațional de masterate și doctorate, QS World Grad School Tour București, desfășurat în București, a prezentat tinerilor ofertele pe care le au universitățile străine pentru studenții români.

„Scopul evenimentului este să îi ajutăm pe elevii de la licență să-și continue studiile în străinătate, să găsească școala potrivită pentru ei, să afle cât mai multe informații despre burse, programe. Studenții din România caută în special ofertele pe care le are Marea Britanie. Numărul studenților care pleacă în Marea Britanie este în creștere. În preferințe se mai află Olanda, Germania și țările din Vestul Europei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Răileanu, organizatorul târgului.

Reprezentanții universităților străine precizează că studenții români se adaptează ușor cerințelor și se integrează repede peste hotare.

„Noi oferim studenților români toate oportunitățile pe care le oferim studenților internaționali. Oferim multe burse. Analizăm cu atenție toate dosarele pe care le primim și acordăm bursele în funcție de meritele studenților. (…) Universitatea noastră oferă studenților multe posibilități”, a declarat Marina Karbonki, profesor al Universității Politehnica din Milano, Italia.

Specialiștii spun că studenții români aleg facultățile de economie, informatică sau drept.

„Avem 15 programe de masterat pentru studenții români. Evident, studenții trebuie să cunoască foarte bine limba engleză, pentru că programele noastre sunt în limba engleză. Din câte am văzut, tinerii români sunt interesați de ofertele noastre și îi încurajăm să aplice”, a mai spus Silvia Krasovski, profesor la Universitatea din Viena.

Denisa Caragia este studentă în anul III la Universitatea Româno-Americană. Tânăra studiază la Facultatea de Informatică și își dorește să-și continue studiile de masterat în același domeniu, doar că peste hotare.

„Am venit aici pentru că mă interesează un master în străinătate. Cred că asta este o oportunitate foarte bună de a găsi ce caut. Sper să găsesc, dacă nu voi găsi aici, atunci voi căuta pe internet”, a explicat Denisa.

Tânăra vrea să-și continue studiile de masterat la o universitate din Japonia, motiv pentru care a început să studieze limba japoneză. Ea speră că astfel ar putea avea șanse mai mari.

„Vreau să aflu mai multe informații despre cum să aplic, cât costă, dar și ce presupune examenul de admitere în Japonia. Vreau nu doar să merg la master acolo, dar și să mă angajez. (…) Aș prefera să lucrez peste hotare ca să văd cum este mediul și stilul de viață acolo, dacă mă acomodez, dar și pentru a avea experiențe noi”, a mai adăugat tânăra.

Denisa Caragia mai precizează că sistemul educațional românesc are multe minusuri, motiv pentru care vrea să meargă peste hotare.”Se insistă mai mult pe partea teoretică decât pe cea practică. Profesorii cer foarte mult, dar la ore nu sunt foarte implicați, nu stau lângă student ca să fie siguri că au înțeles. Ei nu se pricep a preda într-un mod clar, dar și metoda de predare este învechită”, a mai adăugat ea.

Un alt tânăr care a venit la eveniment este Mihai Tudorache, student la Facultatea de Informatică, Universitatea Titu Maiorescu din Capitală. Acesta este decis să-și continue studiile peste hotare.

„Am văzute pe internet anunțul evenimentului și am decis să vin pentru a afla mai multe oportunități despre bursele de peste hotare. Mi-ar plăcea să ajung în nord pentru că sistemul de învățământ de acolo este gratuit. Și Japonia mă atrage, dacă reușesc să învăț limba japoneză, sper să ajung acolo. Mă interesează cultura lor, cunosc situația lor politică, adică mă informez des”, a spus Mihai Tudorache, student.

Tânărul spune că îl atrage Japonia din motiv că are un sistem educațional diferit și mult mai dezvoltat față de cel românesc.

„Profesorul nu stă în clasă cu studenții când aceștia au examen, ei au încredere deplină. Așa sunt educați de mici copiii, să respecte bunele maniere. Copiii japonezi nici nu înțeleg conceptul de copiere”, a mai precizat studentul.

Ioana Nistric este studentă la Cibernetică în anul II, însă își vede viitorul peste hotare, în Marea Britanie.

„Mi-ar plăcea în Marea Britanie, asta e sigur. Dacă nu ajung acolo, voi încerca în Danemarca sau SUA. În Danemarca mi-ar plăcea pentru că au studiile gratuite. În Marea Britanie și SUA, îmi place că toată lumea vorbește engleza, astfel pot ajunge și eu la un nivel cât mai bun, au universități cotate și mai știu că e frumoasă viața acolo”, a spus Ioana.

Tânăra a venit la eveniment pentru a discuta cu reprezentanții universităților de peste hotare despre oportunitățile pe care le oferă.

„Aș vrea să merg peste hotare și să obțin experiență, dar după să mă întorc în România. Aici am familia și nu aș putea fără ea. Nu este chiar atât de rău în România. (…) Am venit aici ca să aflu care este diferența între Masterat ș PHD în Marea Britanie și ce mi-ar recomanda specialiștii de aici să fac. Am o problemă cu costurile în Marea Britanie, dar știu că au împrumutul guvernamental și sper să mă descurc. Vreau să-mi îmbunătățesc engleza până plec în acești doi ani”, a mai adăugat tânăra.

Potrivit Centrului educațional IntegralEdu, 40.000 de tineri români studiază peste hotare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani...
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete