Programul PRIMA CASĂ 2019, aproape de lansare cu un buget de 2 miliarde de lei

Publicat: 01/03/2019, 12:45

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) lansează programul „PrimaCasă2019″, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an.

„ProgramulPrimaCasă2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante”, au subliniat reprezentanții Fondului.

Începutul anului 2019 marchează pentru FNGCIMM, în calitate de mandatar al statului prin MFP, debutul unei etape noi în derularea proceselor operaționale dedicate ProgramuluiPrimaCasă, și, totodată, materializarea unuia dintre principalele obiective strategice ale instituției – digitizarea și automatizarea fluxurilor interne de lucru, ca urmare a implementării unor proiecte demarate in cursul anului 2018.

Apărut la începutul anului 2009, programulPrimaCasăera destinat inițial doar persoanelor cu vârsta de până la 35 de ani. Dacă această condiție a fost modificată, creditul imobiliar a rămas cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.

„Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaționale îmbunătățite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendințele actuale din sectorul financiar”, a declarat Gheorghe Lăpădat, directorul general al FNGCIMM.

ProgramulPrimaCasă2019 va fi derulat prin intermediul următoarelor 15 bănci finanțatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Plafonul total al garanțiilor ce pot fi emise în acest an este în cuantum de 2 miliarde de lei, fiind aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.93/2019.

Noua aplicație de extragere / prelucrare automată a informațiilor, denumită la nivelul FNGCIMM „Alex”, utilizează tehnologia OCR – Recunoașterea Optică a Caracterelor (Optical Character Recognition) și facilitează transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari în sistemul informatic al instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase